Κτισμένο σε σχέδια του Βενετού αρχιτέκτονα Balassare Longhena, το Φλαγγινιανό Φροντιστήριο ή Κολλέγιο είναι η έδρα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας...
Σε επιστολή της προς την εφμ Καθημερινή ή κ. Μαρία Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου γράφει :
Κύριε διευθυντά,
Μεγάλη ανησυχία και πολλά ερωτήματα προκαλούν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα τα δημοσιεύματα στον Τύπο για τα προβλήματα που εκ μέρους της πολιτείας αντιμετωπίζει το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο, το μοναδικό επιστημονικό ίδρυμα της Ελλάδας στο εξωτερικό, επιτελεί από την ίδρυσή του, στη δεκαετία του ’50, σπουδαίο επιστημονικό, ερευνητικό και εθνικό έργο και συμβάλλει καίρια στην προβολή της ελληνικής επιστήμης και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Χρύσας Μαλτέζου, το Ινστιτούτο έχει να παρουσιάσει λαμπρά επιτεύγματα που καλύπτουν ποικίλους τομείς της Ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού: παράλληλα με την επιστημονική εποπτεία του ερευνητικού έργου των υποτρόφων, τα αξιόλογα δημοσιεύματα, τη διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και διεθνών συνεδρίων, επισημαίνω ιδιαίτερα τις αναστηλώσεις και συντηρήσεις μνημείων και έργων τέχνης, καθώς και το θεμελιώδες για την έρευνα έργο της ταξινόμησης, καταλογογράφησης, έκδοσης και ψηφιοποίησης του πλουσιότατου Αρχείου του Ινστιτούτου, έργο που απαίτησε πολύ μόχθο, γνώση και αφοσίωση.
Σε μια εποχή που άλλες χώρες επιδιώκουν να ιδρύσουν επιστημονικά ινστιτούτα στη Βενετία, με την άμεση υποστήριξη, υλική και ηθική, του κράτους τους, όπως είναι το νεοϊδρυθέν Ρουμανικό Ινστιτούτο, προκαλεί θλίψη και ανησυχία το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία, όχι μόνο δεν στηρίζει το Ινστιτούτο, αλλά προβάλλει προσκόμματα με αδιευκρίνιστους σκοπούς, που πιθανόν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του Ιδρύματος. Το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας αποτελεί αναντικατάστατη επιστημονική παρουσία στον διεθνή χώρο, με διεθνή απήχηση και αναγνώριση.
Αίτημα και ευχή της επιστημονικής κοινότητας, είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα το δημιουργικό του έργο.
Μαρια Νυσταζοπουλου - Πελεκιδου Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών
Πηγή Καθημερινή
3.2.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου