Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Το καλοκαίρι η ανασύσταση των ελεγκτικών μηχανισμών

Σημαντικές τροποποιήσεις στο φορολογικό λόγω αντιδράσεων των εφοριακών

 Για... το καλοκαίρι παραπέμπεται η ανασυγκρότηση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και της δομής των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, μετά το μπλοκάρισμα από τους εφοριακούς. Οι «απειλές» των εφοριακών για λευκή απεργία σε μια περίοδο που η είσπραξη εσόδων είναι μονόδρομος, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου να ανακρούσει πρύμναν και να τροποποιήσει διατάξεις, να αποσύρει ολόκληρα άρθρα στο σχέδιο νόμου που δεν άρεσαν στους εφοριακούς και να μεταθέσει στους θερινούς μήνες την ανασύσταση των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Ανασύσταση
Αρχικά, στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν η εκ βάθρων ανασύσταση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών καθώς και των ελεγκτικών μηχανισμών και η κατάργηση γενικών διευθύνσεων, με τη δημιουργία μόνο τριών, στις οποίες θα υπάγονταν όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου. Επίσης το σχέδιο προέβλεπε την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των εφοριών, οι οποίες θα αναλάμβαναν κυρίως ρόλο εξυπηρέτησης φορολογουμένων. Το σχέδιο αυτό, αφού δόθηκε στους εφοριακούς, επιστράφηκε, όπως λέγεται, ως απαράδεκτο στην ηγεσία του υπουργείου. Οι εφοριακοί γνώριζαν εξαρχής ότι το σχέδιο αυτό δεν θα περνούσε, ενώ είχαν διαμηνύσει στον υπουργό την αντίθεσή τους με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου προβλέπονταν αλλαγές μόνο στη γενική διεύθυνση φορολογικών ελέγχων, οι οποίες -όπως και άλλες- αποσύρθηκαν από το τελικό σχέδιο νόμου.
Οι αντιδράσεις όμως των εφοριακών στους σχεδιασμούς του υπουργείου είχαν και συνέχεια, με αποτέλεσμα στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται για ψήφιση στη Βουλή να υπάρχουν σημαντικές τροποποιήσεις.
Για παράδειγμα, το προσχέδιο του νομοσχεδίου που είχε δημοσιοποιηθεί προέβλεπε στο άρθρο 4 τη δημιουργία ομάδας που θα αναλάμβανε την είσπραξη των εσόδων του κράτους. Στην ομάδα αυτή θα συμμετείχαν σε ποσοστό 20% και υπάλληλοι από άλλα υπουργεία. Η διάταξη αυτή ενόχλησε τους εφοριακούς οι οποίοι ζήτησαν να μετέχουν μόνο εφοριακοί, όπερ και εγένετο. Επίσης, η νέα ομάδα, αν και αρχικά είχε σχεδιασθεί για να εισπράττει φόρους, θα διενεργεί και ελέγχους σε επιχειρήσεις που θα επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια. Ενα μικρό θέμα όμως που μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στις τάξεις των εφοριακών είναι ότι τα μέλη της ομάδας, εφόσον πετύχουν τους στόχους των εσόδων, θα λάβουν ειδικό μπόνους το οποίο θα καθορίσει ο υπουργός Οικονομικών. Δηλαδή ο ελεγκτής των ΔΕΚ, που ελέγχει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, για τους ελέγχους που διενεργεί δεν θα λάβει το ειδικό επίδομα, σε αντίθεση με τον συνάδελφό του στη νεοσύστατη ομάδα.

Μία ακόμη αλλαγή που κατάφεραν και πέρασαν οι εφοριακοί αφορά τους ελέγχους που διενεργούν οι ορκωτοί ελεγκτές στις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων. Ο προηγούμενος φορολογικός νόμος (3842/2010) προέβλεπε συγκεκριμένες διαδικασίες για τον έλεγχο των επιχειρήσεων, οι οποίες όμως φαίνεται να μη βόλευαν κάποιους. Συγκεκριμένα, ο προηγούμενος νόμος όριζε εν ολίγοις ότι οι ορκωτοί θα διενεργούσαν ελέγχους με βάση προκαθορισμένο πρόγραμμα το οποίο θα είχε πιστοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων. Ουσιαστικά κατά τον έλεγχο με το προκαθορισμένο πρόγραμμα οι ορκωτοί θα εντόπιζαν συγκεκριμένα στοιχεία και φορολογικές παραβάσεις.

Αλλαγές στους ελέγχους
Στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή προβλέπονται αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των ελέγχων, οι οποίες στην ουσία απαξιώνουν τους ελέγχους στις επιχειρήσεις, ενώ οδηγούν σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Με τις νέες διατάξεις ο ορκωτός ελεγκτής δεν θα μπορεί να υπογράψει πιστοποιητικό με φορολογικές παραβάσεις εάν δεν συμφωνήσει ο εφοριακός. Επίσης δημιουργεί πρόβλημα στις περιπτώσεις που ο φορολογικός έλεγχος δεν είχε διαπιστώσει (ηθελημένα ή όχι) παραβάσεις και ο ορκωτός κατόπιν τις εντοπίσει και τις καταγράψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη αυτή του νομοσχέδιου θα τροποποιηθεί έπειτα από παρέμβαση στο οικονομικό επιτελείο όπου εκτέθηκαν τα προβλήματα που δημιουργεί η διάταξη αυτή.

Του Προκοπη Χατζηνικολαου
26.2.2011

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ :
Δηλαδή ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι....
Μονάχα μη ζητήσουν έκτακτα μέτρα λόγω μειωμένων εσόδων....
Ποιός φταίει για τις καθυστερήσεις τώρα και για τη μη είσπραξη εσόδων?
ΠΑΛΙ ΕΓΩ?????  (Ο ΠΟΛΙΤΗΣ που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα???)
Μπορούν επί τέλους να δώσουν να γίνονται οι εισπράξεις σε ιδιωτική εταιρεία???
Αϊντε μπας και δούμε φως....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis