Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

"Τα ακίνητα του Βατοπεδίου αποτελούν δημόσια περιουσία"

Στην ανάκληση της αποδοχής γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία προτεινόταν στο Δημόσιο να συμφωνήσει στην πρόταση της Μονής Βατοπαιδίου για την επιστροφή ακινήτων, υπό όρους, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Μείζον πολιτικό ζήτημα προκύπτει για την απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω της Εξεταστικής της Βουλής για το Βατοπαίδι, αφού η συμφωνία είχε σταλεί για εκτέλεση στις αρμόδιες υπηρεσίες την τελευταία εργάσιμη πριν από τις εκλογές, στις 2 Οκτωβρίου 2009.

Συγκεκριμένα με την απόφασή του ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακάλεσε την αποδοχή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος με την οποία προτεινόταν η αποδοχή υπό όρους της πρότασης της Μονής Βατοπαιδίου για επιστροφή στο Δημόσιο όσων ακινήτων- από τα ανταλλαγέντα με τη Βιστωνίδα- βρίσκονταν στην κατοχή της. Μάλιστα με την ίδια πρόταση, που έγινε στις 9 Δεκεμβρίου 2008, η Μονή Βατοπαιδίου «δήλωνε» ότι το ζήτημα της κυριότητας της λίμνης θα επιλυνόταν στα δικαστήρια.

Η γνωμοδότηση της 29ης Ιουνίου 2009 είχε γίνει αποδεκτή στις 4 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και εστάλη για εκτέλεση στις αρμόδιες υπηρεσίες την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2009. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αυτό έγινε στις 2 Οκτωβρίου, την προπαραμονή των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, «πέραν κάθε δεοντολογικής πρακτικής», και όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου πληροφορήθηκε την έναρξη της διαδικασίας εκτέλεσης της γνωμοδότησης, ζήτησε πλήρη ενημέρωση από τις υπηρεσίες και στις 9 Δεκεμβρίου 2009 διέταξε την αναστολή κάθε περαιτέρω ενέργειας.

Σύμφωνα με την απόφαση της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακάλεσε την αποδοχή της πρότασης της Μονής Βατοπαιδίου από το ΝΣΚ διότι «το Δημόσιο δεν συναλλάσσεται ούτε συμβιβάζεται με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο για τα προφανή και αδιαμφισβήτητα δικαιώματά τουτόσο στις κοινοχρήστου χαρακτήρα εκτάσεις της λιμνοθάλασσας όσο και στις παραλίμνιες εκτάσεις, καθώς και στα ακίνητα που με τις γνωστές, μεθοδευμένες ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης περιήλθαν στην κατοχή της μονής ή τρίτων».

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή στον πρόεδρο του ΝΣΚ να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από μέλη του συμβουλίου και υπό την εποπτεία αντιπροέδρου για να προβεί άμεσα σε όλες τις δικαστικές και διοικητικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του Δημοσίου για τα ακίνητά του, που, όπως επισημαίνεται, «αποτέλεσαν αντικείμενο εγκληματικών, παράνομων και άκυρων συναλλαγών εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης και τρίτων, η ευθύνη των οποίων διερευνάται ήδη από τη Βουλή και την ποινική Δικαιοσύνη» .

Πηγή Το Βήμα
17.2.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis