Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος : Δεν αποχωρεί ο Μουμπάρακ - Κορυφώνεται η οργή του κόσμου

Διέψευσε χθες ο Χόσνι Μουμπάρακ τις ελπίδες του Αιγυπτιακού λαού ότι θα αποχωρήσει από την εξουσία, έπειτα από 16 ημέρες πίεσης από τους χιλιάδες διαδηλωτές αλλά και τη διεθνή κοινότητα που επέμενε για ουσιαστική μεταβίβαση της εξουσίας. Νέες μεγάλες διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί για σήμερα στο Κάιρο, ενώ ο στρατός αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις του. Ο Μπαράκ Ομπάμα αποδοκίμασε τη στάση του Μουμπάρακ. 

Χθες, στο διάγγελμά του προς το έθνος και ενώ η φημολογία για αποχώρησή του είχε κορυφωθεί, ο Αιγύπτιος πρόεδρος απογοήτευσε τους πάντες καθώς αν και  μεταβίβασε εξουσίες προς τον αντιπρόεδρο της χώρας Όμαρ Σουλεϊμάν, δήλωσε ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως και το Σεπτέμβριο όπου και θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες εκλογές.
Η χαρά και ο ενθουσιασμός του κόσμου μετατράπηκε σε οργή, με πολλούς διαδηλωτές, που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του και να πετούν παπούτσια στην γιγαντοοθόνη όπου εκείνη την ώρα μεταδιδόταν το διάγγελμα του Μουμπάρακ.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ απευθύνθηκε "σαν πατέρας προς τα παιδιά του", όπως χαρακτηριστικά είπε, στους διαδηλωτές που είχαν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ.
"Ζητάτε αλλαγή και ένα καλύτερο μέλλον... Θα τιμωρήσω με τις βαρύτερες δυνατές ποινές όσους πείραξαν τη νεολαία μας".
Εμφάνισε ως κύρια ευθύνη του "την προστασία του Συντάγματος και του συμφέροντος του αιγυπτιακού λαού", επαναλαμβάνοντας πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
"Τον Σεπτέμβριο θα γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές" είπε και πρόσθεσε πως "η μεταβίβαση της εξουσίας απαιτεί ένα πλαίσιο που θα πρέπει να συμφωνηθεί με διαφάνεια και με διάλογο".
Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση ευρείας βάσης" πρόσθεσε ο Χ. Μουμπάρακ.
Σημειώνεται πως την ίδια έκφραση είχε χρησιμοποιήσει προ ημερών και ο Αμερικανός προέδρος, που νωρίτερα είχε αναφερθεί στις εξελίξεις στην Αίγυπτο λέγοντας πως "βλέπουμε την Ιστορία στην εξέλιξή της".
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή "θα προστατεύεται από τον στρατό" και μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης χρονοδιαγράμματος που θα διασφαλίσουν μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ο Χ. Μουμπάρακ αναφέρθηκε επίσης στην ταχεία αναθεώρηση 5 άρθρων του Συντάγματος και την κατάργηση ενός, που αφορούν στη διαδικασία της εκλογής προέδρου της χώρας.
Στη διάρκεια του διαγγέλματος του αναφέρθηκε στη δική του πορεία λέγοντας πως "επί 60 χρόνια υπηρέτησα το Δημόσιο και το έθνος, σε καιρούς ειρήνης και πολέμου", προσθέτοντας πως η σημαντικότερη στιγμή της ζωής του ήταν όταν "ανέβασα την αιγυπτιακή σημαία στο Σινά".
Τόνισε, επίσης, πως δέχεται την κριτική από το εσωτερικό αλλά δεν δέχεται καμία πίεση από το εξωτερικό. "Θα αποδείξουμε πως χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις θα ικανοποιήσουμε τα αιτήματα του λαού" σημείωσε.
Στο τέλος, ο Χόσνι Μουμπάρακ επανέλαβε πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ επιχείρησε να αγγίξει τα εθνικά αισθήματα των Αιγυπτίων λέγοντας πως η Αίγυπτος είναι μια χώρα 7.000 ετών που "αποτελεί την ουσία της ύπαρξής μας". 

Ανεπαρκείς οι μεταρρυθμίσεις του Μουμπάρακ λέει ο Ομπάμα
Δεν ικανοποίησαν τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα οι χθεσινές δηλώσεις του Χόσνι Μουμπάρακ και κάλεσε το Κάιρο να χαράξει έναν αναμφισβήτητο δρόμο προς τη δημοκρατία.

"Οι Αιγύπτιοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει μετάβαση εξουσίας, αλλά δεν ακόμη προφανές ότι αυτή η μετάβαση θα είναι άμεση, σημαντική ή επαρκής", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του που συντάχθηκε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο λίγες μόνο ώρες έπειτα και από το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου.

"Πάρα πολλοί Αιγύπτιοι παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στη σοβαρότητα της κυβέρνησης ως προς μία πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία, και στην κυβέρνηση ανήκει η ευθύνη να μιλήσει καθαρά προς τους Αιγύπτιους και προς ολόκληρο τον κόσμο", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας  ότι "η αιγυπτιακή κυβέρνηση οφείλει να χαράξει έναν αξιόπιστο, συγκεκριμένο και αναμφισβήτητο δρόμο προς την πραγματική δημοκρατία, και τα μέλη της δεν έχουν ακόμη εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή".

Επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί απέναντι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη βία από τις αιγυπτιακές αρχές.
"Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η βία πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τίμημα...είναι επιτακτικό η κυβέρνηση να μην απαντήσει στις προσδοκίες του λαού της με καταστολή και βαρβαρότητα. Η φωνή των Αιγυπτίων πρέπει να ακουστεί".

Επανέλαβε την έκκλησή του για τον σεβασμό των οικουμενικών δικαιωμάτων των Αιγυπτίων και για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Αίγυπτο και η οποία δίνει έκτακτες εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας.
Επίσης στην αντίδραση του Χόσνι Μουμπάρακ να υποκύψει στις "διαταγές" ξένων δυνάμεων, ο Μπαράκ Ομπάμα υπενθύμισε ότι στα μάτια των ΗΠΑ, εναπόκειται στους Αιγύπτιους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Τέλος ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην ανάγκη "προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, αναθεώρησης του συντάγματος και άλλων νόμων για να δειχθεί ότι η αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη, και στη θέσπιση ενός σαφούς οδικού χάρτη στο δρόμο προς τις εκλογές , οι οποίες θα πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες". 

"Η Αίγυπτος θα εκραγεί", λέει ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
Για εξαπάτηση του Αιγυπτιακού λαού κάνει λόγο μια από τις ηγετικές πλέον μορφές της αντιπολίτευσης ο Νομπελίστας και πρώην επικεφαλης της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Σε δηλώσεις του στο CNN τόνισε ότι πλέον ο αιγυπτιακός λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί ούτε τον Μουμπάρακ αλλά ούτε και τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμαν και εξέφρασε τους φόβους του για ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.
Νωρίτερα σε μήνυμά του στο Twitter προειδοποίησε ότι η Αίγυπτος θα εκραγεί και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη σωτηρία της χώρας.
 
Αντιδρά και η Ε.Ε.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, δήλωσε μετά την ομιλία του προέδρου Μουμπάρακ, ότι η Αίγυπτος θα πρέπει πλέον να προχωρήσει γρήγορα στη διοργάνωση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.
"Η ομαλή και αμετάκλητη μετάβαση στη δημοκρατία και στη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, είναι κοινός στόχος, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του λαού της Αιγύπτου ", δήλωσε η  εκπρόσωπος της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ακόμη επεσήμανε ότι " η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που έχει επιβληθεί, αποτελεί ένα βήμα προόδου, που θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό ".
Πρόσθεσε δε, στην ανακοίνωσή της ότι " οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού, θα πρέπει να βρουν σημείο επαφής, ενώ εναπόκειται σε αυτόν να κρίνει αν τα βήματα, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, ικανοποιούν τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες του ".

Απευθυνόμενη στις αρχές και το στρατό της Αιγύπτου, η Κάθριν Άστον, ζήτησε να επιδείξουν μετριοπαθή στάση, ενώ χαιρέτησε " τη γενναιότητα του λαού, που διαδηλώνει για την αλλαγή και την δημοκρατία, ειρηνικά και με αξιοπρέπεια ".

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε, αργά χθες το βράδυ  ότι η μεταβίβαση των εξουσιών από τον πρόεδρο Μουμπάρακ ήταν " αναπόφευκτη " και υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής μιας άλλης μορφής δικτακτορίας στην Αίγυπτο.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ δήλωσε ότι εναπόκειται στον αιγυπτιακό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του.
 
Οι τελευταίες εξελίξεις την 18η ημέρα της εξέγερσης:
10:35: "Τιτανικός” η κυβέρνηση της Αιγύπτου, λέει ο Ελ Μπαραντέι. “Απόλυτο χάος επικρατεί στο καθεστώς. Είναι σαν τον Τιτανικό. Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται”
10:29: Ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου, Σαμίρ Ραντουάν δήλωσε στο BBC ότι η επιβολή στρατιωτικού νόμου θα έκανε κακό στους ανθρώπους και στην οικονομίας. "Πιστεύω ότι ο στρατός είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένος και έχει εντολή να μην ανοίξει πυρ σε νέους ανθρώπους. Αυτό το αδιέξοδο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα", πρόσθεσε.
10:14: Χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές ήδη συγκεντρώνονται έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο και στην πλατεία Ταχρίρ ζητώντας την αποχώρηση του Μουμπάρακ. Διεθνείς αναλυτές και σχολιαστές εκτιμούν ότι η σημερινή ημέρα είναι η πιο επικίνδυνη από την ημέρα έναρξης των αντιδράσεων.
09:51: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χαρακτηρίζει ανεπαρκή την ομιλία του Μουμπάρακ, ζητά ουσιαστικές αλλαγές και τη συμβολή των ΗΠΑ και τις Ε.Ε. προς την κατεύθυνση αυτή.
► 09:49: Ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χοσάμ Μπαγκάτ υποστηρίζει, με βάση μαρτυρίες, ότι ο στρατός σκότωσε τουλάχιστον 65 φυλακισμένους κατά την πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων και ζητά την άμεση έρευνα, σύμφωνα με το Associated Press.
09:47: Το Ανώτατο Συμβούλιο του αιγυπτιακού στρατού συνεδριάζει σήμερα και θα προβεί σε μια σημαντική ανακοίνωση λίγο αργότερα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Mena.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis