Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Υπό το φως της Αυγουστιάτικης πανσελήνου

Πλήθος κόσμου απόλαυσε το βράδυ του Σαββάτου την Αυγουστιάτικη πανσέληνο στους 78 ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.
Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από νωρίς το απόγευμα, κατακλύστηκε από κόσμο ο χώρος στο ύψος του Ηρώδειου, για να απολαύσει το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, υπό τους ήχους της μουσικής του Μίμη Πλέσσα, με την Ακρόπολη σε πρώτο πλάνο.
Η πανσέληνος του Αυγούστου γίνεται πιο πορφυρή, μεγαλύτερη και φωτεινότερη, λόγω του μικρότερου τόξου που διαγράφει στον ορίζοντα. Περισσότεροι από 78 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία παρέμειναν ανοιχτά, με τους περισσότερους να φιλοξενούν μουσικές ή θεατρικές εκδηλώσεις.
«Είναι πολύ σημαντικό που ένας τόσος μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών χώρων είναι φέτος ανοιχτός, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση. Πρόκειται για βραδιά που προσφέρεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία προς όλους τους Έλληνες και τους επισκέπτες, θεσμό που ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄90 και συνεχίζεται έκτοτε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη.
Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε κάποιον ποιητή. Πέρυσι τιμήθηκε η μνήμη του Νίκου Καββαδία και πρόπερυσι του Γιάννη Ρίτσου. Φέτος, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, η αυγουστιάτικη βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

14.8.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis