Είναι η πλουσιότερη από τις φυσικές πηγές του Ιερού Βράχου και η μόνη που αναβλύζει νερό- άφθονο μάλιστα- ακόμη και σήμερα. Η Κλεψύδρα στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης έχει ζωή 5.500 ετών αλλά μπορεί να δροσίσει τα δένδρα που έχουν φυτευθεί στην περιοχή, ενώ τα νερά της φθάνουν ως την αρχαία Αγορά! Αυτός όμως είναι και ο λόγος που το κρηναίο οικοδόμημα και η αυλή του, κατασκευασμένα κατά την αρχαιότητα από ευπαθή ασβεστόλιθο, κινδυνεύουν να καταστραφούν. Ρωγμές, σπασμένοι λίθοι και διάβρωση συνθέτουν τα κυριότερα προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν έπειτα από σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με τις κατάλληλες επεμβάσεις. Μεταξύ αυτών, η επίστρωση της αυλής με χώμα ώστε να προστατευθεί το δάπεδό της, ενώ αναμένεται να βρεθεί λύση και για το νερό που κυλάει ελεύθερα από τον Βράχο.
«Κλεψίρρυτον», επειδή το νερό της ρέει σε κάποια σημεία υπογείως, ονόμαζε την πηγή ο Ησύχιος, αρχικώς όμως αποκαλούνταν Εμπεδώ, από το όνομα της νύμφης που λατρευόταν στο σπήλαιο κατά τον 5ο αι. π.Χ. «Καταβάσι δε ουκ εις την κάτω πόλιν, αλλ΄ όσον υπό τα Προπύλαια, πηγή τε ύδατος έστι και πλησίον Απόλλωνος ιερόν εν σπηλαίω» γράφει άλλωστε ο πολύτιμος για τις πληροφορίες του Παυσανίας, ο οποίος προφανώς είχε κατεβεί στην πηγή, ενώ ο ιστορικός Ιστρος αναφέρει ότι, όπως ο Νείλος στην Αίγυπτο και η πηγή της Δήλου, έτσι και το νερό της Κλεψύδρας ξεχείλιζε όταν έπνεαν οι ετήσιοι άνεμοι και εξαφανιζόταν όταν εκείνοι έπαυαν.
Αμέσως μετά τη νίκη επί των Περσών, στα χρόνια του Κίμωνα δηλαδή (470-460 π.Χ.), είχε κατασκευαστεί η κρήνη Κλεψύδρα. Στόχος των Αθηναίων ήταν να εκμεταλλευθούν το νερό που αναβλύζει από τη σπηλιά του Βράχου κατασκευάζοντας ένα είδος κουτιού μέσα στη φυσική λεκάνη. Αλλαγές στη διαμόρφωσή της έγιναν πολλές στο πέρασμα των αιώνων- τον 3ο αι. μ.Χ. κατασκευάστηκε υπόγειος διάδρομος που τη συνέδεε με τα Προπύλαια της Ακρόπολης -, ενώ στα νεότερα χρόνια συνδέθηκε και με την Ελληνική Επανάσταση. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν εκείνος που την οχύρωσε το 1822 προκειμένου να εξασφαλίσει νερό σε περίπτωση πολιορκίας- όπως και συνέβη μερικά χρόνια αργότερα, το 1826, όταν Ελληνες βρέθηκαν πολιορκημένοι στην Ακρόπολη.
Πηγή Το Βήμα
19.2.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου