Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ελληνικά νησιά που διέπρεψαν λόγω κινηματογράφου

Παλαιά δημοσίευση
 
Μια πολύ καλή τουριστική σεζόν διανύει εφέτος η Σκόπελος χάρη στην ταινία «Μamma mia!», αφού η αύξηση της κίνησης σε σχέση με το 2008 ξεπερνά το 20%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού κ. Ι. Γιολδάση. Από την αρχή της περιόδου οι ξενοδόχοι κατακλύζονταν από τηλεφωνήματα και email για πληροφορίες σχετικές με το νησί αλλά και για τέλεση γάμων στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη. «Είναι αμφίβολο σε τι ποσοστό έγιναν οι γάμοι αυτοί» λέει ο κ. Γιολδάσης, ωστόσο γίνονται δύο εκδρομές (μία θαλάσσια και μία οδική) στα σημεία που γυρίστηκε η ταινία, με μεγάλη συμμετοχή. «Η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει να ξαναγίνουν τέτοιες παραγωγές γιατί μόνο οφέλη υπάρχουν» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και προσθέτει ότι η Φιλίντα Λόιντ, η σκηνοθέτις της ταινίας, επισκέφθηκε ξανά τη Σκόπελο και συζητάει το ενδεχόμενο για μια συνέχεια της ταινίας. Εφερε οφέλη αλλά και επιπτώσεις στο περιβάλλον η ταινία«Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» για την Κεφαλλονιά. Από το 2001 και μετά«χιλιάδες ήταν αυτοί που επισκέφθηκαν το νησί για να δουν τα σημεία όπου γυρίστηκε η ταινία»λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ.Σπ. Γαλιατσάτος. Ωστόσο τονίζει ότι θα πρέπει η πολιτεία να δίνει τη σωστή κατεύθυνση, αφού η ξαφνική «υπερδιαφήμιση» της Κεφαλλονιάς είχε ως αποτέλεσμα να χτιστούν «κακήν κακώς» πάρα πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια«σε περιοχές που δεν έπρεπε να υπάρχει δόμηση, χάρη στις αγροτουριστικές επιδοτήσεις που δόθηκαν και που κάποιοι τις εκμεταλλεύθηκαν πολιτικά».

Είδε περισσότερους γάλλους επισκέπτες η Αμοργός ύστερα από το«Απέραντο γαλάζιο», διευκρινίζει ο κ.Ευ. Δεσποτίδης, αντιδήμαρχος του νησιού, ο οποίος συμμετείχε ως κομπάρσος στα γυρίσματα που έγιναν στην παραλία της Αγίας Αννας. Μάλιστα αν και έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε, υπάρχει καφέμπαρ στα Κατάπολα με το όνομα«Le Grand Βleu»όπου κάθε βράδυ παίζεται η ταινία.

Θετική κυρίως στην ιταλική δεξαμενή τουριστών ήταν η επίδραση του«Μediterraneo» για το Καστελόριζο. Αυτή η επίδραση διατηρείται ακόμη και σήμερα, όπως λέει εκπρόσωπος του ομώνυμου ξενοδοχείου στο νησί. Οι επισκέπτες στο Καστελόριζο είναι κυρίως Ιταλοί, Αυστραλοί και Ελληνες, μια και το νησί παραμένει άγνωστο σε άλλες αγορές, αλλά και δυσπρόσιτο.

Οι κινηματογραφικές παραγωγές«δίνουν δημοσιότητα στον προορισμό και τον υπενθυμίζουν σε όλη την υφήλιο»επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ.Ευ.Φύτρος. Το νησί των Κυκλάδων έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες και δέχεται επισκέπτες από όλη την Ευρώπη, ενώ συχνά σε θερινούς κινηματογράφους της Σαντορίνης παίζονται παλαιότερες ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί. Ωστόσο, παρ΄ ότι διανύουμε το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, η πληρότητα «δεν έχει φθάσει το 100% όπως άλλες χρονιές» λέει ο κ. Φύτρος.

Μια σειρά γενιές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αναγνώρισαν την Υδρα ως την «πρώτη διδάξασα» με την ταινία«Το παιδί και το δελφίνι», λέει ο κ.Λ.Χρηστίδης, πρόεδρος της κινηματογραφικής λέσχης του νησιού και ιδιοκτήτης καταστήματος τουριστικών ειδών. Τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκε ένα άγαλμα σε ανάμνηση της ταινίας, ωστόσο- όπως σημειώνει - οι Ευρωπαίοι (Βρετανοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Σκανδιναβοί) και οι Ασιάτες που επισκέπτονται σήμερα την Υδρα«δεν έχουν σχέση με την ταινία. Δεν την έχουν δει ποτέ».

Πηγή Το Βήμα
16.8.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis