Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Πως θα λύσετε τις διαφορές σας με τις τράπεζες

Η εξέλιξη των τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών και η σημαντική ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει αναπόφευκτα και στην αύξηση των παραπόνων από τους καταναλωτές. Πλέον οι εναλλακτικές επιλογές του καταναλωτικού κοινού για την επίλυση διαφορών με τις τράπεζες είναι περισσότερες, αφού δίνεται η δυνατότητα στα νοικοκυριά να μπορέσουν να βρουν το δίκιο τους με τη δωρεάν διαμεσολάβηση ανεξάρτητων ή μη Αρχών, χωρίς η διαφωνία τους με το πιστωτικό ίδρυμα να καταλήξει στις αίθουσες των δικαστηρίων, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο χρόνο αλλά και χρήμα.

Οι τρεις Αρχές που συνεισφέρουν στην εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων και προάγουν τα συμφέροντα των καταναλωτών είναι
- ο Μεσολαβητής Τραπεζικών- Επενδυτικών Υπηρεσιών,
- ο Συνήγορος του Καταναλωτή και
- η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Κάθε Αρχή έχει τον δικό της ρόλο και θα πρέπει να επιλέγεται με βάση το είδος της διαφοράς που υπάρχει με ένα πιστωτικό σύστημα, αλλά και την εξέλιξη μιας συγκεκριμένης υπόθεσης. Να σημειωθεί ότι και οι ίδιες οι τράπεζες προσπαθούν να επιλύσουν απευθείας με τους πελάτες τους τέτοια ζητήματα, με χαρακτηριστική κίνηση της τάσης αυτής τη δημιουργία Συνηγόρου του Πελάτη από την Εθνική Τράπεζα, με στόχο τη γρήγορη και αποτελεσματική ικανοποίηση των παραπόνων της πελατείας της.

Αλλωστε αυτή είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει ο καταναλωτής όταν έχει κάποιο παράπονο: Να απευθυνθεί στην ίδια την Τράπεζα.
Αν παρ΄ όλα αυτά το πρόβλημά του δεν επιλυθεί, ο πελάτης πρέπει να θέσει το ζήτημα υπόψη του Τραπεζικού Μεσολαβητή. Αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο σε έναν μήνα από τη μη ικανοποιητική απάντηση της υπηρεσίας πελατών της τράπεζας ή αν περάσουν δέκα εργάσιμες ημέρες και δεν έχει δοθεί εκ μέρους της τράπεζας κάποια απάντηση. Αν και ο Τραπεζικός Μεσολαβητής έχει συσταθεί από τις ίδιες τις τράπεζες, η δράση του ως τώρα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της αμεροληψίας του. Εννέα στους δέκα καταναλωτές που απευθύνονται στον Μεσολαβητή για θέματα που έχουν ανακύψει στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες δικαιώνονται. Η εξέταση των παραπόνων ή διαφορών γίνεται δωρεάν. Επίσης, δεν γίνονται δεκτά παράπονα που αποτελούν ήδη αντικείμενο δικαστικής επιδίωξης.

Εναλλακτικά ή αν δεν βρεθεί λύση με τον Μεσολαβητή για τη φιλική διευθέτηση ενός ζητήματος με την τράπεζα, ο συναλλασσόμενος μπορεί να απευθυνθεί στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Πρόκειται για ανεξάρτητη Αρχή που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και λειτουργεί ως εξωδικαστικό όργανο συναινετικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών. Μετά την καταγγελία η Αρχή αναλαμβάνει τη δωρεάν διαμεσολάβηση για τη φιλική διευθέτηση διαφορών των καταναλωτών ή ενώσεών τους με προμηθευτές του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών. Βασική προϋπόθεση για την ανάληψη μιας υπόθεσης είναι αυτή να μην εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη.

Αν η Αρχή θεωρήσει ότι θίγονται τα συμφέροντα του πελάτη, απευθύνεται στην τράπεζα. Αν η σύσταση δεν γίνει δεκτή, έχει το δικαίωμα ανάρτησής της στην ιστοσελίδα της. Παράλληλα ο καταναλωτής μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για την υπεράσπιση των συμφερόντων του στην περίπτωση που η υπόθεση πάρει τη δικαστική οδό. Η καταγγελία πρέπει να υποβληθεί τουλάχιστον εντός τριών μηνών από τη στιγμή που ο ενδιαφερόμενος έλαβε πλήρη γνώση της βλαπτικής για αυτόν πράξης.

Τέλος, για την προστασία των καταναλωτών λειτουργεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με στόχο κατ΄ αρχήν την εξώδικη επίλυση διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών. Εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται.

Πηγή Το Βήμα
6.2.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis