Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

"Σινέ-Αύγουστος" στο Κτήμα Κολλάτου στην Αίγινα, ραντεβού με τ΄αστέρια της θερινής οθόνης

"Διακοπές στην Αίγινα" (ταινία του Αντρέα Λαμπρινού, 1958)
Δύο αιωνόβιες ελιές, σαν αγέρωχες Καρυάτιδες, ορίζουν τη μεγάλη οθόνη. 

Ολόγυρα ένα καλοκαιρινό αμφιθέατρο και στέγη ο έναστρος ουρανός της Αίγινας. 
Χωρίς διακοπές ρεύματος, πλέον, η αγαπημένη Αίγινα γίνεται και αυτό το καλοκαίρι τόπος ρομαντικών συναντήσεων στο Κτήμα του σκηνοθέτη Δημήτρη Κολλάτου, που σαν οικοδεσπότης φιλόξενος (η είσοδος είναι ελεύθερη) καλωσορίζει όσους αγαπούν τον καλό, ελληνικό κινηματογράφο. 

Μέσα σε φύση ευωδιαστή, στήνονται οι πιο όμορφες «Βραδιές Ελληνικού Κινηματογράφου», από το παλιό, το «κλασικό» σινεμά ώς το νεότερο που συνεχίζει μια πορεία με βαθιά σχέση με το κοινό.
Εκεί, στην Αίγινα, κάθε βράδυ ώς τις 30 Αυγούστου ξεδιπλώνεται μια ιστορία στο πανί.

Φέτος, έχει –και δικαίως– την τιμητική του ο Μιχάλης Κακογιάννης, σκηνοθέτης μερικών από τις πιο αγαπημένες του ελληνικού κινηματογράφου. Δική του η «Στέλλα», δικό του και το «Κορίτσι με τα Μαύρα» αλλά και τόσες άλλες με τη Μελίνα, τη Λαμπέτη, την Παππά, να λάμπουν και να σαγηνεύουν.
Αυτό που συγκινεί στο αφιέρωμα του Κολλάτου είναι η γενναιοδωρία ψυχής, η χωρίς παρωπίδες επιλογή των ταινιών από ένα ευρύ χρονικό και θεματικό φάσμα. 

Και δικές του ταινίες δείχνει ο Δημήτρης Κολλάτος, μαζί με δημιουργίες νεότερων και σύγχρονων δημιουργών που ανήκουν και αυτοί στην ιστορία του ελληνικού σινεμά. Τιμά τους άξιους και αυτό έχει σημασία 

Οσοι υπηρέτησαν το σινεμά, έχουν τη «βραδιά» τους στον έναστρο ουρανό της Αίγινας. Καρυπίδης, Κούνδρουρος, Παπαδημητράτος, Σπύρου, Μπίστικας, Φλέσσα, Γραμματικός, Γιατζουζάκης, Κατακουζηνός, Λεγάκη, Ρικάκη, Σεϊτανίδης, Σκαλενάκης... 

Μια μεγάλη συντροφιά, για όσους επιμένουν να πιστεύουν στις δυνάμεις του ελληνικού σινεμά. 

Είναι φέτος η τρίτη χρονιά που γίνεται το φεστιβάλ, το οποίο η στήλη, όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες, στηρίζει και προβάλλει. 

18.8.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis