Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Το "Σπίτι του Σκίτσου" απέκτησε στέγη στον Φαλατάδο της Τήνου

Γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου
Να, και κάτι να μας κάνει να χαμογελάσουμε... Σε ένα μικρό, αλλά ξακουστό, χωριό της Τήνου, στον Φαλατάδο, εγκαινιάζεται στις 5 Αυγούστου το πρώτο στην Ελλάδα μουσείο γελοιογραφιών. Είναι το «Σπίτι του Σκίτσου» που γεννιέται χάρη σε δύο ταλαντούχος αδελφούς, που με το πενάκι τους και το χιούμορ τους έχουν γραψει μια «άλλη» ιστορία της Ελλάδας!
Ο Κώστας και ο Βασίλης Μητρόπουλος έχουν καταγωγή, από την πλευρά της μητέρας τους, από τον πανέμορφο Φαλατάδο και εκεί «επιστρέφουν» με το... σπαθί τους στην ιδιαίτερη πατρίδα και μάλιστα με το «κλειδί» στο χέρι.
Το μικρό μουσείο, 100 τ.μ., δημιουργήθηκε «χάρη στην πολύ φιλική διάθεση της τοπικής κοινωνίας και της κοινοτικής αρχής και πραγματοποιήθηκε χάρη στην πολύ θερμή συμπαράσταση του δήμου», όπως λένε με γενναιοδωρία οι αδελφοί Μητρόπουλοι.
Γνωστοί και αγαπημένοι του ελληνικού κοινού, έχουν υπογράψει στον ελληνικό Τύπο εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, πολιτικές γελοιογραφίες και τα σκίτσα τους είναι αναγνωρίσιμα, γεμάτα χιούμορ και οξυδέρκεια. «Σε ολόκληρη την υφήλιο τα μουσεία γελοιογραφίας είναι μόλις εννιά!», λένε οι ίδιοι. «Σπάνιο είδος το χιουμοριστικό πολιτικό σκίτσο και ακόμα πιο σπάνια η... μουσειοποίησή του! Δύο από αυτά είναι στην Αμερική και τα υπόλοιπα στην Ευρώπη. Ολα μακριά από μεγαλουπόλεις, παραδόξως! Στη Γαλλία είναι στο χωριό Σαιν Ζυστ Λεμαρτέλ, στην Ιταλία στην κωμόπολη Μπορντιγκέρα, στο Βέλγιο στο θέρετρο Χάιστ-Ντουίμπεργκεν, στην Ελβετία στην επαρχία Μπαλ και στη Βουλγαρία στο μικρό Γκάμπροβο.
Δεν είναι όμως μόνο εννιά πια. Οι χώροι με τα εύθυμα σχέδια της πολιτικής και κοινωνικής καθημερινότητας γίνανε δέκα!
Τώρα πια έχει και η Ελλάδα τον δικό της. Και είναι στον Φαλατάδο, στην Τήνο! Για όσους αναριωτούνται γιατί εκεί, η απάντηση είναι εύκολη. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι Ελληνες πολιτικοί γελοιογράφοι δεν ξεπερνάνε τους είκοσι. Αν δύο από αυτούς –και μάλιστα αδέλφια– έλκουν την καταγωγή τους από το όμορφο μεσαιωνικό αυτό χωριό, τότε πράγματι το “Σπίτι του Σκίτσου” δεν μπορούσε να είναι πουθενά αλλού», λένε ο Κώστας και ο Βασίλης Μητρόπουλος, που όχι μόνο ξέρουν να σκιτσάρουν αλλά, όπως αποδεικνύεται, ξέρουν και να γράφουν!
Πηγή Καθημερινή3.8.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis