Αμεση δράση για την προστασία της δημόσιας υγείας και τάξης, πρόταση για αναγνώριση ειδικού καθεστώτος διαμονής για τους αλλοδαπούς που αν και δεν διαθέτουν χαρτιά δεν μπορούν να απελαθούν και ορισμό κάποιου υφιστάμενου φορέα ως υπευθύνου συντονισμού, ελέγχου υλοποίησης και λογοδοσίας προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε πολυσέλιδο πόρισμά του που αφορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Το έγγραφο εστάλη την περασμένη εβδομάδα στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρο Βούγια, καθώς και σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται.
Στην κατάρτιση των προτάσεων της ανεξάρτητης αρχής συνεκτιμήθηκε «η ολιστική προσέγγιση του σχεδίου της “Δράσης για την Αθήνα”», τονίζει στην «Κ» ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ. Βασίλης Καρύδης. «Επιθυμία μας είναι να αντιληφθούμε και τι είδους συνέχεια θα υπάρξει, πώς θα γίνει ο συντονισμός» με βάση -αλλά όχι μόνο αυτό- το διυπουργικό πόρισμα για το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Πρόθεση του Συνηγόρου του Πολίτη είναι να προσκαλέσει τον ερχόμενο Οκτώβριο τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνάντηση, ούτως ώστε να συζητηθούν οι απόψεις όλων, να γίνει απολογισμός όσων έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και να καταρτιστεί ένα πλάνο με άμεσα υλοποιήσιμες δράσεις.
«Εκτιμώ ότι είναι εφικτό να γίνουν πράξη, σε άμεσο χρονικό διάστημα, ορισμένες προτάσεις», συνεχίζει ο κ. Καρύδης, κυρίως σε ό,τι αφορά «το θέμα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας το οποίο είναι ιδιαίτερα επείγον, με την εντατική και συντονισμένη συνεργασία δήμου και νομαρχίας σε πρώτη φάση, την αποκατάσταση του κλίματος ασφάλειας και την εξεύρεση λύσεων για την πληθώρα αλλοδαπών που διαβιοί υπό άθλιες συνθήκες σε μια περιοχή όπου οι περιστάσεις έχουν ευνοήσει την άνθηση του παρεμπορίου, της πορνείας και της διακίνησης ουσιών».
Προς την κατεύθυνση αυτή, το πόρισμα της Αρχής προτείνει την άμεση διενέργεια «σοβαρής μελέτης της επιτόπιας παραβατικότητας», κατά τον κ. Καρύδη, από το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα αναδείξει τα ποσοτικά, αλλά κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας στην περιοχή, καθώς επίσης και τις ανάγκες, στάσεις και πεποιθήσεις των πολιτών, ώστε να προσαρμοστούν οι δράσεις στις ειδικές τοπικές συνθήκες. Η Αρχή προτείνει, ακόμη, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενεργοποίηση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας αλλά και τη συγκρότηση του σχετικού κεντρικού συμβουλίου, η θητεία του οποίου έχει λήξει από τον Ιούνιο του 2009. Ανάμεσα στις προτάσεις, έμφαση δίνεται αφενός στην αναγκαιότητα νομοθετικής πρόβλεψης ειδικού καθεστώτος παραμονής για τους μη απελάσιμους αλλοδαπούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί το δικαίωμα κάποιας μορφής προσωρινής νόμιμης παραμονής μαζί με τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν, αφετέρου σε μέτρα για την καταπολέμηση θυμάτων trafficking.
Υπουργικό συμβούλιο
Στο μεταξύ, υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, με θέμα την εγκληματικότητα και την υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. «Η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο θα δώσει στη συντονιστική επιτροπή ουσιαστικές αρμοδιότητες για να δοθεί λύση στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας.
Της Ιφιγένειας Διαμαντη
Πηγή Καθημερινή
17.7.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου