Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Παγώνουν τα δάνεια από τον ΟΕΚ


Νέο πλήγμα για την πορεία της ζήτησης στην αγορά κατοικίας αναμένεται να αποτελέσει η επισημοποίηση της προσωρινής διακοπής αποδοχής αιτήσεων χορήγησης δανείων από νέους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, τα δανειοδοτικά προγράμματα του οργανισμού θα ανασταλούν τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους, πλην εκείνων για τα οποία είχε ξεκινήσει η σχετική διαδικασία μέχρι και τις 9 Ιουλίου.

Στην απόφαση τονίζεται, πως δάνεια αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας για τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί δόσεις, εξακολουθούν να ικανοποιούνται κανονικά, ως προς τη χορήγηση των δόσεων που απομένουν. Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στον ΟΕΚ χαρακτηρίζουν την απόφαση βόμβα στο όνειρο απόκτησης στέγης χιλιάδων οικογενειών που είτε έχουν έγκριση δανειοδότησης από το 2009 ή το 2010 και δεν έχει πραγματοποιηθεί τεχνική έκθεση.

 Πηγή Καθημερινή
21.8.2010

Σημείωση δική μας

Οπως μαθαίνω, για όσους δικαιούχους στεγαστικού δανείου του ΟΕΚ είχαν ήδη λάβει έγκριση για δάνειο θα εξακολουθήσουν να δίνονται τα δάνεια υπό την προϋπόθεση να υπάρχει τεχνική έκθεση του μηχανικού με εκτίμηση ακινήτου έως και την 9.7.2010. Για τους υπόλοιπους παγώνουν οι διαδικασίες (προσωρινά).

Επίσης ένα άλλο θέμα που έχει προκύψει είναι πως το Δημόσιο ΔΕΝ καταβάλλει πλέον την επιδότηση επιτοκίου στις μεσολαβούσες Τράπεζα προκειμένου οι δικαιούχοι να παίρνουν δάνεια με χαμηλότερο της αγοράς επιτόκιο. Ετσι οι μεσολαβούσες Τράπεζες δείχνουν απρόθυμες να χορηγήσουν αυτής της κατηγορίας τα δάνεια επειδή βρίσκουν ασύμφορη τη διαδικασία χορήγησης στεγαστικού δανείου με επιτόκιο 2% στους πελάτες (πρακτικά κάτω του κόστους τους ενώ νωρίτερα το Δημόσιο επιχορηγούσε τις Τράπεζες με +1%= σύνολο μαζί με την επιβάρυνση του πελάτη 3%)

Το αξιοπερίεργο είναι πως για την επιδότηση του επιτοκίου γίνονται ειδικές παρακρατήσεις στους μισθούς των εργαζομένων οι οποίοι αποδίδονται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες συνεχίζονται παρά το πάγωμα των δανείων. Δεν "χαρίζεται" η επιδότηση επιτοκίου, παρακρατείται από τους μισθούς. 

Εάν λοιπόν υποθέσουμε πως παγώνουν δια παντός τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια μέσω ΟΕΚ τότε εύλογα θα πρέπει να καταργηθούναντίστοιχα  οι παρακρατήσεις από τους μισθούς των εργαζομένων.

Εν τέλει εύχομαι να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και να επανενεργοποιηθούν τα στεγαστικά δάνεια μέσω ΟΕΚ τα οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε χαμηλών εισοδημάτων οικογένειες με κοινωνικά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis