Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Και η Barclays θα μειώσει κατά 3.000 άτομα το προσωπικό της φέτος

Reuters
Μια ακόμη τράπεζα, η βρετανική Barclays, προστίθεται στη λίστα των κολοσσών που ανακοινώνουν χιλιάδες απολύσεις μαζί με τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου λόγω της πτώσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά και μιας γενικότερης αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης. Το προσωπικό της Barclays θα μειωθεί κατά 3.000 άτομα, φέτος, με στόχο, όπως δήλωσε η διοίκηση, την εξοικονόμηση δαπανών κατά ένα δις στερλίνες. Ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας αντιστοιχεί στο 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της βρετανικής τράπεζας, το οποίο αριθμεί 146.100 υπαλλήλους και στελέχη. Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί απολύσεις 1.400 υπαλλήλων μέσα στο πρώτο τρίμηνο με την προοπτική, εν τέλει, να διαμορφωθούν στις 3.000. Τα μέτρα αυτά συνδέονται με τα ευρύτερα σχέδια αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του βρετανικού τραπεζικού ομίλου για την ενίσχυση της ροής εσόδων κατά 6 δισ. στερλίνες μέχρι το 2013.

Αχίλλειος πτέρνα
Παραδόξως, η αχίλλειος πτέρνα της Barclays στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα είναι η Barclays Capital (Barcap), η επενδυτική τράπεζα του ομίλου που εξελίχθηκε σε ισχυρό παίκτη των αγορών κρατικού χρέους μέσα στην τελευταία δεκαετία. Τα έσοδα της BarCap υποχώρησαν, το δεύτερο τρίμηνο, κατά 14% στα 2,9 δισ. στερλίνες, ενώ ο τζίρος από τη διαπραγμάτευση ομολόγων, νομισμάτων και εμπορευμάτων μειώθηκε κατά 22% το δεύτερο τρίμηνο. Ο αντίκτυπος είναι ξεκάθαρος στα αποτελέσματα του πρώτου εξάμηνου στον όμιλο, με τα κέρδη προ φόρων να μειώνονται κατά 33% στα 2,6 δισ. στερλίνες.
Μέσα στην εβδομάδα, η HSBC, μια ακόμη βρετανική τράπεζα με δεσπόζουσα θέση στην Ευρώπη, ανήγγειλε την απόλυση, συνολικά, 30.000 ατόμων, φέτος, με στόχο την περικοπή του ετήσιου κόστους κατά 2,5 δισ. δολάρια ή 1,7 δισ. ευρώ, στα 3,5 δισ. δολάρια ή 2,4 δισ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.
Αντίθετα, όμως, από την Barclays, η κερδοφορία της HSBC παραμένει ισχυρή. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 36%, στα 9,2 δισ. δολάρια ή 6,4 δισ. ευρώ, αντανακλώντας άνοδο 36% από τα 6,7 δισ. δολάρια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Απολύσεις δρομολογούνται, επίσης, από τις αμερικανικές Goldman Sachs και Morgan Stanley, ενώ σχέδια για την κατάργηση 2.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή του 4% από το προσωπικό της, γνωστοποίησε η ελβετική Credit Suisse. Ενας ακόμη σημαντικός λόγος που ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες καταφεύγουν στη λύση των απολύσεων είναι οι αυστηρότεροι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας. Εναλλακτική λύση είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μια επίφοβη επιλογή υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

3.8.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis