Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Το ΥΠΠΟΤ νοικοκυρεύει την "προίκα" του

«Ακροπόλ - Παλλάς» στη γωνία Πατησίων 451, Αβέρωφ και Μάρνη, απέναντι από τον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα ειδικά στη χρονική περίοδο που διανύουμε, δεν κρίνεται μόνο από όσα θα επιβαρυνθεί με τα νέα μέτρα αλλά και από την ορθολογική διαχείριση αυτών που έχει. Την περιουσία του, το μέγεθος της οποίας τώρα πληροφορείται όπως και το τι μπορεί να αποδώσει.

Ανάμεσα στα υπουργεία που αναδιαρθρώνουν τις υπηρεσίες τους είναι και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Κι όπως όλοι συμφωνούν, η προίκα του δεν είναι καθόλου μικρή. Οι αριθμοί στην πρώτη πολιτιστική αποτύπωση - καταγραφή που ξεκίνησε, επιβεβαιώνουν ότι διαθέτει πολλά ακίνητα και ότι άλλα τόσα μπορεί να εξοικονομήσει. Για τα αστικά ακίνητα η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη. Για εκείνα στην ύπαιθρο τα πράγματα δυσκολεύουν.

Καταγραφή
Αυτό θα λύσει το αρχαιολογικό κτηματολόγιο που επιμένει να ολοκληρώσει η γ.γ. του υπουργείου Λίνα Μενδώνη αποτυπώνοντας κάθε χώρο. Κι όπως λέει προχωράει με ταχύτητα δείχνοντας επιτέλους τι ανήκει στο κράτος: από αρχαιολογικούς χώρους μέχρι αγροτεμάχια και κτίρια. Εχει κατατεθεί το τεχνικό δελτίο, υπογραμμίζει στην «Κ», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (12 εκατ. ευρώ).

Με το κτηματολόγιο έχουμε: καταγραφή της περιουσίας του Δημοσίου που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ακόμη και σε περιοχές εκτός σχεδίου, επίσης καταγραφή όλων των ζωνών προστασίας Α΄ αλλά και όλων των ζωνών Β΄. Θέματα που άφησαν οι προηγούμενες ηγεσίες ανοιχτά περιπλέκοντας το ιδιοκτησιακό χάος. Με την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης των κτιρίων (τα αστικά ακίνητα υπολογίζονται στις 2.500) θα προκύψει κι ένας ξεκάθαρος χάρτης. Θα αποκαλυφθεί ποιες υπηρεσίες ή ποιοι χρησιμοποιούν τα ακίνητα, ποια απ’ αυτά έχουν δοθεί σε διάφορους φορείς, το ύψος των μισθώσεων και τις πιθανές απώλειες, θα καταγραφούν ποια απ’ αυτά χρησιμοποιούνται και ποια μένουν ανενεργά. Οπου χρειαστεί «θα γίνει διαδικασία αποβολής».

Ολη αυτή πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο έχει δώσει ήδη μια εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης για τη διαχείριση της περιουσίας του ΥΠΠΟΤ. Kαι όπως προκύπτει το 47,10 % είναι το αξιοποιήσιμο ποσοστό στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, το 31,55% έχει παραχωρηθεί σε ιδρύματα, ιδιωτικούς φορείς και συλλόγους (των οποίων θα εξετασθούν οι συμβάσεις), το 16,30% είναι κενά οικόπεδα και το υπόλοιπο 5,05% κενά κτίσματα.

Το υπουργείο είναι αποφασισμένο να κάνει τις συμβάσεις φύλλο και φτερό προκειμένου να καταγραφεί η παθογένεια δεκαετιών και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με νέα διαχείριση. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι πολλά από τα ακίνητά του δείγματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής είναι καταφύγιο αστέγων και τοξικομανών. Οπως συνέβαινε για καιρό με το κτίριο στην οδό Πολυγνώτου 13 (απέναντι από την ΥΣΜΑ), όπου στεγάστηκε το μουσείο Καβάφη αλλά και το περίφημο «Ακροπόλ» στους ισόγειους χώρους του οποίου συχνά βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι, πληθαίνοντας τις καταγγελίες των ενοίκων του διπλανού ακινήτου.

Από τα 360 ακίνητα που έχει το υπουργείο στην Αθήνα, τα 144 βρίσκονται στην Πλάκα, τα 60 στα Αναφιώτικα, τα 55 στον Κεραμεικό, τα 84 στην Ακαδημία Πλάτωνος κ.α.

Αν όμως στην Αθήνα τα πράγματα ξεδιαλύνονται, στην υπόλοιπη χώρα το τοπίο είναι ακόμη θολό. Για παράδειγμα, η περίπτωση της Ρόδου με τα 180 κτίρια κρύβει πολλές εκπλήξεις. Μισθώσεις που δεν ελέγχθηκαν από τη δεκαετία του ’80 με συνέπεια σε κάποια κτίρια να στεγάζονται μπαρ ή σωματεία φαντάσματα. Στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου συγκεκριμένα, καταγράφονται χαμηλά μισθώματα από τα οποία χάνει το υπουργείο μεγάλα έσοδα.

«Θα επανεξεταστούν όλες οι περιπτώσεις προκειμένου το ΥΠΠΟΤ να δει πώς μπορεί να μειώσει τα έξοδά του. Ενοίκια που μπορεί να περιορίσει αξιοποιώντας τη δική του περιουσία», λέει η γ.γ. τονίζοντας πως λύση για το υπουργείο θα είναι να βρει και το ίδιο χώρο να στεγάσει τις υπηρεσίες του. «Δυστυχώς η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε μετά το 2004 όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα μεγάλο κτίριο για τον εαυτό του, απ’ αυτά που είχε στη δικαιοδοσία του».

Αυτό τον καιρό οι υπηρεσίες εξετάζουν την περίπτωση του κτιρίου έκτασης 960 τ.μ. στην οδό Σπ. Τρικούπη, το οποίο με τις απαραίτητες εργασίες μπορεί να στεγάσει το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων που εδρεύει στη Μετσόβου.

Αλλη περίπτωση είναι αυτή, ακινήτου στο Αίγιο, το οποίο φιλοξενεί σύλλογο χρόνια τώρα και μπορεί να αποτελέσει την αποθήκη που χρειάζεται να νοικιάσει η αρμόδια εφορεία σε άλλο χώρο.

Για τις υπηρεσίες του, το υπουργείο Πολιτισμού πληρώνει για ενοίκια 1.300.000 ευρώ τον χρόνο. 

Αυτά θέλει μεταξύ άλλων να νοικοκυρέψει.

Της Γιωτας Συκκα
17.8.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis