Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Σε τέλμα ανεργίας η Βρεττανία

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 χρόνων εκτινάχθηκε ο αριθμός των ανέργων τον Ιανουάριο στη Βρετανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο της χώρας, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 23.500 τον μήνα που πέρασε και έφθασαν τα 1,64 εκατομμύρια.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 1997, από τον τελευταίο μήνα των Συντηρητικών στην εξουσία- ο Τόνι Μπλερ και οι Νέοι Εργατικοί του εξελέγησαν ως γνωστόν την Πρωτομαγιά του 1997. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο συγκριτικά με άλλες χώρες χαμηλό ποσοστό 5%, επειδή το διάστημα που μεσολάβησε αυξήθηκε το εργατικό δυναμικό της Βρετανίας. Το γεγονός όμως ότι το Εργατικό Κόμμα ετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία στους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον με την αγορά εργασίας στο ναδίρ, δεν περιποιεί τιμή γι΄ αυτό. Οσο για τον Κάμερον, ετοιμάζεται να παραλάβει σε λίγους μήνες τέτοιο «χάος», που δέχεται εισηγήσεις για να προχωρήσει σε... απογραφή και αμέσως μετά σε προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Το χειρότερο με τις εξελίξεις στη βρετανική αγορά εργασίας είναι ότι η καταγραφείσα επιδείνωση ήταν αναπάντεχη.

«Είναι ανησυχητικά τα νέα, αν σκεφθεί κανείς ότι θεωρούσαμε ότι η απασχόληση είχε αρχίσει να βελτιώνεται» δήλωσε στο Βloomberg ο Τζορτζ Μπάκλι, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Βank στο Λονδίνο. Η «αγορά» μπορεί να είχε αρχίσει να προεξοφλεί έξοδο της βρετανικής οικονομίας από την κρίση και βελτίωση της αγοράς εργασίας, ωστόσο η Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα είχε προειδοποιήσει ότι η απασχόληση «θα μειωθεί περαιτέρω και μάλιστα αισθητά».

Σημειωτέον ότι η Βρετανία διαθέτει μιαν απολύτως απελευθερωμένη και εξαιρετικά ευέλικτη αγορά εργασίας με υψηλά ποσοστά μερικής απασχόλησης και βεβαίως ούτε ίχνος εργασιακής ασφάλειας. Επιπλέον, σύμφωνα με μετρήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), οι άνεργοι στη Βρετανία δεν είναι μόνο 1,64 εκατομμύρια ή 5%, όπως τους καταγράφουν οι τοπικοί στατιστικολόγοι, αλλά 2,46 εκατομμύρια ή 7,8% του εργατικού δυναμικού. Και ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκθεσή του προβλέπει αύξηση του ποσοστού (αυτού που ανακοινώνει η ΔΟΕ) στο 8,7% στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Εδώ παρατηρεί κανείς ότι εκτός από τα περίφημα greek statistics υπάρχουν και τα british statistics! Βέβαια, μπορεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας να αμφισβητεί τη μέθοδο υπολογισμού της ανεργίας από το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο της Βρετανίας, όμως ουδείς αμφισβητεί τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνουν η βρετανική κυβέρνηση αλλά και το ίδιο το Στατιστικό Γραφείο. Και γιατί να τα αμφισβητήσει, άλλωστε, αφού ο βρετανικός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Βρετανίας από 12,1% εφέτος σε 12,9% του ΑΕΠ στα τέλη του 2010. Και επίσης αύξηση του δημοσίου χρέους από 68,6% σε 80,3% του ΑΕΠ. Αποτιμώντας την οικονομική κατάσταση της χώρας, ένας διάσημος στον αγγλοσαξονικό κόσμο οικονομολόγος, ο Ιρβιν Στέλτσερ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση στο Λονδίνο, πρότεινε βαλκανικές ή τέλος πάντων νοτιοευρωπαϊκές «λύσεις» στον κατά πάσα βεβαιότητα επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε φρικτή κατάσταση...

Το έλλειμμα είναι διαρθρωτικό... Πρέπει να ληφθούν μέτρα αντιδημοφιλή... Αν ήμουν ο Κάμερον θα κοιτούσα τα βιβλία και θα έλεγα “ποπό, είναι χειρότερα από όσο νόμιζα... ο Γκόρντον Μπράουν με αναγκάζει να προσφύγω στο ΔΝΤ” είπε χαρακτηριστικά ο Στέλτσερ. Ο ηλικίας 78 ετών οικονομολόγος γεννήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά ζει περισσότερο στο Λονδίνο. Είναι διευθυντής Σπουδών Οικονομικής Πολιτικής στο εδρεύον στην Ουάσιγκτον Ηudson Ιnstitute και είναι σύμβουλος του μεγαλοεκδότη Ρούπερτ Μέρντοκ (αρθρογραφεί άλλωστε τακτικά και στους «Sunday Τimes»).

Πηγή Το Βήμα
18.2.2010

Σχόλιο δικό μας
Τι λέγαμε??? Θα μας στηρίξουν οι Ευρωπαίοι????

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis