Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ανεπαρκής η ακτοπλοϊκή σύνδεση Γαύδου (Επιβάτες και οχήματα μεταφέρονται με διαφορετικά πλοία στο νησί)

Επιβάτες και οχήματα μεταφέρονται με διαφορετικά πλοία στο νησί

Χωρίς επαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση παραμένει η ακριτική Γαύδος από 1η Ιουλίου οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας (9818) που απαγορεύει στα ανοιχτού τύπου πλοία (σαν αυτά που συνέδεαν τη Γαύδο με την Κρήτη) να εκτελούν επιβατηγά δρομολόγια. Τα συγκεκριμένα πλοία επιτρέπεται να μεταφέρουν μόνο οχήματα.

Προς το παρόν οι επιβάτες προς Γαύδο μεταφέρονται στο νησί με πλοία που εκτελούν δρομολόγια άγονης γραμμής τρεις φορές την εβδομάδα χωρίς να μπορούν να συνταξιδέψουν με τα οχήματά τους. Πάντως η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Δυτικής Κρήτης (ΑΝΕΝΔΥΚ), η οποία έχει τα ανοιχτού τύπου πλοία, γνώριζε τα τελευταία δύο χρόνια ότι η ημέρα αυτή ερχόταν. Οι όποιες κινήσεις συμμόρφωσής της έμειναν δίχως αντίκρισμα, αφού παρά την αναβάθμιση σε συστήματα ασφαλείας, στην οποία προέβη, η ευρωπαϊκή οδηγία υποβάθμισε τα πλοία τέτοιου τύπου. Επιπλέον, το νέο σκάφος «Σφακιά Ι» που αγόρασε η εταιρεία για να συμμορφωθεί με τους κανόνες, το οποίο παρελήφθη από την Ιαπωνία τέλη Απριλίου, χρειάζεται μετασκευή και θα είναι έτοιμο το 2011. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΝΕΝΔΥΚ, κ. Γ. Μπραουδάκη, «πριν από τέσσερα χρόνια προχωρήσαμε σε εργασίες στα σκάφη μας “Σαμαριά” και “Δασκαλόγιαννης” και είχε επιτραπεί να δέχονται 500 επιβάτες. Ακολούθως, δαπανήσαμε 500.000 ευρώ για τα συστήματα ασφαλείας. Τα πλοία όμως υποβαθμίστηκαν». Η εταιρεία είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από την εφαρμογή της οδηγίας μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αραιά τα δρομολόγια
Προς το παρόν, το νησί δεν έχει μείνει δίχως ακτοπλοϊκή σύνδεση. Ωστόσο, εν μέσω τουριστικής περιόδου τα δρομολόγια γίνονται αραιά και με δυσκολία. Τρεις φορές την εβδομάδα τα επιβατηγά πλοία «Ελαφόνησος» και «Σοφία Π.» της κοινοπραξίας Σφακίων - Σελίνων - Ηραίας, εναλλάξ ανά μήνα, εκτελούν δρομολόγια προς και από τη Γαύδο. Μπορούν να μεταφέρουν περίπου 100 άτομα το καθένα, όχι όμως και οχήματα, αλλά μόνο λίγα μηχανάκια. Ωστόσο, το ταξίδι διαρκεί τρεισήμισι έως τέσσερις ώρες, καθιστώντας όχι ελκυστική τη μετάβαση στο νησί. Επιπλέον, εάν κάποιος ταξιδιώτης θέλει φέτος να μεταφέρει και το αυτοκίνητό του μαζί, θα πρέπει να ταξιδέψει χωριστά από αυτό και να το περιμένει να φθάσει στη Γαύδο με τα οχηματαγωγά έως και δύο ή τρεις ημέρες αργότερα. Κατάσταση το λιγότερο ανέφικτη. Οι ιδιότυπες εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα να έχει επέλθει δραματική μείωση των κρατήσεων εν μέσω ενός ιδιαίτερα δύσκολου οικονομικά καλοκαιριού, όπως τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του νησιού, κ. Στρ. Λαμπάκης. Σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, όταν ο τελευταίος βρέθηκε στην Κρήτη, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι «το ζήτημα θα λυθεί εντός των προσεχών ημερών». Ωστόσο, άλλες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης με τη δρομολόγηση του πλοίου «Αλέξανδρος» στην εν λόγω γραμμή από τη γραμμή Πειραιάς - Σουβάλα, δεν έχουν μέχρι στιγμής τελεσφορήσει.

Της Ιφιγενειας Διαμαντη
5.8.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis