Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ανασφάλιστο το 40% των εργαζομένων στα νησιά

Το 40% των εργαζομένων απασχολείται ως ανασφάλιστο στα τουριστικά θέρετρα της χώρας σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τους συνεχόμενους ελέγχους που πραγματοποιούν μεικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ). Αν και οι έλεγχοι φέτος είναι εντατικότεροι, στόχος του ΣΕΠΕ είναι περισσότερο η πρόληψη των εργατικών αυθαιρεσιών παρά η καταστολή τους μέσω των προστίμων. Σύμφωνα με ελέγχους που έγιναν κυρίως στις Κυκλάδες και την Κρήτη περίπου το 40% των εργαζομένων στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις ήταν ανασφάλιστο την ώρα που ο μέσος όρος πανελλαδικά υπολογίζεται στο 25%. Πρόκειται για εργαζόμενους κυρίως σε εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, πρατήρια υγρών καυσίμων, ξενοδοχεία κ.ά. Από τους ελεγχόμενους υπαλλήλους το 12% βρέθηκε να εργάζεται ανασφάλιστο τη μέρα και περίπου το 30% τη νύχτα.

Σε πολλές από τις περιπτώσεις φαίνεται ότι οι εργοδότες χρησιμοποιούν οφθαλμοφανή τεχνάσματα προκειμένου να απασχολήσουν ανασφάλιστους εργαζόμενους χωρίς να πιαστούν στην τσιμπίδα του νόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με μαρτυρίες ελεγκτών στην «Κ», είναι η απασχόληση «ασκούμενων φοιτητών» στις ξενοδοχειακές μονάδες. 

Πρόκειται για άτομα που εμφανίζουν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία φοιτούν σε τουριστικές σχολές του εξωτερικού, κυρίως βαλκανικών χωρών. 

«Η συχνότητα και η ομοιότητα των περιστατικών δείχνουν ότι πρόκειται για μια καινούργια ’’μορφή απασχόλησης’’ προκειμένου κάποιοι ξενοδόχοι να μην πληρώνουν εισφορές. Αυτό σε πολλά περιστατικά είναι ξεκάθαρο, όπως για παράδειγμα όταν ο εργαζόμενος που εμφανίζεται ως φοιτητής είναι 50 ετών» ανέφερε η ίδια πηγή. 

Φέτος επίσης παρατηρείται ότι πολλοί εργαζόμενοι εμφανίζονται ως ημιαπασχολούμενοι ενώ αρκετοί εργοδότες έσπευσαν να δηλώσουν τους υπαλλήλους τους μόλις έμαθαν ότι αναμένονται έλεγχοι στην περιοχή τους. «Σκοπός μας είναι οι ίδιοι οι εργοδότες να εναρμονιστούν με τη νομοθεσία χωρίς να καταφύγουμε στα πρόστιμα. 

Γι’ αυτό η τακτική μας είναι να γίνονται συνεχόμενοι έλεγχοι σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες είναι γνωστές» τόνισε στην «Κ» ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχάλης Χάλαρης. 

Ακόμα και έτσι όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα 4,5 εκατ. ευρώ μόνο για ανασφάλιστη εργασία.

12.8.2010

Σημείωση δική μας :
Το θέμα δεν είναι μόνο να επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά να εισπραχθούν κιόλας από τους παραβάτες, γιατί η πολύχρονη εμπειρία μας έχει δείξει πως τα πρόστιμα παραμένουν σκονισμένα σε κάποια συρτάρια γραφείων ή με υπουργικές αποφάσεις παραγράφονται....
Εκεί σε θέλω....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis