Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

"Πράσινο φως" από το ΣτΕ για mall στο Κτήμα Καμπά

Τη στιγμή που η πολιτεία προωθεί, μέσω του νέου ρυθμιστικού σχεδίου, την ανάσχεση της εκτός σχεδίου δόμησης και της υπερσυγκέντρωσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων επάνω στους μεγάλους οδικούς άξονες στην Αττική, ένα ακόμα μεγάλο εμπορικό κέντρο στα Μεσόγεια οδεύει προς υλοποίηση. Πρόκειται για το εμπορικό του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κάντζα, το οποίο μετά περιπέτειες ετών την προηγούμενη εβδομάδα πήρε το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επί σειράν ετών, η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης προσέκρουε στην υφιστάμενη νομοθεσία, καθώς η συγκεκριμένη έκταση ήταν αμπελώνας (πρώην Κτήμα Καμπά) οπότε και δεν επιτρεπόταν η ανοικοδόμησή της.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εγκρίνεται η δημιουργία Περιοχής Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) στο κτήμα Καμπά και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης συζητήθηκε στα μέσα Ιουλίου στο Α΄ Τμήμα Διακοπών του ΣτΕ και πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε η σχετική γνωμοδότηση (αρ. 185/2011). Ουσιαστικά το ΣτΕ δεν μπορούσε παρά να εγκρίνει το Π.Δ., καθώς την τελευταία δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων δημιούργησαν το πλαίσιο, ώστε να επιτραπεί η συγκεκριμένη επένδυση στη συγκεκριμένη έκταση (315,1 στρ).
Το Κτήμα Καμπά φιλοξενούσε τους ομώνυμους αμπελώνες και μάλιστα εκεί βρίσκεται ακόμα ένα από τα πρώτα οινοποιία της χώρας, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Το 1997, όσο η περιοχή ήταν ακόμα γεωργική, το κτήμα πωλήθηκε στην «Καμπάς Α.Ε.», εταιρεία που ιδρύθηκε από την Τεχνική Εταιρεία Βόλου (ΤΕΒ). Στη συνέχεια, η ΤΕΒ εξαγοράστηκε από Ελληνική Τεχνοδομική, μια θυγατρική της οποίας (ΑΚΤΩΡ) ήταν επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκεύαζε τότε την Αττική Οδό (το τμήμα της Παλλήνης ξεκίνησε το 1997). Στο κτήμα κατασκευάστηκε κόμβος της Αττικής Οδού και αργότερα σταθμός του προαστιακού, υποδομές που σαφέστατα πολλαπλασίασαν την αξία του οικοπέδου.
Την ίδια περίοδο, ο ιδιοκτήτης της γης ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία εμπορικού συγκροτήματος στο Κτήμα Καμπά. Ο Δήμος Παλλήνης υπέβαλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε το 1999, αλλάζοντας τις χρήσεις γης: από ζώνη ιστορικού ενδιαφέροντος (γύρω από τη βίλα Καμπά) και ζώνη προστασίας τοπίου (γύρω από το εργοστάσιο Καμπά) σε ζώνη άλλης χρήσης πλην κατοικίας, με μέσο μικρό ΣΔ 0,4. Η απόφαση ακυρώθηκε από το ΣτΕ, ως αντίθετη στον βασικό στόχο του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, δηλαδή την ανάσχεση της εξάπλωσης της πόλης. Οι αντιρρήσεις του ΣτΕ «αντιμετωπίστηκαν» συστηματικά μέσα στην επόμενη διετία: ο ιδιοκτήτης του χώρου εκρίζωσε τους αμπελώνες, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ συμπεριέλαβε την περιοχή στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων (2003) ως ζώνη δραστηριοτήτων δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Κατόπιν το ΥΠΕΧΩΔΕ θέσπισε (2005) ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο, τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΔΠ), που αφορούν επενδύσεις στον τριτογενή τομέα. Και οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν αίτηση να χαρακτηριστεί το κτήμα Καμπά ως ΠΟΑΔΠ.
Με τα νομικά κωλύματα να έχουν «εξαφανιστεί», το ΣτΕ ενέκρινε την ανέγερση εμπορικού κέντρου 95.000 τ.μ. και πλέον το Προεδρικό Διάταγμα «επεστράφη» στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τις τελικές διορθώσεις. Το επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει εμπορικούς και ψυχαγωγικούς χώρους με 4.500 θέσεις στάθμευσης, τη δημιουργία χώρου πρασίνου στο μισό της έκτασης και την αλλαγή του κυκλοφοριακού χάρτη της περιοχής.

Του Γιώργου Λιάλιου
9.8.2011

Σημείωση δική μας :
Αϊντε και να δούμε, με την σταδικάη εξαφάνιση των παραγωγικών επιχειρήσεων και με τον πολλαπλασιασμό των μπετονιένων κτιρίων των εμπορικών κτιρίων τι θα τρώμε σε λίγα χρόνια? Εμπορικά κέντρα???? Και με τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες ποιός θα αγοράζει αγαθά? Μοναδικοί κερδισμένοι οι κατασκευαστές που από ότι δείχνουν τα πράγματα για ακόμη μια φορά βρίσκονται ευνοημένοι από την Πολιτεία η οποία δείχνει να αδιαφορεί για τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις από την καταστροφή που συντελείται σε παραγωγικές περιοχές ......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis