Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Οι Μύλοι της Πάτμου ξανά ζωντανοί (Προϊόν ελληνο-ελβετικής συνεργασίας και αγάπης για τον τόπο μας)

Οι δύο ανεμόμυλοι δεν έχουν εφοδιαστεί με μηχανισμό αλέσματος, αλλά με ένα ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο θα ρυθμίζει την ταχύτητα των ιστίων, επιτρέποντάς τους έτσι να περιστρέφονται με κάθε ασφάλεια.
 
Hταν μια σημαντική στιγμή για την Πάτμο και τον πολιτισμό του Αιγαίου. Αργά το απόγευμα μιας όμορφης καλοκαιρινής ημέρας, με τον ήλιο να έχει μόλις δύσει, τα πάνινα πτερύγια των τριών παραδοσιακών ανεμόμυλων που δεσπόζουν στον λόφο βορειοανατολικά της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου άρχισαν να περιστρέφονται ξανά, έπειτα από πενήντα και πλέον έτη σιωπηρής ακινησίας.

Από τις 10 Ιουλίου 1958, αφού υπηρέτησαν την κοινωνία της Πάτμου για σχεδόν 400 χρόνια, οι ανεμόμυλοι εγκαταλείφθηκαν και σταδιακά έμειναν ερείπια. Και χρειάστηκε να κινητοποιηθούν ένα ελληνικό Ιδρυμα (το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) κι ένας πιστός φίλος της Ελλάδας, ο Ελβετός τραπεζίτης Charles Pictet για να τους ξαναδούμε όρθιους και περήφανους στη θέση τους. «Ηθελα να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τα 35 χρόνια ιστιοπλοϊκής ευδαιμονίας που μου προσφέρει», είπε ο κύριος Pictet την ημέρα των εγκαινίων. Και συνέχισε: «Εβλεπα να χάνονται οι ανεμόμυλοι από τα ελληνικά νησιά. Παρέδωσα τα κλειδιά στη Μονή. Είναι δικοί τους».

Αυτή η προσπάθεια, πέραν της συνέργειας Ελβετών και Ελλήνων, αποτελεί ιδανικό παράδειγμα πνεύματος διεθνούς συνεργασίας. Εκπονήθηκε από μια ομάδα Ελλήνων και Ελβετών αρχιτεκτόνων, έναν ξυλουργό από την Πάτμο, έναν Γάλλο κατασκευαστή μυλόπετρας, Ελληνες και Ελβετούς μυλωνάδες, εξειδικευμένους στην αεροδυναμική μηχανικούς του Πανεπιστημίου της Γενεύης, έναν Ελβετό κατασκευαστή πανιών κ.ά.

Κατευθυντήρια ιδέα του εγχειρήματος ήταν η ανακατασκευή και η επαναλειτουργία του μηχανισμού των ανεμόμυλων, καθ’ ολοκληρία του ενός από αυτούς και μερικώς για τους άλλους δύο. Η αποκατάστασή τους είναι μοναδική, καθώς δεν συνίσταται στη δημιουργία μιας «ψευδο-αναπαλαίωσης».

Η μελέτη είχε σκοπό να κατανοήσει το πνεύμα και την τέχνη των παλαιών: οικονομία στα μέσα, αρμονία και χάρη στις λύσεις. Η ομάδα της αποκατάστασης έμεινε πιστή, όχι μόνο στη μορφή αλλά και στο πνεύμα των αρχικών ανεμόμυλων και σεβάστηκε την τέχνη και τη σοφία των παλαιών μαστόρων.

Τώρα το νήμα παίρνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το «Αρχιπέλαγος» και ο «Αιγιλόπας» για την επαναφορά της βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή. Προμηθεύοντας τοπικούς σπόρους πιστοποιημένης προέλευσης, καθώς και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την καλλιέργειά τους, παροτρύνουν τους κατοίκους της Πάτμου να ξαναβρούν τις ρίζες αγροτικού διατροφικού πλούτου, σπάνιου στις μέρες μας.

8.8.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis