Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Χωριά, έγιναν φορολογικοί και ασφαλιστικοί παράδεισοι

Στη χώρα μας, δυστυχώς, υπάρχουν ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες εκμεταλλευόμενες τη διττή, πολλές φορές, ανάγνωση και ερμηνεία των νόμων, προσπαθούν να καταστρατηγήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο, προς όφελός τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκμετάλλευσης των προθέσεων του νομοθέτη αποτελεί η κατάφωρη παραποίηση του άρθρου 9 του Ν. 3050/2002, που αφορά την υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων ή 1.000 κατοίκων σε ορισμένες εξ αυτών (προαιρετικές περιοχές).

Η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση είχε σκοπό την απαλλαγή από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ ενός μικρού αριθμού επαγγελματιών, που είχαν πραγματική αδυναμία καταβολής εισφορών λόγω του χαμηλού εισοδήματός των. Στην πορεία, όμως, διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση άφησε πολλά περιθώρια καταστρατήγησης και εκμετάλλευσης των διατάξεων με την παραποίηση των προβλέψεων του νόμου. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί επαγγελματίες να δηλώνουν έδρα της επιχείρησής τους ένα χωριό κάτω των 2.000 κατοίκων και να δραστηριοποιούνται σε ευρύτερη περιοχή, πέραν της δεδηλωμένης έδρας. Οποτε οι υπηρεσίες του ΟΑΕΕ προσπάθησαν να εντάξουν στην υποχρεωτική ασφάλιση του Οργανισμού όσους εφήρμοζαν τον νόμο κατά τα δικά τους συμφέροντα, προσέκρουαν στις πιέσεις των παρανομούντων και στις αντιδράσεις βουλευτών, οι οποίοι ασκούσαν την επιρροή τους, προκειμένου να διατηρείται το άνισο και άδικο καθεστώς στην ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών. Για να γίνονται μάλιστα πειστικοί «έχυναν» κροκοδείλια δάκρυα υπέρ της απαλλαγής από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των ιδιοκτητών μικρών καφενείων, κουρείων, παντοπωλείων, περιπτέρων κ.ά., οι οποίοι τάχα κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν αν εφαρμοζόταν ο νόμος.

Με την ξεκάθαρη πλέον εφαρμογή του νόμου δεν χορηγείται καμία απαλλαγή ή εξαίρεση από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ σε επαγγελματίες που ασκούν επαγγέλματα δηλώνοντας επαγγελματική έδρα κατοικίες ευρισκόμενες σε προαιρετικές περιοχές. Επίσης, σε επαγγελματίες που, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές πέραν της έδρας που δηλώνουν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, υπολογίζεται ότι διέφευγαν της υποχρέωσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ πάνω από 70.000 επαγγελματίες, που τώρα καλούνται να εγγραφούν υποχρεωτικά, όπως ορίζει ο νόμος.

Του Κ. Παπαθανασίου
Ο κ. Κωνσταντίνος Γ. Παπαθανασίου είναι διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)

Πηγή Το Βήμα
2.2.2010



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis