Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Συμψηφισμός επιστροφών ΦΠΑ με εισφορές


Τα ποσά που χρωστάει η Εφορία στις επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ


Τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλει το Δημόσιο στις επιχειρήσεις με άλλες υποχρεώσεις των εταιρειών στην Εφορία, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προτείνει το ΕΒΕΑ στην κυβέρνηση για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη ρευστότητας του Δημοσίου. Πρόκειται για ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ συνολικά.


Στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Κ. Μίχαλος αναφέρει: «Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μαςγια την πρακτική που το τελευταίο διάστημα ακολουθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σας, να παγώσουν τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσειςόπου οι αρμόδιες ΔΟΥέχουν ολοκληρώσει τον έλεγχό τους ». Και προσθέτει: «Με τις πρακτικές αυτές και εν μέσω οικονομικής κρίσης, χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν στα πρόθυρα πτώχευσης και θα σας παρακαλούσαμε να αντιμετωπίσετε άμεσα το ζήτημα, προκρίνοντας τη λύση του συμψηφισμού των οφειλών του Δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑπρος τις επιχειρήσεις, με τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που τυχόν έχουν ». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημειώνει: «Για παράδειγμα, αν το Δημόσιο χρωστά 500.000 ευρώ σε μια επιχείρηση μπορεί, εφόσον δεν δύναται να αποπληρώσει αμέσως το σχετικό ποσό, να συμψηφίσει το ποσό ή μέρος αυτού με τον φόρο εισοδήματος, τον οφειλόμενο ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές, διάφορα τέλη προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φόρους επί των ακινήτων κτλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ, το ύψος των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις είναι αντίστοιχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ».


Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) επισημαίνει ότι θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις η αποδοχή των προτάσεων για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Μια τέτοια απόφαση, αναφέρει, θα μείωνε δραματικά τον όγκο των λιανικών πωλήσεων, θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και δεν θα είχε ουσιαστική επίπτωση στα δημόσια έσοδα, αφού η πτώση της κατανάλωσης θα αντιστάθμιζε τα όποια «οφέλη».


Αντιθέτως ο ΕΣΑ πιστεύει ότι η αγορά σήμερα χρειάζεται πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης και όχι μέτρα που θα την οδηγούν σε ακόμη εντονότερη ύφεση.


Πηγή Το Βήμα

23.2.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis