Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Οι Ρομά απελαύνονται από τη Γαλλία

Ρομά που επαναπατρίζονται - Φωτό από εδώ
Με κανονικούς ρυθμούς και κατά τα προγραμματισμένα, σε πείσμα της κατακραυγής περί «ρατσιστικών απελάσεων», ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση επαναπατρισμού των Ρομά από τη Γαλλία, με προορισμό τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Συνολικά χθες επρόκειτο να αναχωρήσουν με δύο πτήσεις 93 Ρομά. Οι πρώτοι εξήντα αναχώρησαν το μεσημέρι από το αεροδρόμιο της Λυών και αφίχθησαν το απόγευμα στο Βουκουρέστι, ενώ οι υπόλοιποι είχαν προορισμό την Τιμισοάρα, η οποία θα υποδεχτεί γύρω στους 600, την Παρασκευή 26 Αυγούστου.

Οι χθεσινοί απελαθέντες έκαναν όλοι χρήση του δικαιώματος του «οικονομικού βοηθήματος μετεγκατάστασης», που αντιστοιχεί σε 300 ευρώ για κάθε ενήλικα και 100 ευρώ για κάθε παιδί, όπως εξάλλου και οι 10.000 Ρομά, που είχαν απελαθεί κατά τη διάρκεια του 2009 από τη Γαλλία. Σημειώνεται ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία, μέλη της Ε.Ε. από το 2007, υπόκεινται σε ειδικό μεταβατικό καθεστώς, βάσει του οποίου οι υπήκοοί τους έχουν το δικαίωμα μόνο τρίμηνης παραμονής στο γαλλικό έδαφος, εάν δεν έχουν εξασφαλίσει μόνιμη εργασία.

Την Τετάρτη, τις ανησυχίες του για τις πιθανές ξενοφοβικές αντιδράσεις που θα προκαλέσουν οι απελάσεις, εξέφρασε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μπακόνσκι, που έθεσε θέμα συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενσωμάτωση των Ρομά. Χθες τη σκυτάλη πήρε ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραγιάν Μπασέσκου, ο οποίος δεν εμφανίστηκε άμεσα επικριτικός, αλλά διαπίστωσε ότι «αυτό που συνέβη στο Παρίσι αποδεικνύει πόσο αναγκαίο είναι το σχέδιο ενσωμάτωσης των πολιτών Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ενδεχομένως να πρέπει να αναζητηθεί και ένας τρόπος αναχαίτισης των μαζικών μετακινήσεών τους υπό την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη, που έχουν σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους 10.000 Ρομά που απελάθηκαν πέρυσι στη Ρουμανία, να επιστρέψουν το 2010 στη Γαλλία, κάνοντας χρήση όχι μόνο του βοηθήματος μετεγκατάστασης, αλλά κυρίως του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης, κατά την ομολογία αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνολικά αυτή τη στιγμή στη Γαλλία βρίσκονται 15.000 τσιγγάνοι προερχόμενοι από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Σφοδρές επικρίσεις για «λαϊκιστική πολιτική υπό το πρόσχημα καταπολέμησης της εγκληματικότητας» δέχθηκε η γαλλική κυβέρνηση από διάφορες πλευρές, εντός και εκτός Γαλλίας. Μέσα ενημέρωσης, αριστερά και μη, εστίασαν την κριτική τους στα έξοδα που συνεπάγεται ο επαναπατρισμός των Ρομά, τον οποίο η κυβέρνηση επιτυγχάνει με ναύλωση ειδικών πτήσεων, με χρηματικά κίνητρα και με ηλεκτρονικό έλεγχο, τη στιγμή που τα μέτρα λιτότητας «γονατίζουν» τους Γάλλους. Απαντώντας χθες σε όσους ζητούν από τη Γαλλία να είναι σύννομη με τους προβλεπόμενους από την Ε.Ε. κανόνες ελεύθερης διακίνησης, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό απάντησε ότι η διάλυση των 51 παράνομων καταυλισμών Ρομά στη Γαλλία, ανταποκρίνεται πλήρως στα προβλεπόμενα από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

20.8.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis