Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Αύγυπτος : Μαρτυρία-sos για τα ελληνιστικά μνημεία

Ελληνιστικό άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου - Βρέθηκε στους κήπους Σαλαλάτ - Φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας

"Τα τελευταία 15 χρόνια που διεξάγω αρχαιολογική έρευνα στην Αλεξάνδρεια, μοιράζω τη ζωή μου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, νοιώθοντάς την τελευταί ως δεύτερη πατρίδα μου. Ιδίως από τον Μάϊο του 2009 και έπειτα, δηλαδή μετά την ανακάλυψη του ελληνιστικού αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την ομάδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ερευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού, το μυαλό και η καρδιά μου ανήκουν στην αγαπημένη πόλη των Ελλήνων, την Αλεξάνδρεια. Είναι επόμενο λοιπόν τα τελευταία γεγονότα όχι απλώς να με στεναχωρούν αλλά να με συγκλονίζουν.

Τόσα χρόνια στην Αίγυπτο, δεν ένοιωσα ποτέ φόβο και κίνδυνο σαν ξένη. Ισως γιατί είμαι Ελληνίδα. Τι θα γίνει όμως από εδώ και πέρα? Αγωνιώ για τους φίλους μου εκεί, Ελληνες και Αιγυπ΄τιους με τους οποίους συνομιλώ τηλεφωνικά σχεδόν καθημερινά. Φοβάμαι για το άγαλμα που βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας, αλλά και για όλα εκείνα τα μοναδικά ευρήματα που στεγάζονται στο Μουσείο του Καίρου μερικά από τα οποία πρόλαβαν κάποιοι να "λαβώσουν". Ευτυχώς, νεαροί εθελοντές και δυνάμεις του στρατού μπήκαν " ασπίδα" σε μνημειακού τόπους της χώρας, όπως ο ναός του Καρνάκ, το μουσείο, αλλά κια η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ξαναδούμε εικόνες καταστροφής και λεηλασιών παρόμοιες με εκείνες που είδμαε, πριν από χρόνια, με τα μνημεία του Ιράκ.

Εύχομαι ο αιγυπτιακός λαός να βρει τον δρόμο του για να βελτιώσει τη ζωή του, γιατί σίγουρα το αξίζει! Ελπίζω, όμως, οι όποιες αλλαγές να έρθουν ομαλά και όχι βίαια, ώστε ο ρυθμός της ζωής να επανέλθει ειρηνικά. Και βέβαια, ελπίζω, οι ανασκαφές του ινστιτούτου μας στοςυ Κήπους Σαλαλάτ να μπορέσουν να συνεχιστούν ανεμπόδιστα. Γιατί, είναι κρίμα, έπειτα από τόσα χρόνια προσπαθειών και αποκάλυψης τόσο σπουδαίων ευρημάτων, να σταματήσουν τώρα που πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στους στόχους μας.

Τέλος, εύχομαι οι δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να αντέχουν στις δοκιμασίες του χρόνου και της Ιστορίας, γιατί και τώρα Ιστορία βιώνουμε...."

Η κ. Καλλιόπη Λιμναίου-Παπακώστα είναι Αρχαιολόγος, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Ερευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού

Πηγή Ο κόσμος του επενδυτή
5.2.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis