Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΙΚΑ και οφειλές

Σε επιστολή του προς την εφμ Καθημερινή γράφει ο κ. Βασίλης Τσιμπικάκης Αντιπ΄ροεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Euromedica :

Κύριε διευθυντά
Με ενδιαφέρον διαβάσαμε στην έγκριτη εφημερίδα σας (Κυριακή 24 Ιουλίου 2011) και στο ένθετο «Οικονομία», δημοσίευμα που αναφέρεται στις οφειλές προς το ΙΚΑ και στην προσπάθεια που καταβάλλει, για την είσπραξή τους.
Ωστόσο, εξεπλάγημεν από τον πίνακα που συνόδευε το σχετικό ρεπορτάζ, όπου εμφανίζεται ο όμιλος Euromedica Α.Ε., Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών να οφείλει στο ΙΚΑ 4.739.692,01 ευρώ με τη σημείωση βεβαίως ότι η οφειλή αυτή βρίσκεται υπό διακανονισμό.
Προφανώς, ο πίνακας προέρχεται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, οι οποίες θα έπρεπε όμως να γνωρίζουν ότι τούτο είναι η μισή αλήθεια! Η άλλη μισή, η οποία αποκρύπτεται επιμελώς, από τον επίσημο πίνακα του ΙΚΑ, είναι ότι το Ιδρυμα οφείλει στην Euromedica πάνω από 20 εκατ. ευρώ από το 2007, από τα οποία βεβαίως ένα μέρος τους θα μπορούσε να συμψηφίσει τις οφειλές και να λήξει η εκκρεμότητα.
Το σπουδαιότερο, οι οφειλές του ΙΚΑ, όπως και άλλων ασφαλιστικών οργανισμών, προς την Euromedica και όχι μόνον, είναι άτοκες, ενώ ο διακανονισμός οφειλών προς το ΙΚΑ, στον οποίο ο όμιλος προέβη, επιβαρύνεται εμμέσως μέσω του διακανονισμού με επιτόκιο πάνω από 12%.
Δεν νομίζετε ότι είναι άδικο να εμφανίζεται η Euromedica σε επίσημο πίνακα του ΙΚΑ ως «ασυνεπής οφειλέτης», ενώ ουσιαστικά ο οφειλέτης είναι το ΙΚΑ και μάλιστα με σημαντικό ποσό σε μια περίοδο χαμηλής ρευστότητας; Επίσης, δεν νομίζετε ότι είναι άδικο για την Euromedica να δυσφημίζεται, έναντι του ανταγωνισμού, στα μάτια των πελατών της και των συνεργατών-γιατρών της; Σημειώνουμε επιπλέον ότι η Euromedica δεν έχει ουσιαστικό μέσο πίεσης για την είσπραξη των απαιτήσεών της, τόσο από το ΙΚΑ όσο και από τα λοιπά Ασφαλιστικά Ταμεία.
Σας αναφέρουμε τα παραπάνω για την ολοκληρωμένη ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού, καθώς και για τις τυχόν δικές σας ενέργειες.
Βασιλης Τσιμπικακης - Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Euromedica

3.8.2011

Σχόλιο δικό μας :
Παρά την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ορίζει πως το ελληνικό δημόσιο και οι φορείς του είναι υποχρεωμένοι μέσα σε 90 ημέρες να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους κωφεύουν όταν πρόκειται περί οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα και εξοφλούν όποτε εκείνοι το επιθυμούν. Αντίθετα όταν ο ιδιωτικός τομέας παρουσιάζει οφειλές προς τον δημόσιο τομέα όχι μόνο διεκδικεί έντοκα τα χρήματα αλλά και διαπομπεύει τις επιχειρήσεις σπιλώνοντας την εικόνα τους. Μήπςω εν μέσω των υποτιθέμενων αλλαγών της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να πάψει αυτή η παντοδυναμία του ελληνικού δημοσίου να κάνει ότι θέλει και να εναρμονιστούμε προς τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης?
Οι πληροφορίες μας πάντως θέλουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να στρέφονται δικαστικά εναντίον του δημοσίου αφού όσον αφορά τις παλαιές οφειλές έως και το 2009 τις εξόφλησε με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία λήγουν από φέτος μέχρι και το 2014 (!!!!), όσον αφορά όμως τις οφειλές μετά το 2010 οι πληρωμές ακόμη εκκρεμούν παρά τη μείωση τιμών που επωφελήθηκε λόγω της υπόσχεσης πληρωμής εντός 90 ημερών όπως ορίζει η Κοινοτική οδηγία. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis