Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Κομπίνες με ένσημα σε μετανάστες

Στο «δόκανο» των ελεγκτών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πιάστηκαν 62 κατασκευαστικές εταιρείες-«μαϊμούδες», οι ιδιοκτήτες των οποίων πωλούσαν ένσημα σε μετανάστες αντί 25 ευρώ το ένα. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αποκαλύφθηκε κύκλωμα εργολάβων, λογιστών και δικηγόρων το οποίο θησαύριζε εις βάρος του ΙΚΑ και των μεταναστών. Λειτουργούσε χωρίς κανένας να το αντιληφθεί από το 2005 ως και τον περασμένο Αύγουστο και οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονταν την ανάγκη των μεταναστών να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και την επιθυμία τους να παραμείνουν στην Ελλάδα και να πάρουν σύνταξη όταν θα συμπλήρωναν τα απαιτούμενα χρόνια. Θύματα έπεσαν 40.000 αλλοδαποί, οι οποίοι, αν και δεν εργάστηκαν ποτέ, πλήρωναν ως και 25 ευρώ για κάθε ένσημο. Η ζημιά του ΙΚΑ, όπως υπολογίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, ανέρχεται σε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ.

Το κύκλωμα δρούσε σε όλη την Ελλάδα, κυρίως όμως στην περιοχή της Αθήνας, στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη. Υπάλληλοι του Τμήματος Οικοδομοτεχνικών Εργων του ΙΚΑ ανέλαβαν με εντολή της διοίκησης του Ιδρύματος να διεξαγάγουν τις ανακρίσεις καλώντας τους αλλοδαπούς να καταθέσουν ώστε να φωτιστεί η υπόθεση. Ολοι οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη εντοπιστεί και εναντίον τους έχει σχηματιστεί δικογραφία. «Το Βήμα» έχει στη διάθεσή του τις μαρτυρικές καταθέσεις, καθώς και τις υπεύθυνες δηλώσεις των αλλοδαπών που δήθεν απασχολούνταν σε οικοδομές ή άλλες εργασίες και λάμβαναν παρανόμως ένσημα. Από αυτές προκύπτει ότι οι αλλοδαποί όχι μόνο δεν εργάστηκαν στις οικοδομές για τις οποίες είχαν δηλωθεί στο ΙΚΑ, αλλά ούτε καν γνώριζαν πού βρίσκονταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις καταθέσεις τους οι μετανάστες δίνουν με περισσή ευκολία τα ονόματα, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις αυτών από τους οποίους αγόρασαν τα ένσημα.

Πώς στήθηκε η «μηχανή»
Οι εργολάβοι-θύτες, σε συνεργασία με λογιστικά γραφεία και δικηγόρους, έκαναν την «καραμπινάτη κομπίνα», όπως τη χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, ως εξής: χρησιμοποιούσαν έναν κωδικό πρόσβασης για την αναλυτική περιοδική δήλωση στο ΙΚΑ- «οι εταιρείες υποχρεούνται να την υποβάλλουν κάθε τρεις μήνες και να καταβάλλουν ταυτόχρονα τις εισφορές» εξηγούν μιλώντας στο «Βήμα» στελέχη του ΙΚΑ -, τον οποίο είχαν υφαρπάξει είτε από άλλη κατασκευαστική εταιρεία είτε από τον ιδιοκτήτη ακινήτου στην κατασκευή του οποίου είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν. Ο εργολάβος πρότεινε στον δήθεν εργαζόμενο: «Θα σου εξασφαλίσω τα υπόλοιπα ένσημα που χρειάζεσαι για να πάρεις επίδομα ή σύνταξη σε λίγα χρόνια αρκεί να μου δώσεις 25 ευρώ για κάθε ένσημο». Στη συνέχεια ο «εργοδότης» δήλωνε στην κατάσταση του ΙΚΑ ότι δήθεν απασχολεί 150 εργαζομένους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος καταχώριζαν τα ένσημα, αλλά ο ιδιοκτήτης της εταιρείας δεν κατέβαλλε το απαιτούμενο ποσό. Παρά ταύτα, το ΙΚΑ πλήρωνε προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη οι «εργαζόμενοι» αλλοδαποί.

Τους περισσότερους από τους αλλοδαπούς οι εργολάβοι που συμμετείχαν στην απάτη τούς γνώριζαν από παλαιότερη δουλειά σε οικοδομή.

Των Ν. Χασαπόπουλου-Ελένης Φυντανίδου
Πηγή Το Βήμα
6.2.2011

Για το ίδιο θέμα είχε γραφτεί και άλλο άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis