Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

"Εσωσαν τα έπιπλα" οι βουλευτές (Περί βουλευτικών αποζημιώσεων)

Σε περιορισμένες περικοπές των αποδοχών των βουλευτών, διατηρώντας ταυτόχρονα τις φοροαπαλλαγές τους, προχώρησε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, υποκύπτοντας στην πραγματικότητα στις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από τους συναδέλφους του για να μην εξισωθούν με τους υπόλποιπους έλληνες πολίτες. Ταυτόχρονα προχώρησε σε ήπιες επίσης περικοπές των αποδοχών των υπαλλήλων της Βουλής, διατηρώντας τα προνόμια που έχουν, με σημαντικότερο τους δύο επιπλέον μισθούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κ. Πετσάλνικος για να γνωστοποιήσει «νέα επιπλέον μέτρα» για τη συμμετοχή του Κοινοβουλίου στην «πανεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας» αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι η απόφαση για κατάργηση του καθεστώτος της αυτοτελούς φορολόγησης και για ένταξη όλων των επιδομάτων στην ενιαία φορολογική κλίμακα θα ισχύσει μόνο για τους υπαλλήλους της Βουλής και όχι για τους βουλευτές.
Προκύπτει έτσι ότι θα συνεχιστεί η ισχύουσα φοροαπαλλαγή του 50% των συνολικών αποδοχών των βουλευτών που έχει καθιερωθεί με το Ζ΄ Ψήφισμα της Βουλής του 1975, το οποίο ωστόσο έχει επανειλημμένα έκτοτε τροποποιηθεί με σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Πετσάλνικος, για τους βουλευτές θα ισχύσει και το 2010 η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 5% που έγινε πέρυσι και η οποία αντιστοιχεί μηνιαία σε 390 ευρώ. Πέραν αυτού οι νέες περικοπές αφορούν τη μείωση κατά 10% των επιδομάτων οργάνωσης γραφείου και εξόδων κίνησης, που σε μηνιαία βάση μειώνει τις βουλευτικές αποδοχές κατά 220 ευρώ. Μείωση άλλων 200 ευρώ κατά μέσο όρο υπολογίζεται από τον Πρόεδρο της Βουλής ότι επέρχεται από την περικοπή κατά 15% της ειδικής αποζημίωσης για συμμετοχή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών. Κάτι ωστόσο που μπορεί να αντισταθμιστεί από τον ορισμό μιας επιπλέον συνεδρίασης τον μήνα, καθώς η προβλεπόμενη μειωμένη αμοιβή ανέρχεται σε 255 ευρώ ανά συνεδρίαση.

Ο κ. Πετσάλνικος, ο οποίος μείωσε κατά 10% και τα δικά του έξοδα παράστασης, υπολογίζει ότι οι δικές του απολαβές θα μειωθούν κατά 1.030 ευρώ μηνιαίως, ενώ των βουλευτών κατά 800 ευρώ τον μήνα, και η συνολική εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό της Βουλής από τα μέτρα αυτά θα φθάσει τα 3.360.000 ευρώ ετησίως.
Στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ για το 2010 υπολογίζεται εξάλλου η εξοικονόμηση από τις μισθολογικές μειώσεις που θα γίνουν για τους υπαλλήλους της Βουλής, για τους οποίους θα υπάρξει αναστολή των αυξήσεων και χορήγηση μόνο της εισοδηματικής ωρίμανσης, ενώ θα μειωθούν κατά 10%, όπως και στους άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου, τα επιδόματα. Περικοπές προβλέπονται και στην «έκτακτη αποζημίωση», όπως αποκαλούνται οι δύο επιπλέον μισθοί που χορηγούνται στους εργαζομένους στο Κοινοβουλίου με το ετήσιο άνοιγμα και κλείσιμο των εργασιών του Σώματος (κατά 10% για όσους λαμβάνουν ως 1.000 ευρώ και κατά 15% για τους υπολοίπους).

«Με τις μειώσεις αυτές των μεικτών αποδοχών, η συμβολή των υπαλλήλων της Βουλής στη μείωση των δαπανών κυμαίνεται, κατ΄ άτομο, από 155 ως και 350 μηνιαίως» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον σύλλογο των εργαζομένων, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε εξακοντίσει απειλές για κινητοποιήσεις και για σήμερα έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση των μελών του.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του προτείνει η μείωση των απολαβών των βουλευτών να είναι μεγαλύτερη και μόνιμη, καθώς και την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων, ώστε κάθε βουλευτής να παίρνει σύνταξη από το Ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένος προτού να γίνει βουλευτής. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης εξάλλου επανέφερε πρότασή του για μείωση κατά 50% της βουλευτικής αποζημίωσης όσο διαρκεί η κρίση, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ίδιος «ως δείγμα καλής θελήσεως» θα επιστρέψει το αυτοκίνητο που του έχει παραχωρήσει η Βουλή.

Πηγή Το Βήμα
12.2.2010

1 σχόλιο:

αντωνης είπε...

"Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του προτείνει η μείωση των απολαβών των βουλευτών να είναι μεγαλύτερη και μόνιμη, καθώς και την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων, ώστε κάθε βουλευτής να παίρνει σύνταξη από το Ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένος προτού να γίνει βουλευτής"

Πολυ ωραια προταση, αλλά δεν μπορει να ψηφιστει κατι τετοιο. Αφου οι περισσοτεροι δεν εχουν δουλεψει ποτέ τους. Και τον ενα μαλιστα απο αυτους τον ψηφισαμε κιολας και βγηκε 2 φορες πρωθυπουργος.

Τετοιοι ειμαστε, τετοιους πολιτικους εχουμε...

ShareThis