Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Εισαγγελέας για απάτη στη Μύκονο

Οργιο διαφθοράς αποκαλύπτεται στο πιο τουριστικό νησί της Ελλάδας. Δύο δήμαρχοι, δύο αντιδήμαρχοι και αρκετοί υπάλληλοι του Δήμου Μυκόνου κατηγορούνται ότι «κάλυπταν» τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού ώστε να μην πληρώνουν φόρους στον δήμο, προκαλώντας στον τελευταίο τεράστια οικονομική ζημιά.

Οι επτά συνολικά δημόσιοι λειτουργοί, σύμφωνα με εισαγγελική παραγγελία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, που αν αποδειχθούν θα επισύρουν ποινές έως και 20ετούς φυλάκισης. Διώξεις ήδη ασκήθηκαν κατά τεσσάρων υπαλλήλων του δήμου, αλλά και κατά των υπευθύνων εννέα τραπεζών στο νησί, που κατηγορούνται ότι είχαν στήσει κύκλωμα το οποίο εξαφάνιζε τα έσοδα του δήμου από τα τέλη και εξέδιδε πλαστές αποδείξεις. Τα χρήματα «έχουν κάνει φτερά» και η αρμόδια εισαγγελέας ερευνά το ενδεχόμενο συμμετοχής των αιρετών σε εταιρείες off shore.

Ολα ξεκίνησαν από την καταγγελία ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στη Μύκονο, που βρέθηκε να χρωστάει στον δήμο ιλιγγιώδες χρηματικό ποσό, το οποίο όμως είχε ήδη καταβάλει στο παρελθόν. Πρόκειται για το «τέλος παρεπιδημούντων» (2% επί των ακαθάριστων εσόδων) το οποίο καταβάλλουν στους δήμους όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κάθε έτος.

Η υπόθεση έφθασε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου τον Δεκέμβριο του 2009 και κατόπιν στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Βασ. Μπρακουμάτσο που απευθύνθηκε στη γενική διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών και ζήτησε να ελεγχθούν τα έσοδα του δήμου. Ταυτόχρονα ενημέρωσε την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου κ. Εφη Σαλμά.

Το πρώτο πόρισμα, το οποίο συνέταξε οικονομικός επιθεωρητής με τη συνεργασία ελεγκτή από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, αφορούσε την είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων από τον δήμο. Μάλιστα η εισαγγελέας ζήτησε να επεκταθεί η έρευνα τόσο χρονικά, καλύπτοντας από το 2002 έως το 2009, όσο και θεματικά, ζητώντας να ελεγχθούν και άλλα έσοδα του δήμου: από την είσπραξη τέλους από τα καταστήματα και από τη μίσθωση παραλιών και λοιπών δημόσιων χώρων.

Το περιεχόμενο του πορίσματος είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του χρόνου: όπως επεσήμαινε, τρεις υπάλληλοι του δήμου εισέπρατταν το τέλος παρεπιδημούντων εκδίδοντας πλαστές αποδείξεις και παρακρατούσαν τα χρήματα. Με βάση το πόρισμα σχηματίστηκε η πρώτη δικογραφία (βρίσκεται σήμερα στον ανακριτή) και η εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος στους τρεις υπαλλήλους, απαγορεύοντάς τους την έξοδο από τη χώρα: στον αναπληρωτή προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου κ. Αντ. Ρουσσάκη, στον αναπληρωτή προϊστάμενο του τμήματος εσόδων και βοηθό δημοτικού ταμία Αντ. Αρτέμη και στον δημοτικό ταμία Κων. Κατσούδα.

Επιπλέον, δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος της προϊσταμένης της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, Κατερίνας Ζουγανέλη, που δεν φέρεται να είχε άμεση εμπλοκή. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι η πλαστογραφία, η υπεξαίρεση από υπάλληλο, η υπεξαγωγή εγγράφων και η ψευδής βεβαίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος γίνονται με βάση τον ν. 1608/50 για βλάβη σε βάρος του Δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο 20ετούς φυλάκισης. Ταυτόχρονα, η εισαγγελέας Σύρου παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος δύο δημάρχων Μυκόνου (του τέως Χρ. Βερώνη και του νυν Θαν.  Κουσαθανά-Μέγα) και δύο αντιδημάρχων (των Αλέξανδρου Βαμβακούρη και Θρασύβουλου Κοντομήτρου), οι οποίοι είχαν το επίμαχο διάστημα την ευθύνη των οικονομικών του δήμου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, οι υπό διερεύνηση πράξεις είναι τέτοιες που μπορούν να οδηγήσουν σε διώξεις για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Την προκαταρκτική έρευνα έχει αναλάβει ο ειρηνοδίκης Μυκόνου, ο οποίος θα καλέσει όλους τους εμπλεκομένους να καταθέσουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Ηδη από προηγούμενες καταθέσεις τους διαφαίνεται ότι ο νυν και ο τέως δήμαρχος επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν την αρμοδιότητα είσπραξης των συγκεκριμένων εσόδων...

Εγγραφο-κόλαφος στον ανακριτή
Κόλαφος για την ηγεσία του Δήμου Μυκόνου, αλλά και για τους επικεφαλής των οικονομικών του υπηρεσιών είναι το έγγραφο που έστειλε στον ανακριτή η εισαγγελέας Σύρου, ζητώντας κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Η εισαγγελέας κατηγορεί ευθέως τους επτά εμπλεκομένους ότι είχαν σκοπό να «καλύψουν» τους εκάστοτε οφειλέτες του δήμου, συντηρώντας σκοπίμως ένα πραγματικό χάος στις οικονομικές υπηρεσίες του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχαν στον δήμο ακριβείς κατάλογοι όλων των ενοικιαζόμενων δωματίων που λειτουργούν στο νησί και της δυναμικότητάς τους, ώστε τα τέλη να αντιστοιχούν στα πραγματικά έσοδα της κάθε επιχείρησης, αλλά αντίθετα ζητούνταν ένα ποσό... «φασόν»! Τα διαφυγόντα έσοδα για τον δήμο υπολογίζονται μέχρι στιγμής στα 3 εκατ. ευρώ και αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί όλες οι πηγές εσόδων του. Το ζητούμενο βέβαια είναι πού πήγαν τα χρήματα, καθώς οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων είχαν μικρά χρηματικά ποσά.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου κ. Εφη Σαλμά διέταξε στις αρχές Ιουλίου κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σε βάρος εφτά δημοτικών αρχόντων και υπαλλήλων του Δήμου Μυκόνου, που κατείχαν κομβικές θέσεις το 2002 - 2009. Οπως αναφέρεται στην παραγγελία, οι εμπλεκόμενοι ενήργησαν κατά παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο όφελος σε οφειλέτες του δήμου (με την καθυστέρηση ή αποφυγή καταβολής τελών). Ταυτόχρονα τους έδιναν τη δυνατότητα να συνεχίζουν παράνομα τη λειτουργία τους (διατηρώντας τη φορολογική τους ενημερότητα), παρότι υπήρχαν σε βάρος τους βεβαιωμένες οφειλές στον δήμο.

Η «πατέντα»
Οπως προκύπτει από την έρευνα της εισαγγελέως, στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Μυκόνου είχε στηθεί μια (απολύτως παράνομη) «πατέντα», για την είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αντί οι κατάλογοι των οφειλών να συντάσσονται σε ετήσια βάση, ώστε να βεβαιώνονται στην εφορία κάθε χρόνο οι οφειλές κάθε επιχείρησης, οι κατάλογοι συντάσσονταν... κάθε πέντε χρόνια! Η πρακτική αυτή, όπως σημειώνει η εισαγγελέας, είχε ως αποτέλεσμα τα χρέη να παραγράφονται ή... να μην υπάρχουν επιχειρήσεις να τα καταβάλουν, αφού είναι σύνηθες μια ξενοδοχειακή επιχείρηση να αλλάζει τακτικά ιδιοκτήτες.

Οσον αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (που οφείλουν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους στον δήμο κάθε τρίμηνο) δεν υπήρχε κανένας έλεγχος ούτε για τον ακριβή αριθμό τους, ούτε για τη δυναμικότητά τους, ούτε για το πόσες διανυκτερεύσεις είχαν καταγράψει στα βιβλία τους! Με άλλα λόγια, ο δήμος (αντίθετα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία) είχε ορίσει ένα -ελάχιστο- τέλος 150 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις αδιακρίτως, με αποτέλεσμα την απώλεια τεραστίων εσόδων. Οπως επισημαίνει η εισαγγελέας, πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων του νησιού τυγχάνει ο νυν δήμαρχος, κ. Θανάσης Κουσαθανάς-Μέγας, ο οποίος το διάστημα 2005 - 2008 ήταν αντιδήμαρχος με οικονομικές αρμοδιότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας υπολογίζεται ότι το 2002 - 2009 από πράξεις και παραλείψεις του τέως δημάρχου κ. Βερώνη ο δήμος ζημιώθηκε περί το 1,2 εκατ. ευρώ, από τον τέως αντιδήμαρχο κ. Βαμβακούρη κατά 1,7 εκατ. ευρώ, από τον τέως αντιδήμαρχο και νυν δήμαρχο κ. Κουσαθανά-Μέγα κατά 2,2 εκατ. ευρώ, από τον αντιδήμαρχο κ. Κοντομήτρο κατά 1 εκατ. ευρώ. Ανάλογες ζημίες αποδίδονται και στους τρεις διοικητικούς υπαλλήλους.

Υπάλληλοι του δήμου εισέπρατταν για λογαριασμό τους τα τέλη
Παράλληλα με τον μηχανισμό που είχε στηθεί στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Μυκόνου για την «εξαφάνιση» των χρεών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στον δήμο, ορισμένοι υπάλληλοι προχώρησαν ακόμα περισσότερο, εισπράττοντας για λογαριασμό τους τα τέλη.
Οπως προκύπτει από το πόρισμα της επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών, οι εν λόγω υπάλληλοι εξέδιδαν πλαστές αποδείξεις, καταφέρνοντας έτσι να υπεξαιρέσουν περίπου 888.000 ευρώ.
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά καταγγελία τεσσάρων ξενοδοχειακών εταιρειών (Διακόφτης Α. Ε., Αστέρας ΑΕΞΤΕ, Πέτασος ΑΕΞΤΕ και Δήλος ΑΕΞΤΕ), ότι τους ζητήθηκε να πληρώσουν τέλη τα οποία όμως είχαν ήδη καταβάλει.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την έρευνα, ασκήθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τριών υπαλλήλων -Α. Ρουσσάκης, Α. Αρτέμης, Κ. Κατσούδας- οι οποίοι, μεταξύ άλλων:
- Εξαφάνισαν 49 διπλότυπα είσπραξης από το 2002 έως το 2009, ενώ αντικαστέστησαν ακόμα 41 για τα έτη 2008 και 2009.
- Ενας εξ αυτών εξαργύρωσε επιταγή με την οποία είχαν πληρωθεί τέλη στον δήμο, χωρίς να την αποδώσει σε λογαριασμό του δήμου.
- Ετερος των κατηγορουμένων βεβαίωσε ψευδώς ότι μια ξενοδοχειακή επιχείρηση δεν είχε χρέη, προκειμένου να μη «φανεί» ότι τα χρήματα δεν είχαν αποδοθεί στον δήμο.
- Ο ίδιος «εξαφάνισε» τους φακέλους εκμίσθωσης παραλιών των ετών 2002 - 2007, για να τους... επανεμφανίσει ένα μήνα αργότερα (πιθανότατα αφαιρώντας ενοχοποιητικά στοιχεία)!
- Τύπωναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης, τα οποία έδιναν ως αποδείξεις στις επιχειρήσεις που εξοφλούσαν τις υποχρεώσεις τους.
Μαζί με τους τρεις υπαλλήλους, ελαφρύτερες κατηγορίες αντιμετωπίζει και η αναπληρώτρια προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου κ. Κατερίνα Ζουγανέλη. Η εν λόγω υπάλληλος κατηγορείται ότι δεν ενημέρωσε εγκαίρως για τις πράξεις των τριών υπαλλήλων, που περιήλθαν σε γνώση της.
Αλλά και οι διευθυντές ή/και οι υπάλληλοι εννέα τραπεζών του νησιού, οι οποίοι εξόφλησαν επιταγές (με δικαιούχο τον Δήμο Μυκόνου) χωρίς αυτές να έχουν υπογραφεί και από τους δύο υπαλλήλους που είχαν οριστεί από τον δήμο ειδικά γι’ αυτήν την εργασία...

Του Γιώργου Λιάλιου
18.8.2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis