Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Εξωραϊσμός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Το στοίχημα για το πέρασμα από την παρακμή του κέντρου της Αθήνας στην αναβάθμιση είναι μεγάλο, και το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Ισως, όμως, όχι ακατόρθωτο. Και μολονότι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας βαραίνει στη συνείδηση των περισσότερων, ο εξωραϊσμός της εικόνας του ιστορικού κέντρου δεν είναι αμελητέα υπόθεση. Τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου, αλλά και της δημιουργίας μιας νέας πλατείας δίπλα στο Εθνικό Θέατρο είναι υπό εξέλιξη.

Ειδικότερα, σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της κατεδάφισης του κτιρίου του ΝΑΤ (Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου) στη συμβολή των οδών Μενάνδρου - Βερανζέρου και Ξούθου. Πρόκειται για το κτίριο, το οποίο αγόρασε πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να χωροθετήσει σε έκταση 1,3 στρεμμάτων τη νέα κεντρική πλατεία. «Η κατεδάφιση και η απομάκρυνση των υλικών είναι ένα δύσκολο έργο, που θα διαρκέσει 40 ημέρες. Το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθούν δυναμίτες στο εσωτερικό» εξηγεί στην «Κ» η πολεοδόμος - σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων, κ. Τασία Λαγουδάκη. Η πλατεία αναμένεται να πρασινίσει σταδιακά από τον Ιανουάριο, ενώ παράλληλα θα «τρέχει» ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αναμόρφωση της οδού Μενάνδρου, ώστε ο δρόμος και οι πλατείες του να έχουν ενιαία αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τον χειμώνα του 2011, οι κάτοικοι της Αθήνας θα δουν πεζοδρομημένη την οδό Ξούθου, καθώς επίσης φυτά και δέντρα στο σημείο του γκρεμισμένου κτιρίου. Την κατασκευή υπόγειου γκαράζ απέκλεισε η κ. Λαγουδάκη, η οποία επισήμανε ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμα και εξυγίανση του εδάφους, κάτι που θα εξεταστεί μετά την κατεδάφιση. Φιλοδοξία του δήμου είναι να εγκαινιαστεί η νέα πλατεία την άνοιξη του 2011, η οποία πιθανόν να ονομαστεί (με εισήγηση Κακλαμάνη στο Δημοτικό Συμβούλιο) Παξινού - Μινωτής, καθώς γειτνιάζει με το Εθνικό Θέατρο.

Διαγωνισμός
Στην άλλη άκρη της πολύπαθης οδού Μενάνδρου, η υποβαθμισμένη πλατεία Θεάτρου περιμένει την ανάπλασή της. Ηδη, τρέχει εδώ και λίγες εβδομάδες πανευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και η προθεσμία υποβολής των μελετών λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις.

Ενας από τους στόχους είναι να μείνει ζωντανός οργανισμός η πλατεία ίσως φιλοξενώντας υπηρεσίες της νυν νομαρχίας Αθηνών και της νεοσύστατης Περιφέρειας. Η μεταφορά αυτοδιοικητικών υπηρεσιών στο κτίριο της Διπλαρείου Σχολής είναι μία σκέψη, την οποία δήμος και νομαρχία Αθηνών επεξεργάζονται σοβαρά. Πράσινες παρεμβάσεις με δενδροφυτεύσεις και νησίδες παρόδιας πεύκης, καθώς και επίστρωση με κυβόλιθους αναμένεται να συμπληρώσουν την εικόνα της πλατείας.

Η περιοχή γύρω από την Μενάνδρου θα φωτιστεί. «Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτροφωτισμού, το οποίο λειτουργεί με τηλεχειρισμό και έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στην περιοχή του Ψυρρή», αναφέρει στην «Κ» η κ. Λαγουδάκη.

Της Ελενας Καρανάτση
20.8.2010

Μια αντίθετη άποψη εκφράζεται στο  
http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/304/city-lover-304

Κτίριο Βερανζέρου 47
Ο αναγνώστης κ. Σπύρος Αρβανίτης με ενημέρωσε ότι το κτίριο επί των οδών Μενάνδρου, Βερανζέρου και Ξούθου (φωτογραφία) έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος σκοπεύει να κατεδαφίσει το κτίριο και, εν σειρά με μικρό οικόπεδο επί της Ξούθου, να δημιουργήσει στο χώρο πλατεία. Ωστόσο, αναπτύσσεται ο εξής προβληματισμός: ναι μεν η πολυκατοικία έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό του ’99, αλλά δεν είναι για γκρέμισμα, γιατί αποτελεί αξιόλογο (και σπάνιο) δείγμα του «μοντέρνου κινήματος». 

Εγώ από την πλευρά μου, που έχω διαβάσει ότι ο Δήμος κάνει ενέργειες για δημιουργία νέου (τρίτου!) Δημαρχείου, σκέφτομαι: μήπως θ’ άξιζε ο Δήμος, αντί να γκρεμίσει το κτίριο αυτό του 1934, να του αφαιρέσει τα τσουβάλια, να το επισκευάσει και να μεταστεγάσει κάποιες από τις πολλές υπηρεσίες του. Νομίζω ότι και η νεότερη αρχιτεκτονική συμβάλλει στη φυσιογνωμία της πόλης, όχι μόνο τα αρχαία και τα νεοκλασικά κτίσματα. Όσο για νέες πλατείες, έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν οικόπεδα άχτιστα ή με ήδη κατεδαφισμένα σπίτια, είτε ημιεγκαταλειμμένες πολυκατοικίες, χωρίς αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis