Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ταξιδεύοντας : Κουδουμάς - Κρήτη (ένα καλά κρυμμένο μυστικό)

Καλά προφυλαγμένη από τους ανέμους, "ανοργάνωτη" παραλία που ανταποκρίνεται στο υπέρτατο στερεότυπο του "ελεύθερου" ελληνικού καλοκαιριού, ο Κουδουμάς ανήκει στην ευλογημένη επικράτεια της ανόθευτης, φυσικής τοπιογραφίας. Απέχει δυόμισι ώρες ή ογδόντα χλμ. από το Ηράκλειο -η τελική πρόσβαση γίνεται από το χωριό Στέρνες μέσω είκοσι χωμάτινων χιλιομέτρων. Της άφιξης στο επίπεδο της θάλασσας προηγούνται υπέροχες εικόνες στο όρος Κόφινας, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων. Χρέη επαρκούς προετοιμασίας για την εμπειρία αυτή καθαυτήν στη βοτσαλωτή ακτή εκτελεί η θέα από το διάσελο προς το Λιβυκό Πέλαγος, μια ιδιαίτερα "σκονισμένη" διαδρομή σε σχεδόν έρημο τοπίο.

Η διπλανή, αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου Μονή Κουδουμά γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και στις 10 Ιουλίου, όταν τιμούνται οι Αγιοι Ευμένιος και Παρθένιος. Αυθεντικοί αναχωρητές, τα χαρισματικά αδέλφια από τα Μάταλα έκτισαν το μοναστήρι τον 19ο αιώνα. Χαρακτηριστικά του τοπικού ανάγλυφου είναι τα σπήλαια όπως το "Αββακόσπηλιο" που στέγασε τις προσευχές των ασκητών (αββάδων). Απέχει μόλις τριάντα εύκολα περιπατητικά λεπτά. Σε απόσταση μιάμισης υπερβατικής πεζοπορικής ώρας βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου, με τους σταλακτίτες και το εκκλησάκι. Ακολουθεί η ερημική παραλία Ελυγιά.

Σημειωτέον, πολύ κοντά στο σπήλαιο και συγκεκριμένα στα δυτικά του, σχηματίζονται μικροί κόλποι με πανέμορφες παραλίες, που διαθέτουν χοντρή άμμο και βαθιά, πεντακάθαρα νερά. Η απόμερη αυτή παραλία περιτριγυρίζεται από ψηλούς βράχους και μικρές σπηλιές, όπου μπορεί κάποιος να βρει ικανοποιητική σκιά. Η δύσκολη πρόσβαση κάνει αυτό το μέρος σχεδόν έρημο και ιδανικό για απομόνωση, αλλά και για ψάρεμα...

Του Κώστα Λουκόπουλου
Πηγή Εθνος
3.7.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis