Δεκαέξι επιθεωρητές και ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών καλούνται από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Π. Παπανδρέου για παροχή εξηγήσεων σχετικά με την πρακτική των επανελέγχων φυσικών και νομικών προσώπων. Μαζί τους και ένας και ιδιώτης δικηγόρος ιδιωτών ή νομικών προσώπων, που έχουν κληθεί για επανέλεγχο φορολογικών τους υποθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εισαγγελική έρευνα στράφηκε σε περίπου 20 επανελέγχους, που άλλοι αφορούν ΟΤΑ και άλλοι εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των επανελέγχων των εταιρειών είναι και εκείνος γνωστού τηλεοπτικού σταθμού, στον οποίο στον αρχικό έλεγχο είχε καταλογισθεί πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Για την υπόθεση αυτή καλούνται για εξηγήσεις ο επικεφαλής της επιθεώρησης, ο προϊστάμενος του ελέγχου και ένας από τους δύο ελεγκτές. Πάντως σε ό, τι αφορά τις περιπτώσεις των επανελέγχων στους δήμους, ο τότε προϊστάμενος της επιθεώρησης είχε διαβεβαιώσει την «Κ» -με επιστολή που είχε στείλει- ότι δεν χάθηκε «ένα ευρώ» για το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει κληθεί και αυτός να δώσει εξηγήσεις.
Kεντρική θέση της εισαγγελικής έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι δεν τηρούνταν οι προϋποθέσεις του νόμου για τη διενέργεια των επανελέγχων, ενώ για τους μεν ιδιώτες διαγράφονταν τα ποσά που αρχικά είχαν καταλογισθεί, με αποτέλεσμα οι ζημιές του Δημοσίου να φτάνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Τα αιτήματα επανελέγχου υποβάλλονταν στον επικεφαλής των επιθεωρητών, που είχε αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή του κλιμακίου επανελέγχου και μάλιστα συχνά, ενώ η υπόθεση βρισκόταν σε διαδικασία δικαστικής αποτίμησης. Το περίεργο είναι ότι οι υπάλληλοι που έκαναν τους αρχικούς καταλογισμούς επίσης απαλλάσσονταν έπειτα από ΕΔΕ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο φορολογικός έλεγχος διατάσσεται μόνο αν νεότερα στοιχεία που προσκομισθούν από τον φορολογούμενο τον δικαιολογούν.
Η Εισαγγελία, πάντως, δεν φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο δωροδοκιών, αλλά να ερευνά προς την κατεύθυνση του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία με τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50 καθώς και για ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος. Καταγγελίες για την πρακτική των επανελέγχων γίνονταν διαρκώς από το 2007 αρχικά προς τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στη συνέχεια προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ Ιω. Τέντε. Οι τελευταίες ήχθησαν και στην Εισαγγελία Αθηνών. Αντίθετα, η εξέταση των (ανωνύμων) καταγγελιών του 2007 είχε περάσει στα χέρια υφισταμένων όσων καταγγέλθηκαν, που τους είχαν απαλλάξει. Οι συντάκτες του πορίσματος καλούνται τώρα για εξηγήσεις.
Του Τασου Tελλογλου
Πηγή Καθημερινή
23.2.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου