Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Power Management: Η πληροφορία τρέφεται με ενέργεια

Κάθε φορά που ένα έγγραφο μετακινείται από το σκληρό δίσκο του υπολογιστή στην οθόνη σας ένας απερίγραπτος αριθμός ηλεκτρονίων ρουφάει την ενέργεια που έχει απελευθερώσει ένα κομμάτι λιθάνθρακα ή έχει δημιουργήσει μια πυρηνική σχέση. Η δημιουργία του αεικίνητου είναι ένα σισύφειο μαρτύριο για τους φυσικούς εδώ και αρκετούς αιώνες. Σε οποιαδήποτε μετατροπή ενέργειας, η παραγόμενη ενέργεια είναι μικρότερη της ενέργειας που καταναλώνεται.

Ανάλογα με την ποιότητα του μετατροπέα, οι απώλειες μπορεί να είναι από μικρές έως τεράστιες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μηδενικές.

Επομένως, όταν τροφοδοτούμε έναν υπολογιστή με ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες διαφορές δυναμικού που θα θέσουν σε κίνηση τα ηλεκτρόνιά του, γνωρίζουμε εξαρχής ότι ένα κομμάτι της ενέργειας δεν θα πετύχει το σκοπό της και θα μετατραπεί σε θερμότητα, φέρνοντας το σύμπαν που ζούμε ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος του, σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές θεωρίες.

Ωστόσο, η καταστροφή του σύμπαντος είναι μάλλον πιο μακρινή από την «καταστροφική» επιβάρυνση που προκαλείται στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης που εργαζόμαστε ή της οικίας που ζούμε.

Στις ανέμελες εποχές που το πετρέλαιο έμοιαζε να είναι αιώνιο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη «λεπτομέρεια» της ενεργειακής απόδοσης. Για παράδειγμα, η τεχνολογία που χρησιμοποιούσαμε για το φωτισμό μας, εδώ και αρκετούς αιώνες, ήταν περισσότερο κατάλληλη για σόμπες, ωστόσο καταργήθηκε μερικώς μόλις την τελευταία διετία.
Το κόστος ενέργειας θα ξεπερνάει το κόστος αγοράς IT εξοπλισμού

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Microsoft, το 2010 περισσότερες από τις μισές εταιρείες του Forbes Global 200 θα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για τις ανάγκες τους σε ενέργεια σε σχέση με τις αγορές τους σε εξοπλισμό πληροφορικής.

Σε πρωταθλητές κατανάλωσης ενέργειας αναδεικνύονται τα data centers. Σύμφωνα με τη Sun Microsystems, μία συστάδα servers, που αποτελούν ένα κομμάτι ενός τυπικού data center κατανάλωνε πριν από μια διετία 2 KW ενέργειας και δημιουργούσε 40 W θερμότητας. Νεότερες συστάδες που αποτελούνται από περισσότερους servers υψηλότερης επεξεργαστικής ισχύος μπορεί να καταναλώνουν μέχρι 25 KW και να παράγουν 500 W θερμότητας.

Πρόσφατα, μια εταιρεία στο Helsinki πρότεινε τη δημιουργίας ενός data center σε σπήλαιο κάτω από καθεδρικό ναό της πόλης, όπου αφενός η θερμοκρασία του χώρου μειώνει τα έξοδα ψύξης, ενώ παράλληλα, η παραγόμενη ενέργεια θα διοχετευτεί στο δίκτυο θέρμανσης της πόλης.

Η Google, μια από τις εταιρείες που χρειάζεται να διατηρεί τεράστια data centers για τη φύλαξη και επεξεργασία των δεδομένων της, χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων server containers. Πρόκειται για containers μεταφοράς εμπορευμάτων καθένα εκ των οποίων είναι ένα πλήρες data center που μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τη λειτουργία του, δηλαδή συνήθως φθηνό ρεύμα και καλές τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Πριν από μια διετία, άνθρωποι της Microsoft χτένιζαν την Ισλανδία για να εντοπίσουν τοποθεσίες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν data centers. Η Ισλανδία, εκτός από τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες με μέση ετήσια θερμοκρασία 12 έως 14 βαθμούς, έχει και πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια λόγω γεωθερμίας.

Τέρμα οι «τεμπέληδες» servers

Αν οι servers είχαν συνδικαλισμό, τον τελευταίο καιρό θα έπρεπε να βρίσκονται συνέχεια στους δρόμους και να διεκδικούν τα ωράρια των παλιών καλών εποχών. Ευτυχώς για τις επιχειρήσεις δεν έχουν και έτσι εταιρείες, όπως η VMware, μπορούν να πουλάνε χωρίς αντίσταση λύσεις, οι οποίες αποσκοπούν σε server consolidation. Δηλαδή, η εργασία που γίνονταν μέχρι τώρα από δύο ή τρεις servers θα γίνεται πλέον από έναν. Σύμφωνα με τη VMware, η πρακτική αυτή μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος μιας εταιρείας μέχρι και 80%, ανάλογα με το βαθμό συμπύκνωσης που είναι εφικτός.

Παράλληλα, οι κατασκευαστές φροντίζουν ώστε οι νέες γενιές servers να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ή για την ακρίβεια να αποδίδουν περισσότερο έργο για την ενέργεια που καταναλώνουν. Οι σειρές blade servers που έχουν εντάξει πλέον όλοι οι κατασκευαστές στηn γκάμα τους, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, λόγω μειωμένου όγκου έχουν και λιγότερες απαιτήσεις σε φυσικό χώρο, ο οποίος επίσης έχει κόστος.

24.2.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis