Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Στον αέρα οι "άγονες" (γραμμές)

Για τον κίνδυνο να μείνουν νησιά της «άγονης» γραμμής χωρίς πλοία εξαιτίας της αδυναμίας ορισμένων εταιρειών να αγοράσουν καύσιμα λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν προειδοποιεί η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) το αρμόδιο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων με σχετική της επιστολή.

Οι ακτοπλόοι σημειώνουν ότι το τελευταίο έτος παρατηρείται αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 25-28%, μείωση της επιβατηγού κινήσεως κατά 30% καθώς και άρνηση των τραπεζών να δανειοδοτήσουν τις εταιρείες με κεφάλαια κίνησης, με αποτέλεσμα πολλές μικρές ακτοπλοϊκές εταιρείες να βρίσκονται στο «κόκκινο». Επίσης υποστηρίζουν ότι η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) καθυστερεί να καταβάλει τα χρήματα που πρέπει για τα δρομολόγια προς τα νησιά της «άγονης» γραμμής, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στις εταιρείες.

H EEN θεωρεί ότι το κράτος με την άρνησή του να χορηγεί προκαταβολή 50% εντός δύο μηνών από την ασφαλή εκτέλεση του δρομολογίου κατά τα πρότυπα των δημοσίων έργων αλλά και να αρνείται να συμψηφίσει τον ΦΠΑ και τον επίναυλο από τις οφειλόμενες χρηματικές αποζημιώσεις εκτέλεσης δρομολογίων στις «άγονες» γραμμές «καταδικάζει σε οικονομικό θάνατο την υπόσταση και τη συνέχιση λειτουργίας των εταιρειών».

Τα μέλη της ΕΕΝ αναφέρουν προς τον υπουργό Γιάννη Διαμαντίδη ότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος διακοπής των δρομολογίων, με αποτέλεσμα τα απομακρυσμένα νησιά να μείνουν χωρίς συγκοινωνία και να διακυβεύονται η νησιωτικότητα της Ελλάδος, ο τουρισμός και η εμπορική επιβίωση χιλιάδων νησιωτικών μικροεπιχειρήσεων.

23.2.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis