Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Διχογνωμίες στο Μαξίμου για περικοπή επιδομάτων

Με την ταυτόχρονη ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής και των βασικών αξόνων του φορολογικού νομοσχεδίου επιχειρεί η κυβέρνηση να προλάβει ένα πιθανό ντόμινο κινητοποιήσεων, αλλά και να καταστείλει τυχόν ενδοκομματικές αντιδράσεις, όπως αυτές που εκδηλώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τη στόχευση αυτή είχε μαραθώνια συσκέψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον κ. Θόδ. Πάγκαλο στο Μαξίμου (με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και των κ. Φ. Πετσάλινκου, Χ. Παπούμπη, Χρ. Παπουτσή, Ηρ. Πολεμαρχάκη, Ν. Αθανασάκη, Ρεγγ. Βάρτζελη, Γ. Ελενόπουλου κ.ά.) αλλά και το σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα παρουσιαστούν επισήμως από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου οι βασικές αρχές του φορολογικού νόμου και της εισοδηματικής πολιτικής.

Η παράλληλη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποφάσεων εκρίθη αναγκαία, για να γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου τα μέτρα τα οποία ανακοινώνει να υπηρετούν -στο μέτρο του δυνατού- την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή, άλλωστε, ήταν και βασική γραμμή στην οποία κινήθηκαν αρκετά στελέχη χθες, όπως οι κ. Φιλ. Πετσάλνικος και Χρ. Παπουτσής, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να γίνει αντιληπτό στους πολίτες ότι το κεντρικό βάρος των θυσιών θα το επωμισθούν οι λεγόμενοι έχοντες και κατέχοντες.

Η άποψη, ωστόσο, που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν ότι «όποιοι σε αυτήν τη συγκυρία κάνουν πολιτική κοιτώντας μόνον την Ελλάδα, μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην καταστροφή», στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση καλείται τούτη την ώρα να αποδείξει πρωτίστως στους εταίρους της και στις αγορές συνέπεια λόγων και έργων, ενώ αυτό εξυπηρετούσε προφανώς και η ασυνήθιστη πρόσκληση στη χθεσινή σύσκεψη του προέδρου της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρου. Πάντως, η συμμετοχή του τελευταίου στη σύσκεψη «διαψευδόταν αρμοδίως».

Σε κάθε περίπτωση πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να μεταβεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης έχοντας ήδη εξειδικεύσει τόσο την εισοδηματική, όσο και τη φορολογική πολιτική, προκειμένου να έχει στις Βρυξέλλες ένα ακόμη απτό δείγμα της κυβερνητικής αποφασιστικότητας να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα. Και γι' αυτό δεν αποκλείεται οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν σήμερα ή αύριο. Το πρόβλημα, ωστόσο, που καλείται τις τελευταίες ώρες να επιλύσει το οικονομικό επιτελείο, αφορά την περιβόητη αύξηση της φορολόγησης των επιδομάτων στο Δημόσιο. Και τούτο διότι διαπιστώθηκε ότι θα ήταν κοινωνικά άδικη τυχόν υλοποίηση της εξαγγελίας περί της μείωσης του συνολικώς διατιθέμενου κονδυλίου κατά 10%. Ετσι, από τον κ. Παπακωνσταντίνου ζητήθηκε, είτε οι μειώσεις να επιβληθούν κλιμακωτά αναλόγως του ύψους κάθε επιδόματος, είτε και να αποφασισθεί μια γενική μείωση των απολαβών στο Δημόσιο, χωρίς ωστόσο μέχρι αργά χθες να έχει εξευρεθεί μια νομικά εφικτή και κοινωνικά δίκαιη λύση, κυρίως έναντι εκείνων που τα επιδόματά τους είναι υψηλότερα των μισθών τους, αλλά με τις συνολικές τους απολαβές δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν υψηλόμισθοι.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι στο Μαξίμου ανησυχούν πολύ και για την επικοινωνιακή διαχείριση των επικείμενων ανακοινώσεων από τα ΜΜΕ, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφωθεί «κλίμα» ότι επίκειται ουσιαστική μείωση όλων των εισοδημάτων.

Του Κωνσταντινου Zουλα

9.2.2010




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis