Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Τι θα ελέγξουν τα στελέχη της τρόϊκας στις 22 Αυγούστου

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη αναφορικά με την υιοθέτηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του Ιουλίου, στις 22 Αυγούστου η τρόικα θα ξεκινήσει τον πέμπτο επίσημο έλεγχό της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εφόσον δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα, ο έλεγχος είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου.
Το ενδιαφέρον της τρόικας επικεντρώνεται στο κυβερνητικό έργο αναφορικά με τις καταργήσεις φορέων, το ενιαίο μισθολόγιο, τις αποκρατικοποιήσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, το σύστημα υγείας, το φορολογικό καθεστώς, ενώ βάσει Μνημονίου, υπάρχει σειρά άλλων ζητημάτων που θα πρέπει να ελεγχθεί.
Η μεσολάβηση του καλοκαιριού, καθώς και το γεγονός ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδας επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στο νέο πακέτο στήριξης της χώρας, έχει δημιουργήσει κάποιες καθυστερήσεις στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους. Δεν είναι τυχαίο ότι στα τέλη Ιουλίου είχαν έρθει στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας γι’ αυτούς τους δύο τομείς μόνο.
Το πρώτο κρίσιμο «τεστ» της τρόικας στην κυβέρνηση θα είναι η πρόοδος στο θέμα των καταργήσεων - συγχωνεύσεων φορέων, που θα συμβάλει στον περιορισμό των δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που προβλέπει καταργήσεις - συγχωνεύσεις - συρρικνώσεις μεγάλων ΔΕΚΟ, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν αποκλείεται, όμως, την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρξει κάποια εξέλιξη στο μέτωπο των ΔΕΚΟ, με στόχο να δημιουργηθεί θετικό κλίμα ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, ενόψει του ελέγχου της τρόικας.
Ενα άλλο σημαντικό θέμα είναι αυτό των αποκρατικοποιήσεων. Το νέο ταμείο έχει συσταθεί και έχει στελεχωθεί, αλλά υπάρχουν δυσκολίες στο να καταστεί λειτουργικό και να πιάσει δουλειά. Κάτι που εντόπισε η τρόικα στον ενδιάμεσο έλεγχο του Ιουλίου. Ωστόσο, ο στόχος για την έλευση 1,3 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί (για να φτάσουν συνολικά σε 1,7 δισ. ευρώ φέτος).
Το θέμα όπου φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω είναι η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου. Μέσα στον Ιούλιο θα έπρεπε το νέο μισθολόγιο να είχε τουλάχιστον ψηφιστεί, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει καν παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα λειτουργήσει.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ανοίξει και πάλι τον φάκελο «φορολογικό», ενώ κρίσιμο είναι και το θέμα του ασφαλιστικού συστήματος, όπου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τα επικουρικά ταμεία. Πέρα από αυτά, η τρόικα θα ελέγξει κατά πόσο έχουν προχωρήσει:
1. Η τοποθέτηση ελεγκτών στα υπουργεία.
2. Το σχέδιο μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου έως το 2015.
3. Η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.
4. Η αναθεώρηση του καθεστώτος των αναπηρικών συντάξεων.
5. Τα σχέδιο για νέες μειώσεις μισθολογικών και άλλων δαπανών και επανεξέταση των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ.
6. Το κλείσιμο 200 εφοριών.
7. Η αναθεώρηση των κοινωνικών προγραμμάτων (κοινωνικές παροχές).
8. Ο νόμος για την πρώτη φάση αλλαγής της δημοσίας διοίκησης.
9. Η έκθεση για την ανακατάταξη του προσωπικού στον χώρο της υγείας.
10. Οι νέες αλλαγές για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

11.8.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis