Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Βουντού, η παρηγοριά της Αϊτής

Η οικογένειά της σώθηκε σαν από θαύμα και έτσι κάθε βράδυ η Μονίκ Ανρί ευχαριστεί τη θεότητα του βουντού Ογκού Φεράι σε έναν αυτοσχέδιο βωμό στο σπίτι της. Λέει ότι επισκεπτόταν συχνά την καθολική εκκλησία στη γειτονιά της, αλλά δεν το κάνει πια. Η απόλυτη καταστροφή γύρω της την έστειλε για παρηγοριά πίσω, στην αφρικανική λατρεία των προγόνων της.

Δεν είναι η μόνη. Ζοφερές τελετές βουντού στήνονται αυθόρμητα από τον κόσμο εκτοπίζοντας τη δράση καθολικών παπάδων και ιεραποστόλων. Ισως φταίει ότι η «ημέρα της συμφοράς», όπως την αποκαλούν οι Αϊτινοί, αντιμετωπίστηκε με χαιρεκακία από ορισμένους φονταμενταλιστές χριστιανούς στις ΗΠΑ. Ο τηλεευαγγελιστής Πατ Ρόμπερτσον, πνευματικός καθοδηγητής της ρεπουμπλικανικής Δεξιάς, έφτασε στο σημείο να πει ότι οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες της Αϊτής έπαθαν αυτό που τους άξιζε επειδή είχαν κάνει «συμφωνία με τον Διάβολο».

Πλήθος θρησκευτικών οργανώσεων- από χριστιανικές και εβραϊκές ως μουσουλμανικές και ινδουιστικές - έσπευσαν να απλώσουν τα «δίχτυα» τους στην Αϊτή για να προσφέρουν «ανακούφιση» στους ανθρώπους που προσηλυτίζουν. Οι σαϊεντολόγοι επιστράτευσαν τον ηθοποιό Τζον Τραβόλτα , ένα από τα πλέον επιφανή μέλη τους, για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια με το ιδιωτικό του τζετ. Μια οργάνωση με το όνομα Η Πίστη Ερχεται έστειλε στην Αϊτή 600 Βίβλους σε e-books.

Αλλά ό,τι κι αν κάνουν οι ξένες θρησκείες δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν το βουντού, μια πίστη βαθιά ριζωμένη στο νησί από την εποχή της σκλαβιάς. Είναι μια λατρεία που ξεπερνάει τους φραγμούς: όπως λέει μια παροιμία, οι κάτοικοι της Αϊτής είναι «60% καθολικοί, 40% προτεστάντες και 100% βουντού».

«Στην πραγματικότητα αυτό που συνέβη με τον σεισμό είναι το τέλος μιας εποχής. Πολύς κόσμος στράφηκε σε μας.Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι χριστιανοί ιεραπόστολοι είναι λανθασμένος. Στοχεύουν στον πιο ευάλωτο πληθυσμό. Γιατί νομίζετε ότι θέλουν να πάρουν τόσα παιδιά για υιοθεσία;» αναρωτιέται ένας «χουνγκά» (ιερέας του βουντού), ο Μαξ Μποβουάρ, που μοιράζει κάθε ημέρα σακιά με ρύζι στους πιστούς.

Και η μαύρη μαγεία; Μια διαδεδομένη δοξασία λέει ότι με τον σεισμό οι «λου-γκαρού» βγήκαν από τα έγκατα της γης για να τυραννήσουν τους ανθρώπους. «Λου-γκαρού» στα γαλλικά σημαίνει λυκάνθρωπος, η λέξη όμως χρησιμοποιείται και για κακά πνεύματα που κυριεύουν άνδρες και γυναίκες.

«Μετά τον σεισμό ένας “λου-γκαρού” βγήκε από τη γη. Καυχιόταν ότι τον είχαν τιμωρήσει να ζει στα βάθη επειδή έτρωγε παιδιά. Τη νύχτα πήγε σε μια σκηνή και προσπάθησε να αρπάξει ένα παιδί. Τον σκότωσαν» είπε μια γυναίκα από τον καταυλισμό όπου έγινε το περιστατικό. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο θάνατος του άνδρα ήταν αποτέλεσμα απόπειρας απαγωγής παιδιού με σκοπό το λαθρεμπόριο και όχι επίθεσης από βαμπίρ.

Ο «χουνγκά» Αντονι Πασκάλ επιμένει ότι το βουντού δεν έχει σχέση με τη μαύρη μαγεία. «Δεν υπάρχει για να προκαλεί κακό στους ανθρώπους, αλλά για να τους βοηθάει και να τους προστατεύει» λέει.

Πηγή Το Βήμα
7.2.2010





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis