Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Ντόρα Μπακοπούλου : "Να αντισταθούμε στην κουλτούρα της ασχήμιας"

Λίγο πριν από την πρεμιέρα του 6ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης μας καλεί να απολαύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το εφετινό καλοκαίρι, αφού ο χειμώνας προβλέπεται ακόμη πιο σκληρός

Μπορεί η Τέχνη να δώσει λύσεις σε μια κατάσταση τόσο δύσκολη όσο αυτή που βιώνουμε σήμερα;  «Οχι» λέει η Ντόρα Μπακοπούλου . Ωστόσο η καταξιωμένη πιανίστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας δηλώνει εξαιρετικά ευτυχής επειδή, παρά την τόσο δυσμενή οικονομική συγκυρία, το φεστιβάλ καταφέρνει να πραγματοποιηθεί και εφέτος- αν και η ίδια είχε φοβηθεί για το αντίθετο.

«Μπορεί η Τέχνη από μόνη της να μην είναι σε θέση να δώσει λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα. Ωστόσο, αν την προσεγγίσει κανείς σε βάθος, έχει πολλά να του διδάξει:φαντασία με πειθαρχία,ελευθερία με έλεγχο,το να μάθεις να ακούς,να σέβεσαι και να λογαριάζεις τον άλλον,το να υπερασπίζεσαι με πάθος την ολοκλήρωση του στόχου... Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η κουλτούρα της ασχήμιας,εμείς αντιστεκόμαστε:καλλιεργούμε την κουλτούρα της κατανόησης και της ομορφιάς» δηλώνει η Ντόρα Μπακοπούλου.

Πώς ακριβώς ορίζει την «κουλτούρα της ασχήμιας»; «Κατ΄ αρχάς,αυτό είναι κάτι που έχει εμποτίσει τη σύγχρονη τέχνη» απαντά. «Οι τερατόμορφες φιγούρες είναι έναμόνοπαράδειγμα.Και αυτό προβάλλεται πολύ.Είναι μια πραγματικότητα,θα μου πεις.Σαφώς,αλλά εξαρτάται τι θέλει κανείς να αναδείξει. Κατά τη γνώμη μου,όλο αυτό οδηγεί στο χάος, καλλιεργεί την ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε παρόρμηση χωρίς έλεγχο,στις εσωτερικές δυνάμεις τις οποίες ο άνθρωπος δεν έχει επεξεργαστεί και αυτό είναι κάτι που αναφέρεται και στην Τέχνη και στη γενικότερη συμπεριφορά του».

Με αφορμή το 6ο κατά σειρά Φεστιβάλ, πώς αποτιμά τη διοργάνωση και τι θεωρεί ότι προσέφερε στην Αί γινα; «Πιστεύω ότι υπήρχε μια δεκτικότητα στο νησί για κάτι τέτοιο. Παλαιότερα δεν γίνονταν πολλά πράγματα τα βράδια. Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια, λόγω και του φεστιβάλ, έχουν ξεπηδήσει πολλά πολιτιστικά δρώμενα. Ο κόσμος βαρέθηκε να πηγαίνει από ταβέρνα σε ταβέρνα.Αναζητείπλέονκάτι άλλο.Στη δική μας περίπτωση, στη μεγάλη απήχηση του φεστιβάλ συμβάλλουν, πιστεύω,και οι χαμηλές τιμές των εισιτηρίων. Ωστόσοαυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με την αξία των καλλιτεχνών,η οποία παραμένει σταθερά υψηλή».

«Εγώ θέλω να δω πολλούς στη φυλακή»
Η Ντόρα Μπακοπούλου χαρακτηρίζει το φεστιβάλ «νησίδα ομορφιάς και ασφάλειας». Προσφέρει, πιστεύει, μια δυνατότητα διεξόδου σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Αραγε η κρίση την έχει αγγίξει και προσωπικά; «Στο Ωδείο Αθηνών,όπου εργάζομαι,δεν μας έχουν πληρώσει εδώ και έναν χρόνο» λέει. «Ως πότε μπορούν να αντέξουν οι εργαζόμενοι;Αυτά που ακούς γύρω σου είναι απελπιστικά. Πλέον όχι πολυτελή τρόπο διαβίωσης δεν μπορείς να διεκδικήσεις,αλλά ούτε τις βασικές σου ανάγκες δεν μπορείς να καλύψεις.Γι΄ αυτόλέωότι μέσα σε αυτή τη λαίλαπαη γλυκύτητα της μουσικής ίσως κάτι μπορεί να προσφέρει». Καθηγήτρια πιάνου- πέρα από την ερμηνευτική καριέρα της- και παράλληλα μητέρα μιας 22χρονης κόρης η οποία σπουδάζει Πληροφορική, γνωρίζει καλά και συμμερίζεται την αγωνία των νέων ανθρώπων για το παρόν και το μέλλον. «Τα παιδιά αυτή τη στιγμή βιώνουν τρομερή ανασφάλειακαι πολλά προσανατολίζονται στο να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Τραγικήόμωςείναι η κατάσταση και για τους μεσήλικους,οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους σε μια ηλικία όπουπλέονδεν μπορούν να βρουν άλλη. Το βρίσκω τρομερό αυτό. Γενικότερα όμωςόλο αυτό που μας συμβαίνει είναι τρομακτικό.Η εξουσία έχει περάσει από τους εκλεγμένους πολιτικούς στις τράπεζες.Αυτέςδιοικούν την υφήλιο.Προσωπικά,δεν βλέπω ειδήσεις πλέον στην τηλεόραση, προτιμώ να ενημερώνομαι από το ραδιόφωνο.Είναι λιγότερο εξουθενωτική η αίσθηση».

Η Ντόρα Μπακοπούλου υποστηρίζει ότι αυτό το καλοκαίρι ο καθένας πρέπει να γεμίσει τις μπαταρίες του όσο περισσότερο μπορεί, καθώς ο χειμώνας προβλέπεται ανυπόφορος. «Πέρα από την ανεργία, τη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων και ένα σωρό άλλα πράγματα, συντάσσομαι με όσους θεωρούν απαράδεκτη την ατιμωρησία» λέει. «Δεν έχουμε δει κανένα πρόσωπο στη φυλακή- τουλάχιστον τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα κλέψει. Δεν συμφωνώόμωςμε όσους λένε “ας πάει φυλακή έστω και ένας”. Εγώ θέλω να δω πολλούς εκεί μέσα,ο ένας είναι κάτι απατηλό.Παρ΄ όλα αυτά,η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.Ας ελπίσουμελοιπόνότι, ότανεπιτέλουςαυτή η χώρα αρχίσει κάτι να παράγει,τα πράγματα θα πάνε κάπως καλύτερα».

Με ένα τραγούδι ανοίγει ο δρόμος για τους ουρανούς
Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας θα διεξαχθεί μεταξύ 12 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου.Τέσσερις χώροι θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις του: η παραλία της Αύρας μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας,το αμφιθέατρο της οικίας Seegy στην Παχεία Ράχη και,για πρώτη φορά,ο Ναός της Αφαίας και το Μουσείο Καπράλου.

«Με ένα τραγούδι πάντα ανοίγει ο δρόμος για τους ουρανούς» είναι ο τίτλος του εφετινού φεστιβάλ.Πρόκειται για έναν στίχο του Νίκου Γκάτσου- στον οποίο άλλωστε είναι αφιερωμένη μία βραδιά της διοργάνωσης,καθώς η Ντόρα Μπακοπούλου,προσωπική φίλη του ποιητή,θεωρεί ότι,παρά τα όσα έχουν διοργανωθεί εφέτος στη μνήμη του,το θέμα δεν εξαντλείται- από το «Τραγούδι του δρόμου».Ο συγκεκριμένος στίχος επελέγη επειδή στις περισσότερες συναυλίες θα κυριαρχεί η φωνή μέσω του τραγουδιού.Η καλλιτεχνική διευθύντρια εξηγεί:«Εφέτος,για οικονομικούς λόγους,δεν υπάρχουν πολλές συμμετοχές από το εξωτερικό.Ετσι,δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε ένα θέμα για το φεστιβάλ.Σκέφτηκαλοιπόν,μια που και η ίδια αγαπώ πολύ τη φωνή και στο παίξιμό μου προσπαθώ να “τραγουδώ” με τα χέρια, να επικεντρωθούμε στο τραγούδι».

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες μουσικής μπαρόκ,lieder του Σούμαν,μουσική δωματίου,αμερικανικές μπαλάντες κ.ά.

Η αυλαία θα πέσει με την εμφάνιση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή τηςΒασίλη Χριστόπουλο .


Της Ισμας Μ. Τουλάτου
Πηγή Το Βήμα
7.8.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis