Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Σε 8,5 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου στο ΙΚΑ

Το Δημόσιο παραμένει ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ΙΚΑ και μαζί με την εισφοροδιαφυγή συνιστούν τα σοβαρότερα προβλήματα του ασφαλιστικού φορέα.

Ο απερχόμενος διοικητής του ΙΚΑ Θ. Αμπατζόγλου, παραδίδοντας χθες στον νέο επικεφαλής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Ταμείου Ροβέρτο Σπυρόπουλο, τόνισε ότι οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Η μείωση της εισφοροδιαφυγής, που ανέρχεται σήμερα στο 30% αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της νέας διοίκησης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, στους στόχους του είναι η ολοκλήρωση και επέκταση των μηχανογραφικών υποδομών, ο εξορθολογισμός όλων των δαπανών, η αυστηρή εποπτεία όλων των δαπανών περίθαλψης, η αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ΙΚΑ, η δημιουργία κοινοπρακτικής δομής ανάμεσα στο Ταμείο, τον ΟΑΕΔ, τον ΟΤΑ και τον ΟΠΑΔ για κοινές δράσεις προμηθειών και ελέγχου και η μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών σε ενιαίο κτίριο για μείωση των δαπανών στέγασης και αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο και σημείωσε ότι «δουλέψαμε με τον κ. Αμπατζόγλου επί εννέα μήνες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και ο τελικός απολογισμός είναι θετικός».

Αύξηση εσόδων

Επισήμανε μάλιστα ότι στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους εκπροσώπους της τρόικας ανακοίνωσε μία μικρή αλλά ελπιδοφόρα αύξηση των εσόδων του Οργανισμού από εισφορές και ταυτόχρονα μία ραγδαία πτώση της τιμής των φαρμάκων που ξεπέρασε τον Ιούνιο το 20%.

Καλωσορίζοντας τον κ. Σπυρόπουλο, ο υπουργός Εργασίας του ευχήθηκε να οπλιστεί με κουράγιο και υπομονή εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη αποδοτικότητα τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

«Αναζητούμε με πολύ μεγάλη αγωνία αλλά συγχρόνως δύναμη και πάθος την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος σταθερότητας που σημαίνει πολύ μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων του Οργανισμού από εισφορές και την παγίωση αυτής της μείωσης της φορολογικής δαπάνης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

3.8.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis