Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

"Μαφιόζικο ξεκαθάρισμα" πάνω στο τραπέζι - (Επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τη μαφία???)

«Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο. Οι δύο δολοφόνοι να ανοίξουν τα μάτια και να κοιταχτούν μεταξύ τους. Οι δύο δολοφόνοι να κλείσουν τα μάτια. Ο φανερός δολοφόνος (Ντάμα) να σηκώσει το χέρι.

Ο ρουφιάνος να ανοίξει τα μάτια και να δει τον δολοφόνο. Ο φανερός δολοφόνος να κατεβάσει το χέρι και ο ρουφιάνος να κλείσει τα μάτια... Ξημερώνει στο Παλέρμο. Καλημέρα».

Η Μαριάννα Φραντζή, ως «μάνα», δίνει τις οδηγίες. Η παρέα της, επτά άτομα καθισμένα κυκλικά γύρω από το τραπέζι, κρατούν από ένα φύλλο τράπουλας στο χέρι και την ακούνε με προσοχή. Όλοι πήραν τον ρόλο τους: Στο Παλέρμο υπάρχουν δύο δολοφόνοι, ένας ρουφιάνος και όλοι οι υπόλοιποι είναι αθώοι πολίτες. Η Ντάμα είναι ο φανερός δολοφόνος, ο Ρήγας ο κρυφός, ο Βαλές ο ρουφιάνος, ενώ οι αριθμοί συμβολίζουν τους πολίτες. Κανένας δεν πρέπει να παίξει τα μάτια, να μιλήσει ή να κάνει έντονες κινήσεις, κανείς δεν πρέπει να γελάσει. Το παραμικρό είναι ικανό να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο ενοχής. Το παιχνίδι μόλις άρχισε. Στόχος είναι να βρεθούν οι δολοφόνοι πριν σκοτώσουν τους πολίτες. Εκείνοι συνεργάζονται μεταξύ τους και προσποιούνται τους αθώους. Ο μόνος που γνωρίζει τον φανερό δολοφόνο είναι ο ρουφιάνος και προσπαθεί με διακριτικό τρόπο να στρέψει τους υπόλοιπους εναντίον του.

«Η Κύρα είναι ο φανερός δολοφόνος, αισθάνθηκα ότι σήκωσε το χέρι της» λέει η Λίλια, καθισμένη δίπλα στην Κύρα. «Όχι, δεν είμαι εγώ, εγώ είμαι αθώα. Δεν κούνησα το χέρι μου, λες ψέματα! Να, τώρα γελάς...», απαντά εκείνη. Ο Νίκος από την άλλη πλευρά φωνάζει: «Ας δώσει ένα στοιχείο ο ρουφιάνος, ας μιλήσει! Δεν πρέπει να σκοτώσουμε κανέναν αθώο και μάλιστα από τον πρώτο γύρο». Οι υποψίες στρέφονται προς τον Κωνσταντίνο, την ώρα που ο Πανάγος επιμένει ότι ο Γιώργος είναι ένοχος. «Με 5 ψήφους υπέρ, ο Κωνσταντίνος μόλις πέθανε» ακούγεται η φωνή της «μάνας-Μαριάννας».

«Μία με δύο φορές την εβδομάδα μαζευόμαστε σε κάποιο σπίτι και παίζουμε διάφορα παιχνίδια, με πιο αγαπημένο το “Παλέρμο”. Για μένα τέτοιου είδους συγκεντρώσεις αποτελούν έναν ιδιαίτερο τρόπο διασκέδασης καθώς έχεις την ευκαιρία από τη μία να δεις τους φίλους σου και να πείτε τα νέα σας κι από την άλλη να περάσεις καλά».

Η Μαριάννα Φραντζή τον τελευταίο χρόνο ζει στο Λονδίνο, όπου κάνει το μεταπτυχιακό της στην τηλεοπτική σκηνοθεσία. Κάθε φορά όμως που επιστρέφει στην Ελλάδα ακολουθεί το πρόγραμμα της παρέας, σύμφωνα με το οποίο οι συναντήσεις για επιτραπέζια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. «Προτιμώ αυτού του είδους τη διασκέδαση από το να βγαίνω συνέχεια», λέει η 25χρονη και προσθέτει: «Όσο μεγαλώνεις, ψάχνεις να βρεις εναλλακτικούς τρόπους για να περάσεις καλά, να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα».

Εγκεφαλικό παιχνίδι. «Το “Παλέρμο”, γνωστό και ως “Μαφία”, είναι ένα εγκεφαλικό παιχνίδι που για να παιχτεί χρειάζεται πολλά άτομα. Είναι παρεΐστικο, σηκώνει μπλόφες και καταλήγει σε... ομαδικό πανικό. Το πιο ωραίο είναι ότι παραθέτεις τα επιχειρήματά σου και αξιολογείς τα των υπολοίπων χωρίς να έχεις την παραμικρή ιδέα για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Και γι΄ αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, όμως ακόμα και τότε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο», λέει η Μαριάννα.

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο η Μαριάννα και οι φίλοι της που έχουν βάλει στη ζωή τους το παιχνίδι. Όλο και περισσότερες παρέες επιλέγουν αυτό τον διαφορετικό τρόπο διασκέδασης. Σύλλογοι για τους λάτρεις του είδους, ακόμα και καφετέριες που μαζί με τον καφέ κερνάνε και... επιτραπέζια, υπάρχουν στην Ελλάδα, κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερο έδαφος στις προτιμήσεις του κοινού.

Στόχος του «Παλέρμο» είναι να βρεθούν οι δολοφόνοι πριν σκοτώσουν τους πολίτες

Εναλλακτική διασκέδαση στον καιρό της κρίσης

«Τα επιτραπέζια μου άρεσαν από παιδί. Ήρθα τυχαία με φίλους στον σύλλογο και ξετρελάθηκα. Μου άρεσε ο τρόπος λειτουργίας, το κόστος συμμετοχής ήταν μικρό και το βρήκα καλή λύση για να εντρυφήσω στο χόμπι που αγαπώ» λέει ο 23χρονος Δημήτρης Θεοδόσης, μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Παιχνιδιών Ρόλων και Στρατηγικής (ΕΣΠΑΙΡΟΣ), η βιβλιοθήκη του οποίου αριθμεί 100 επιτραπέζια, 20 παιχνίδια ρόλων και μεγάλη ποικιλία από τις ειδικές μινιατούρες για παιχνίδια στρατηγικής, Σύλλογοι όπως ο ΕΣΠΑΙΡΟΣ αποτελούν ιδανική λύση σε καλές και κακές οικονομικές συνθήκες. «Η εγγραφή κάθε μέλους στοιχίζει έξι ευρώ και η μηνιαία συνδρομή φτάνει τα δέκα» λέει ο κ. Χάρης Χρυσαφίδης, μέλος κι αυτός του ΕΣΠΑΙΡΟΣ:

«Όλους τους επηρεάζει η κρίση, όμως το συγκεκριμένο είναι ένα οικονομικό χόμπι, πιο φτηνό από το να πας σε μια καφετέρια και μπορούν να το επιλέξουν όλοι όσοι αγαπούν τα παιχνίδια».
90 μέλη. Ενδιαφέρον γι΄ αυτού του τύπου τη διασκέδαση δείχνουν και τα δύο φύλα καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Αναστάσιο Γρηγοριάδη, τα μέλη του Συλλόγου ανέρχονται στα 90 και το εύρος των ηλικιών τους ποικίλλει. «Βάσει κανονισμού, μόνο όσοι είναι άνω των 18 μπορούν να εγγραφούν στον ΕΣΠΑΙΡΟ.
Όμως, αν κάποιος είναι μικρότερος μπορεί να γίνει δεκτός έπειτα από συγκατάθεση των γονιών του» αναφέρει και προσθέτει ότι τα δύο μικρότερα μέλη είναι ηλικίας 16 ετών, ενώ το μεγαλύτερο πλησιάζει τα 48.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ
30.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis