Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Σε Γολγοθά εξελίσσεται ο διορισμός στο Δημόσιο

Στην ουρά θα περιμένουν για δύο τουλάχιστον χρόνια πάνω από 20.000 συνολικά άτομα, εκ των οποίων τα περίπου 8.000 έχουν περάσει ήδη στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για να διοριστούν στο Δημόσιο μετά την απόφαση της κυβέρνησης για το πάγωμα των προσλήψεων το 2010. Ο διορισμός στο Δημόσιο εξελίσσεται στην κυριολεξία σε Γολγοθά, αν ληφθεί υπόψη ότι ένας αριθμός υποψηφίων για διορισμό έχει λάβει μέρος σε προκηρύξεις της Αρχής το 2008, δηλαδή πριν από δύο χρόνια, και ο διορισμός τους που εκκρεμούσε όλο αυτό το διάστημα θα παραταθεί, στην καλύτερη περίπτωση, για ένα ή ακόμη και για δύο ή και τρία χρόνια, καθώς από το 2011, οπότε και θα αρθεί το εμπάργκο των διορισμών, θα ισχύει ο κανόνας: μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις.

Δέσμευση για αναστολή

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου περιγράφοντας την εισοδηματική πολιτική για το τρέχον έτος δεσμεύθηκε ότι «η αναστολή των προσλήψεων για το 2010 δεν θα οδηγήσει σε ματαίωση της εύλογης προσδοκίας των πολιτών που περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους». Παρέπεμψε, ωστόσο, τον διορισμό τους στο Δημόσιο στο μέλλον. «Θα προβλεφθεί η σταδιακή τους απορρόφηση από το Δημόσιο τα επόμενα έτη», υπογράμμισε, «με αντίστοιχη παράταση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν ή επίκειται να εκδοθούν».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΣΕΠ αυτή τη στιγμή έχουν εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα ή εκκρεμεί η έκδοσή τους εντός του τρέχοντος έτους για 12.940 θέσεις, εκ των οποίων οι 4.780 θέσεις αφορούν γραπτούς διαγωνισμούς και οι 8.160 προκηρύξεις με σειρά προτεραιότητας. Μεταξύ των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών που έχουν εκδοθεί αφορούν, εκτός των άλλων, και την πρόσληψη 880 ατόμων στο υπουργείο Οικονομικών, τα οποία προορίζονταν να στελεχώσουν τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Στις θέσεις αυτές που έχουν προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ δεν προσμετρούνται οι 3.000 νοσηλευτές και 5.072 εκπαιδευτικοί, των οποίων εκκρεμεί ο διορισμός, όπως εκκρεμεί και η πρόσληψη περίπου 15.000 συμβασιούχων.

Απολύτως αναγκαίες

Ακόμη όμως και οι υποψήφιοι για πρόσληψη στους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας δεν θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα ασφαλείς παρ΄ ότι δεν παγώνουν οι προσλήψεις σε αυτούς τους τομείς. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε ότι Διυπουργική Επιτροπή θα εγκρίνει μόνον «τις απολύτως αναγκαίες προκηρύξεις θέσεων για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος» , γεγονός που σημαίνει ότι παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ικανοποιηθεί τελικά το αίτημα της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για την πρόσληψη επιπλέον 3.000 νοσηλευτών.

Πάνω από 1 εκατ. άτομα πληρώνονται από το κράτος

Ουδείς αμφισβητεί ότι ο δημόσιος τομέας αποτελούσε ως σήμερα μία από τις πλέον προσοδοφόρες αγορές εργασίας. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών καταδεικνύουν ότι συνολικά στο Δημόσιο υπηρετούν σήμερα 741.148 άτομα, εκ των οποίων 395.851 στην κεντρική διοίκηση, 48.251 στα ΝΠΔΔ, 83.008 στους ΟΤΑ και 23.680 στις δημοτικές επιχειρήσεις. Ακόμη 69.189 υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, 55.000 στις Ενοπλες Δυνάμεις και 10.800 στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και 55.369 άτομα τα οποία υπηρετούν στις ΔΕΚΟ οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και, ως εκ τούτου, το προσωπικό τους έχει πάψει να προσμετρείται από τους αρμόδιους φορείς. Αν στους 741.148 δημοσίους υπαλλήλους προστεθούν και οι συμβασιούχοι, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη απογραφή του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς ο πραγματικός αριθμός του παραμένει άγνωστος, καθίσταται προφανές ότι συνολικά στο Δημόσιο εργάζονται, με τον έναν ή άλλο τρόπο, πάνω από ένα εκατ. άτομα.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μετά το 2011 σε μία πρόσληψη υπαλλήλων στη θέση των πέντε υπαλλήλων που θα αποχωρούν, ανέφερε ότι το 2009 συνταξιοδοτήθηκαν 14.000 άτομα και διορίστηκαν 29.000.

Παρά ταύτα, τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των υπαλλήλων στον «στενό» δημόσιο τομέα μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ που διογκώνεται υπέρμετρα, κάτι που δείχνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τους χώρους όπου... ευδοκιμούν οι πελατειακές σχέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την 1η Ιανουαρίου 2009 στον «στενό» δημόσιο τομέα υπηρετούσαν 396.942
υπάλληλοι, ενώ ο αριθμός τους στις 31 Μαρτίου 2009, δηλαδή ύστερα από τρεις μόλις μήνες, είχε μειωθεί σε 395.851. Αυξήθηκαν σημαντικά, με άλλα λόγια, οι συνταξιοδοτήσεις κυρίως των γυναικών μετά και τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πηγή Το Βήμα
12.2.2010

1 σχόλιο:

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

Το τραγούδι του άνεργου….!

.....Λαβώσαν τα τραγούδια μου…..
κι απόγνωσες με σέρνουν….,
στα ρημαγμένα στήθια μου
θανατοπούλια μπαίνουν….!

Της ανεργίας η βροχή
το γέλιο μου το γδέρνει….,
την άνοιξή μου καταργεί….,
σαν τη χαρά μακραίνει….!

Κι εσύ…., πατρίδα κάλπικη….,
με πας στο περιθώριο….,
σαν μητριά είσ’ άδικη….,
‘’μισώ’’ σε χωρίς όριο….!.....

Γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

ShareThis