Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Καταψηφίστηκε συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ για Swift

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε χθες την προσωρινή συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένων Πολιτειών για τη μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων από το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών Swift στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Σκοπός της αμφιλεγόμενης συμφωνίας, η οποία είχε υπογραφεί τον περασμένο Νοέμβριο από τους υπουργούς Εσωτερικών της Ευρώπης, ήταν η διευκόλυνση της παρακολούθησης των οδών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω των τραπεζικών δεδομένων που συγκεντρώνονται από τη βελγική εταιρεία Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Το δίκτυο της συγκεκριμένης εταιρείας χρησιμοποιείται εξάλλου από 8.000 και πλέον χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την επικοινωνία τους και τη διευκόλυνση των συναλλαγών μεταξύ τους.

Εντούτοις, η Ευρωβουλή εξέφρασε τις ανησυχίες της «για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την αναλογικότητα και τον αμοιβαίο χαρακτήρα της συμφωνίας» με τις ΗΠΑ, καθώς τα δεδομένα της Swift «επιστρατεύονταν» στην ουσία στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σώματος, Ζέρζι Μπούζεκ, «η άποψη της πλειονότητας των ευρωβουλευτών είναι ότι η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για προστασία της δημόσιας ασφάλειας, από τη μία πλευρά, και του σεβασμού των πολιτικών ελευθεριών και των προσωπικών δεδομένων, από την άλλη, δεν επετεύχθη». Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τη χθεσινή απόφαση «επίδειξη δύναμης» του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την εξουσία που του παρέχεται από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας να μπλοκάρει αποφάσεις της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μετά το ψήφισμα, η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για το Swift καθίσταται νομικά άκυρη.

Αμεσα αντέδρασε η μόνιμη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την απόφαση. Στο σχετικό δελτίο Τύπου, επισημαίνεται ότι η χρήση των δεδομένων της Swift οδήγησε σε 1.500 εκθέσεις για περιστατικά που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας.

Πηγή Καθημερινή
12.2.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis