Σε αναζήτηση χρυσής τομής βρισκόταν η κυβέρνηση για την ειρηνική αποχώρηση των μεταναστών από τη βίλα «Υπατία», με δεδομένο ότι ο ιδιοκτήτης της ενημέρωσε τις εισαγγελικές αρχές ότι το κτίριο ουσιαστικά τελεί υπό κατάληψη, μετά την παρέλευση (προχθές) της δεκαπενθήμερης προθεσμίας για διευθέτηση του ζητήματος που προέκυψε μετά τα γεγονότα της Νομικής, επιταχύνοντας έτσι τις εξελίξεις.
Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην αρχική της θέση περί μη νομιμοποίησης των συγκεκριμένων μεταναστών, καθώς, όπως λέει στην «Κ» στέλεχος του υπ. Εσωτερικών, «η άκριτη νομιμοποίηση είναι σαν τα δρομολόγια των μεταναστών που προσκαλεί το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα να μη νοιάζεται κανένας ποιος είναι νόμιμος και ποιος παράνομος. Κι όταν δεν νοιάζεται κανένας για το ποιος είναι παράνομος και ποιος όχι, ανθεί η μαύρη αγορά εργασίας». Την ίδια ώρα, ανυποχώρητοι δήλωναν οι περίπου 300 μετανάστες απεργοί πείνας που φιλοξενούνται στην Αθήνα στη βίλα «Υπατία» (237 άτομα) και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (περίπου 50 άτομα), έχοντας συμπληρώσει 19 ημέρες σε απεργία πείνας. Μάλιστα, όπως δήλωνε μιλώντας εκ μέρους τους ο Αμπντούλ Χάτζι, μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, «το ηθικό παραμένει υψηλό, αν και ο καθένας έχει χάσει 8 - 10 κιλά. Θέλουμε διάλογο με την κυβέρνηση. Θέλουμε να νομιμοποιηθούν όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι τόσα χρόνια ζουν και εργάζονται εδώ. Και μετά ν’ αποφασίσουν τι θα κάνουν».
Από τους απεργούς πείνας, ένας μικρός αριθμός (περίπου 15) είναι πρώην νόμιμοι που έχασαν την άδεια παραμονής τους εξαιτίας έλλειψης ενσήμων ή έλλειψης σύμβασης εργασίας κατά την ανανέωση της άδειας και από τότε εργάζονται παράνομα. Αυτοί θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα επαναφοράς στη νομιμότητα, που σχεδιάζεται εδώ και μήνες από τα συναρμόδια υπουργεία. Από τους υπόλοιπους, η πλειονότητα βρίσκεται στη χώρα και εργάζεται μετά το 2005. Για όσους έχουν αποδεδειγμένα δημιουργήσει εργασιακούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη χώρα, εξετάζεται, κατά πληροφορίες, το ενδεχόμενο κάποιας μορφής νομιμοποίησης. Για τους υπόλοιπους, λύση προβάλλει η οικειοθελής αποχώρηση ή η απέλαση. Η απέλαση αναβάλλεται όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή ανθρωπιστικοί και όταν ο αλλοδαπός δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί.
Σημειώνεται ότι κατά την οικειοθελή επιστροφή ο αλλοδαπός ενισχύεται με επίδομα 300 ευρώ. Η απέλαση, σύμφωνα με την οδηγία για τις επιστροφές που ενσωματώθηκε στον πρόσφατο νόμο για το πολιτικό άσυλο, μπορεί να αναβληθεί εάν συντρέχουν λόγοι υγείας και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον νόμο: «Oι αρμόδιες αρχές μπορούν ανά πάσα στιγμή να χορηγούν αυτοτελή άδεια διαμονής για λόγους ανθρωπιστικούς ή άλλους σε υπήκοο τρίτης χώρας ο οποίος διαμένει παράνομα στην ελληνική επικράτεια»
Εάν δεν καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση, ο αλλοδαπός χαρακτηρίζεται μη απελάσιμος και παραμένει στη χώρα με το υπό ανοχή καθεστώς που υιοθετήθηκε στον πρόσφατο νόμο για το άσυλο. Η οδηγία που ενσωματώθηκε προβλέπει ότι για όσο χρόνο δεν είναι εφικτή η απέλαση ενός αλλοδαπού, το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει «στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης». Εάν δεν μπορεί να την προσφέρει, «μπορεί να επιτραπεί έπειτα από σχετική άδεια (στους αλλοδαπούς) να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας».
Της Μαρίας Δεληθανάση
Πηγή Καθημερινή
13.2.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου