Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Στάση αναμονής από τους βουλευτές για τα νέα μέτρα

Κριτική για τη λειτουργία της κυβέρνησης και επιφυλάξεις για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου εξέφρασαν χθες βουλευτές και στελέχη του ΠαΣοΚ, ζητώντας να προστατευτεί το κοινωνικό προφίλ του κόμματος. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του υπουργού Οικονομικών εκφράστηκαν διαμαρτυρίες στον χθεσινό Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για θέματα οικονομίας.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις, έσπευσε να επισημάνει στην εισήγησή του ότι «αυτό είναι το πιο στενό “κοστούμι” που μας φοράει η Κομισιόν από το 1974 και μετά. Παίρνουμε μέτρα σαν να έχουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα χρήματα». Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι αν δεν έχουν απόδοση τα μέτρα θα ληφθούν και άλλα συμπληρωματικά, τόνισε όμως ότι τόσο στο φορολογικό νομοσχέδιο όσο στα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής θα πρέπει «να δώσουμε δείγματα κοινωνικής δικαιοσύνης» .

Αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων η κυρία Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Γ. Φλωρίδης, επισήμαναν ότι τα δημοσιονομικά μέτρα δεν αρκούν και ότι είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν με μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής. Η κυρία Παπανδρέου χαρακτήρισε ατυχείς τους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών με διαρροές και συγκεχυμένες πληροφορίες για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα, που κατέληξαν στην άνοδο των spreads. Ο κ. Φλωρίδης, ζήτησε να υπάρξει ένα «πατριωτικό συμβόλαιο» προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας ζήτησε να παρουσιάζονται τα μέτρα ως επιλογή σωτηρίας και όχι ως αναγκαίο κακό στην κοινωνία. Πολλοί βουλευτές αναρωτήθηκαν για τις καθυστερήσεις στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. «Το ΠαΣοΚ έγινε κυβέρνηση αλλά δεν παρέλαβε το κράτος» είπαν. Ο κ. Μ. Ανδρουλάκης μίλησε για τους παράγοντες της κρίσης και είπε ότι αν συνεχίσει η αντιπαράθεση της κυρίας Λούκας Κατσέλη με τις τράπεζες, η οικονομική κρίση θα γίνει τραπεζική και αυτό σημαίνει κραχ. Επίσης οι κκ. Κ. Καρτάλης και Κ. Σπηλιώπουλος έθεσαν το ερώτημα αν λειτουργεί η διάσπαση του πρώην υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε δύο υπουργεία τα οποία κινούνται σε διαφορετικές γραμμές.

Πηγή Το Βήμα
5.2.2010





1 σχόλιο:

dyosmaraki είπε...

@ksipnistere

Σε ευχαριστώ φίλε μου για την πληροφόρηση.
Θα περάσω από το blog σας

ShareThis