Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Το ψωμί της ξενητειάς (Περί τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό)

Ιδού λοιπόν που είχε απόλυτο δίκιο ο πρωθυπουργός, όταν μας διαβεβαίωνε πως «υπάρχουν λεφτά». Υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Και βρέθηκαν. Και δεν είναι λίγα. Φτάνουν τα εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι δηλαδή δυόμισι φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας ή -για να το κάνουμε πιο λιανά και κάπως να το καταλάβουμε, μιας και αυτά τα μεγέθη είναι σχεδόν εκτός νοήματος για μας- είναι πάνω από πέντε φορές το δάνειο που μας πρόσφερε το ΔΝΤ με τη διαπιστωμένη γενναιοδωρία του.

Ενα μόνο προβληματάκι υπάρχει, που μειώνει τις ελπίδες μας για ταχεία οικονομική ανάρρωση της χώρας. Τα ποσά αυτά έχουν πάρει τον δρόμο της πικρής ξενιτιάς και από την Ελλάδα βρήκαν να απαγκιάσουν στην Ελβετία, που έχει πάντοτε ανοιχτές τις αγκάλες της σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν πρόκειται για νόμιμους μετανάστες ή παράτυπους, καθώς και πόσα ευρώ πήραν των ομματιών τους προ Μνημονίου και πόσα μετά, δεν έχει γίνει γνωστό, και το τραπεζικό απόρρητο μάλλον δεν θα επιτρέψει να το μάθουμε ποτέ. Οσα ξέρουμε πάντως είναι ικανά να μας κάνουν να αναθαρρήσουμε ή να μελαγχολήσουμε: Να αναθαρρήσουμε, αφού ο ιδρώτας κάποιων συμπατριωτών μας, προφανώς εργασιομανών, έφτασε αποταμιευόμενος σε μυθικά ή μιδικά ύψη, ή να μελαγχολήσουμε που ο πλούτος αυτός, εξαιτίας της τόσης πια γραφειοκρατίας και της ανελέητης φορολόγησης του κεφαλαίου, δεν βρίσκει εδώ τόπο και τρόπο να αναπτυχθεί, να αβγατίσει, να συνδράμει τη χώρα. Υποχρεώνεται έτσι να ξενιτευτεί, και μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που οι κάτοχοί του, αποδεχόμενοι το μήνυμα του «οικονομικού πατριωτισμού», εμφανίζονται πρόθυμοι να προβούν σε θυσίες (δεν έχει διευκρινιστεί επί του παρόντος ποιον θα θυσιάσουν, αλλά αυτό είναι τριτεύον, το παν είναι η προθυμία).

Σίγουρα δεν είναι όλα αυτά τα φευγάτα χρήματα καρπός ανομίας, κέρδη δηλαδή από μίζες, αρχαιοκαπηλία, λαμογιές, εμπόριο λευκής σαρκός ή ναρκωτικών κ. λπ. Ανάμεσα στoυς καταθέτες θα υπάρχουν και κάποιοι, ίσως μικρού βεληνεκούς, που, και δίχως να γνωρίζουν ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, έσπευσαν φοβισμένοι να προστατέψουν το έχειν τους. 

ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ : ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΗΣΑΚΙΑ - όλη η γης μια πατρίς. 

Οσο για το σενάριο που διακινείται, ότι τάχα εκατό από τους σπουδαιότερους ελβετόφιλους καταθέτες θα δανείσουν από κοινού την Ελλάδα, την πατρίδα τους δηλαδή, με επιτόκιο μεγαλύτερο του ελβετικού (ώστε να ’χουν και κάποιο κέρδος, όπως είχαν και κάποια πλούσια μοναστήρια τον καιρό του ’21 που δάνειζαν την Εθνοσυνέλευση), αλλά μικρότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών μας, αναζητείται ήδη ο σκηνοθέτης που θα το μεταφέρει στον κινηματογράφο. 

Τις περισσότερες πιθανότητες τις συγκεντρώνει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ειδικός στη φαντασία, επιστημονική και μη.

Του Παντελή Μπουκαλα
10.2.2011

Παραθέτω αυτούσιο (αν και είναι γραμμένο στα greeklish) και ένα από τα σχόλια των αναγνωστών του άρθρου στην ιστοσελίδα της εφημερίδας :
" Ta "nissakia" gia ta opoia ginetai logos sto arthro sas, einai pampolla, ke ena pou to gnorizo poly kala, giati piga merikes fores gia douleies, einai ta nissia Caïman (Caiman islands), notios tis Kouvas. Ekei, opou ke na pas, ta perissotera ktiria stegazoun Trapezes ke fiduciaires (ypothesseis xrimatikes). Kyrios sto nissi St. George (i protevoussa).Oi trapezes ekei, einai kata poly perissoteres apo o,ti vriskeis stin Elvetia.Ke den empyptoun stin katigoria katargissis tou trapezitikou aporritou, einai adynaton na tis elengxi kapoia archi.Yparchoun ke alla "nissakia" gia kathe eidous forodiafygades, opos einai ta nissia tou Stenou tis Magchis (metaxy Normandias ke M.Vrettaias), opou i Gyraia Albion kerdizei terastia possa, kias legei i Evr.Enossi oti thelei.... Ypokrissia ke techni kamouflarismatos ypsilou epipedou."




2 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Εννοειται οτι λεφτα υπάρχουν. Αλλά τα εχουν λίγοι

Dyosmaraki είπε...

@Nikos.Lioliopoulos

Λίγοι που κρύβονται μάλιστα πίσω από τις offshore και δεν φορολογούνται...

ShareThis