Ενα πανέμορφο νησί που δεν μοιάζει με κανένα και που όπως όλα τα ακριτικά νησιά «υποφέρει» από την έλλειψη συγκοινωνίας με το αθηναϊκό «Κέντρο». H Λήμνος με έκταση 477 τετρ. χιλιόμετρα και 17.500 κατοίκους είναι το 8ο σε μέγεθος νησί της Eλλάδας. Η Μύρινα, που εκτός από πρωτεύουσα είναι και η «πύλη εισόδου» του νησιού, είναι ένας πολύ παλαιός οικισμός. Τα ευρήματα των ανασκαφών αποδεικνύουν πως κατοικήθηκε στη νεολιθική περίοδο, στα τέλη περίπου της 4ης χιλιετίας π.Χ.
Aκριβώς πάνω από το λιμάνι δεσπόζει το κάστρο της Mύρινας που καλύπτει μια έκταση 144 στρεμμάτων. Κτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα πάνω στα ερείπια προγενέστερου πελασγικού τείχους. Αργότερα οι οχυρώσεις του ενισχύθηκαν το 1185 από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Α΄ Κομνηνό. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε επίσης και ό,τι υλικό είχε απομείνει από την κλασική αρχαία ακρόπολη της πόλης, που έτσι εξαφανίστηκε τελείως.
Οι Ενετοί (1207-1260) έδωσαν τη σημερινή του μορφή. Το κάστρο επισκευάστηκε και συμπληρώθηκε πολλές φορές: το 1361 από τον Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγο, το 1477 από τον Ενετό διοικητή Φραγκίσκο Πασχαλίγκο και στα τέλη του 16ου αιώνα από τους Τούρκους
Εχει τριπλό τείχος με 14 πύργους συνολικά, ύψους έως 8 μ. και πάχους 1,5 μ., το οποίο προστάτευε βαθιά τάφρος στα ανατολικά, σήμερα εξαφανισμένη. Στα 1780, ο Χασάν πασά Τζεζάερλι, το εξόπλισε με 150 κανόνια. Επειδή σε όλες τις εποχές αποτελούσε το ισχυρότερο φρούριο της Λήμνου πήρε και η πόλη την ονομασία Κάστρο από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια μέχρι το 1955. Αξίζει μια ανάβαση στο κάστρο όχι μόνο για την υπέροχη θέα που φτάνει μέχρι τον Αθωνα αλλά και για τα 200 ελάφια που κυκλοφορούν ελεύθερα στον χώρο.
Ο πέτρινος όγκος πάνω στον οποίο βρίσκεται το Kάστρο χωρίζει την παραλία της Mύρινας σε δύο γιαλούς, στον ρωμέικο και τον τούρκικο. O τούρκικος γιαλός βρίσκεται στην προέκταση του λιμανιού και πήρε το όνομά του από την τούρκικη συνοικία που υπήρχε στο παρελθόν. Η πόλη χωρίζεται σε τρεις συνοικισμούς: Το Τσας το Ανδρώνι και το Βαρώσι. Το όνομα «Τσας» είναι λέξη ρωσική που σημαίνει σταθμός και διατηρείται από τα χρόνια στα οποία οι αδελφοί Ορλώφ είχαν πολιορκήσει τους Τούρκους στο Κάστρο της Μύρινας. Η ονομασία «Ανδρώνι» είτε προέρχεται από τον Ανδρόνικο Γ΄ τον Παλαιολόγο είτε από τον μύθο κατά τον οποίο οι Λημνιές έριξαν όλους τους άνδρες του νησιού, επειδή τις είχαν εγκαταλείψει στη θάλασσα από το ακρωτήρι Πέτασσος. Ετσι, η περιοχή ονομάστηκε «Ανδρωφόνιον» και αργότερα «Ανδρώνιον».
Κατά την Τουρκοκρατία ο ελληνικός πληθυσμός ζούσε εκτός του Κάστρου. Ετσι η ελληνική συνοικία αναπτύχθηκε στα βόρεια του κάστρου από τον Ρωμέικο Γιαλό προς την Αγία Τριάδα και την αγορά και ονομάστηκε Βαρώσι από την τουρκική λέξη varosh που σημαίνει συνοικία εκτός κάστρου.
Στον Ρωμέικο Γιαλό πρόκειται να δείτε όμορφα νεοκλασικά αρχοντόσπιτα και σπίτια χτισμένα κυρίως κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Εκεί μπορεί να καταλάβει κανείς τη δύναμη και τον πλούτο των ξενιτεμένων Λημνιών που μεγαλούργησαν σαν έμποροι στα κοσμοπολίτικα κέντρα της εποχής, την Οδησσό, την Τεργέστη και την Αλεξάνδρεια. Στον Ρωμέικο Γιαλό χτίστηκε και το τούρκικο διοικητήριο στις αρχές του 20ού αιώνα που στεγάζει σήμερα το αρχαιολογικό μουσείο. Στην πόλη υπήρχαν πρόξενοι της Ελλάδας, της Αγγλίας και της Ολλανδίας.
H Mύρινα σαν το κέντρο της Λήμνου είναι και το μέρος με τις περισσότερες ταβέρνες όπως και κέντρο της νυκτερινής διασκέδασης στο νησί. Ιδιαίτερα γύρω από το ψαράδικο λιμάνι και στον Ρωμέικο Γιαλό θα βρείτε πολλές ταβέρνες με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά
Οσο για μπάνια μην ανησυχείτε. Υπάρχουν εξαίρετες παραλίες δίπλα από την πόλη. Καταρχάς ο Ρωμέικος Γιαλός και λίγο πιο πέρα τα Ρηχά Νερά. Μόνον ένα λεπτό με τα πόδια με πολύ άμμο και πεντακάθαρα. Ακόμα λίγο έξω από την πόλη η παραλία του Αυλώνα στον δρόμο για τον Κάσπακα.
Τέλος, μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τα τοπικά προϊόντα που είναι πολλά και καλά. Τα τυριά, τα κρασιά και τα ντόπια ζυμαρικά.
Kατ’ αρχάς αεροπορικώς κι εκεί μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο. Εναλλακτικά με τα πλοία της NEL Lines, 210- 41.15.015.
Πού θα μείνετεKastro Beach Μύρινα, 22540–22.772, Διαμαντίδης, Μύρινα, 22540–24.002, Ποσειδών, Μύρινα, 22540–24.821.
Πού θα φάτεΔεν υπάρχει πολύς τουρισμός κι έτσι οι ταβέρνες δουλεύουν με τους ντόπιους. Αυτό κρατάει και τους «άτιμους» τίμιους!
Του Ντίνου Κιούση
Πηγή Καθημερινή
7.8.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου