Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Φέρτε πίσω τις καταθέσεις


Στις ημέρες της μεγάλης αμφισβήτησης από τις διεθνείς αγορές, τότε που όλοι θεωρούσαν βεβαία την ελληνική πτώχευση, οι περισσότεροι των ελλήνων πλουσίων και κεφαλαιούχων έσπευσαν να ασφαλισθούν έναντι μελλοντικών κινδύνων και έβγαλαν μαζικά τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών περίπου 22 δισ. ευρώ, σχεδόν το 10% των αποταμιεύσεων, διέφυγε στην Κύπρο, στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο, στη Βρετανία ή τοποθετήθηκε σε γερμανικά ομόλογα.

Εξαιτίας αυτής της μαζικής φυγής καταθέσεων ανέκυψε μέγα χρηματοδοτικό πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παρεμπιπτόντως ως εκείνη τη στιγμή ένιωθαν ισχυρές και ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κρίσης. Εκτοτε λοιπόν ανέκυψε μείζον πρόβλημα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο εν μέρει αντιμετωπίστηκε από τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά παραμένει βασανιστικό και απειλεί με εκτόξευση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στα ύψη. Το προηγούμενο διάστημα αρκετές τράπεζες, κυρίως οι μικρότερες, προκειμένου ακριβώς να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, υπεραύξησαν τα επιτόκια καταθέσεων πιέζοντας τον ανταγωνισμό.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες προσπάθησαν να αμυνθούν στην πίεση για υψηλότερα επιτόκια, αλλά αντιμετώπισαν τάσεις διαρροής καταθέσεων προς τις μικρότερες τράπεζες. Αυτές οι συνθήκες όλο το προηγούμενο διάστημα ώθησαν τα επιτόκια προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να αυξηθεί επικίνδυνα το κόστος του χρήματος για τις επιχειρήσεις και συνολικά για την οικονομία. Αυτή τη στιγμή το χρήμα είναι δυσεύρετο και πανάκριβο. Μια επιχείρηση, αν βρει χρήματα, πληρώνει επιτόκια μεταξύ 6% και 7%. Επιπλέον οι τράπεζες όσο δεν ανοίγουν γραμμές χρηματοδότησης από το εξωτερικό θα τσιγαρίζονται στην κυριολεξία προσπαθώντας να συντηρήσουν δυνάμεις. Οσο δεν λύνεται το πρόβλημα της ρευστότητας τίποτε δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανάκαμψη. Μπροστά στο προφανές αδιέξοδο, χθες, ο υπουργός Οικονομίας, έπειτα από συνεννόηση με την τρόικα, έσπευσε να αναγγείλει επέκταση του μηχανισμού των εγγυήσεων προς τις τράπεζες, προκειμένου να αμβλύνει το πρόβλημα ρευστότητας και να μειώσει το κόστος του χρήματος· να επιτύχει δηλαδή τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και εξ αυτής τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

Κακά τα ψέματα. Αν δεν ξεπερασθεί το πρόβλημα ρευστότητας και δεν αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ικανό να προκαλέσει τον επαναπατρισμό των καταθέσεων που διέρρευσαν στο εξωτερικό, η χώρα θα βασανισθεί να βγει από την κρίση. Και είναι προφανές ότι οι πλούσιοι Ελληνες, όσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν, να κερδοσκοπήσουν και να αποθησαυρίσουν, οφείλουν να δείξουν ελάχιστο πατριωτισμό. Να τιμήσουν κατ΄ ελάχιστο την πατρίδα που τους έκανε πλούσιους και να φέρουν πίσω τις καταθέσεις τους. Δεν κινδυνεύουν πια. Και τέλος πάντων οφείλουν κάτι στο πλήθος των εργαζομένων που τόσα υπομένουν γι΄ αυτή την πατρίδα.


Πηγή Το Βήμα
6.8.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis