Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Συνελήφθη ομάδα ανήλικων εκβιαστών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο του εκβιασμού και της ληστείας ανηλίκων από ανήλικους σε όλη τη χώρα. Οι τελευταίες δύο περιπτώσεις σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες αποκάλυψαν παιδιά που ζούσαν χρόνια μέσα στον φόβο υπό τις απειλές σωματικής βίας συνομηλίκων τους ή λίγο μεγαλύτερων σε ηλικία παιδιών, και εξαναγκάζονταν να τους δίνουν χρήματα για να αποφύγουν την κακοποίηση.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης διαπίστωσαν μάλιστα με έκπληξη ότι ο ανήλικος τον οποίο εκβίαζε συμμορία τριών αμούστακων ανηλίκων αναγκάστηκε να δώσει, μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων, συνολικά 5.000-6.000 ευρώ και χρυσαφικά αξίας 800 ευρώ «για να τον αφήσουν να ζήσει ή για να μην κάνουν κακό στην οικογένειά του».
Η άγουρη συμμορία δρούσε συχνά υπό την καθοδήγηση ενήλικα. Οι αστυνομικοί θεωρούν βέβαιο ότι ανήλικος που τους έδινε χρήματα και κοσμήματα δεν είναι το μόνο θύμα τους. Ο εφιάλτης του πήρε τέλος όταν συνελήφθη στην οδό Μοναστηρίου ο μεγαλύτερος από τα μέλη της συμμορίας και λίγες ώρες αργότερα ένας από τους ανηλίκους. Στους αστυνομικούς παραδέχθηκαν ότι εκβίαζαν τον ανήλικο απαιτώντας χρήματα ή χρυσαφικά. Οι αστυνομικοί αναζητούν δύο ακόμη ανήλικους, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων σε βάρος των γονιών τους.
Η χθεσινή περίπτωση, χαρακτηριστική του φαινομένου bullying (σχολικός εκφοβισμός μεταξύ μαθητών) που παρουσιάζει έξαρση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται από τους αστυνομικούς ότι είναι «κορυφή του παγόβουνου», καθώς τα περισσότερα περιστατικά, όπως λένε, δεν καταγγέλλονται. Εδώ και αρκετό καιρό πάντως καταγράφονται και στη χώρα μας αρκετές περιπτώσεις εκβιασμών ανηλίκων από ανήλικους, ενδοσχολικής βίας και αύξηση της παραβατικότητας σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Η χθεσινή περίπτωση είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που απασχόλησε πέρυσι την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, όταν 17χρονος ομολόγησε ότι εκβίαζε συστηματικά 16χρονο συμμαθητή του επί πέντε χρόνια, αποσπώντας 3.000 ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί όταν ο πατέρας του 16χρονου διαπίστωσε ότι έλειπαν χρήματα από το πορτοφόλι του. Ο γιος αποκάλυψε στον πατέρα ότι αυτός αφαιρούσε 50 ή 100 ευρώ για να πληρώνει τον 17χρονο που απειλούσε ότι θα τον χτυπήσει. Ο ανήλικος δεν εκμυστηρευόταν τι συνέβαινε, γιατί φοβόταν να μην χειροτερέψουν τα πράγματα, ενώ ο δράστης είχε ομολογήσει ότι μαζί με συνομήλικό του είχαν εκβιάσει και άλλους μαθητές σχολείων για να αποσπάσουν χρήματα.

Την περασμένη εβδομάδα στις Σέρρες, τριμελής συμμορία ανηλίκων 15-17 χρονών απέσπασε από μαθητή 10 ευρώ και ζήτησε 30 ευρώ από συμμαθητή του για να μην τον ξυλοφορτώσει. Ο ανήλικος πήγε στην Αστυνομία και οι ανήλικοι εκβιαστές συνελήφθησαν.

Του Θαναση Τσιγγανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis