Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους


Ο εικονιζόμενος του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ δήλωσε ότι οι κάτοχοι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης πρέπει να υποχρεωθούν να αναλάβουν ζημίες 30-40% προκειμένου να συμβάλλουν στην υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Για τον ίδιο σκοπό, ο ίδιος π΄ροτεινε την έξοδο "χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία" από την Ευρωζώνγ για 10-15 χρόνια.

Σχέδιο αναχρηματοδότησης μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης επικαλείται το Die Zeit

Σενάρια που θέλουν τη Γερμανία να επεξεργάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ήρθαν στην επιφάνεια, χθες, προκαλώντας νευρικότητα στις αγορές, αλλά και την έντονη αντίδραση τόσο της ελληνικής, όσο και της γερμανικής κυβέρνησης.
Χθες, υπήρξαν δύο διαφορετικά δημοσιεύματα που αφορούσαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το ένα (που φιλοξενείται στη σημερινή έντυπη έκδοση του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Die Zeit) ανέφερε ότι το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εξαγοράσει τα ομόλογά της μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Το άλλο, βασιζόμενο σε αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, υποστήριζε ότι υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου αναλύουν τις επιπτώσεις που θα έχει μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για τις γερμανικές τράπεζες και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης, διέψευσε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα, της αναδιάρθρωσης» δήλωσε ο κ. Σαχινίδης στο Reuters. Παράλληλα, με γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι «η Γερμανία δεν ετοιμάζει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπλοκή του EFSF στο ελληνικό χρέος είναι ένα ζήτημα που υπάρχει από το καλοκαίρι. Μάλιστα, στα τέλη Ιανουαρίου και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ Προβόπουλος, είχε δηλώσει ότι η ιδέα του να αγοράσει το EFSF ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.
Το EFSF αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να αγοράσει κρατικά ομόλογα τόσο από την αγορά, όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που αυτή τη στιγμή έχει στην κατοχή της περίπου 50 δισ. ευρώ ελληνικούς τίτλους. Το φερόμενο ως υπό επεξεργασία σχέδιο, περιλαμβάνει αγορά ελληνικών ομολόγων από το EFSF και μεταπώλησή τους στην Ελλάδα. Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας εξέλιξης είναι διπλό για την Ελλάδα:
1. Εφόσον προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων το EFSF τώρα, θα τα αποκτήσει σε τιμές που είναι κατά 20-30% χαμηλότερες από ό,τι ήταν όταν εκδόθηκαν και ενεγράφησαν στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Πωλώντας τα μετά στην Ελλάδα στις τιμές αυτές, η Ελλάδα θα διαγράψει από το χρέος της τα ομόλογα που έχουν τιμή κοντά στο 100 και θα εγγράψει ομόλογα με μειωμένη τιμή. Επί της ουσίας θα διαγράψει ένα μέρος του χρέους της, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη αναδιάρθρωση.
2. Το EFSF έχει αξιολογηθεί από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης με την καλύτερη δυνατή βαθμολογία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντλήσει κεφάλαια με επιτόκιο 2-3% για 10 χρόνια έτσι ώστε να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα. Οταν τα πωλήσει στην Ελλάδα, το επιτόκιο θα είναι εξίσου χαμηλό και σε κάθε περίπτωση χαμηλότερο από το 5% που ισχύει σήμερα βάσει του μηχανισμού στήριξης.
Στο υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ότι η κυβέρνηση προχωράει στις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο, για να εξασφαλίσει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ. Η τρόικα θα βρεθεί στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου για τον τριμηνιαίο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, χθες, εκταμιεύθηκε και το μερίδιο της Ευρωζώνης από την τρίτη δόση του δανείου ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Του Σωτήρη Νίκα
11.2.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis