Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Και τα ζώα πεθαίνουν στο Τσερνομπίλ

Υστερα από τη μεγαλύτερη απογραφή του είδους της, σε διάρκεια τεσσάρων ετών αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντική μείωση στον αριθμό των άγριων ζώων, κυρίως των θηλαστικών, που ζουν μέσα στην απαγορευμένη ζώνη γύρω από το εγκαταλελειμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία.

Σχεδόν 25 χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα τον Απρίλιο του 1986, οι επιδράσεις της ραδιενέργειας στη βιοποικιλότητα μέσα στην απαγορευμένη για τους ανθρώπους ζώνη παραμένουν σε μεγάλο μέρος άγνωστες.

Παρουσιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα στο περιοδικό «Εcological Ιndicators», oι ερευνητές γράφουν ότι μέτρησαν τους αριθμούς εντόμων, μικρών ερπετών, πτηνών και θηλαστικών στη ζώνη που παραμένει ραδιενεργή, αν και σε μικρότερο βαθμό απ΄ ό,τι στο παρελθόν, και στη συνέχεια τους συνέκριναν με τον αριθμό των ζώων σε μη μολυσμένες περιοχές.

«Τα αποτέλεσμα της μόλυνσης από τη ραδιενέργεια ήταν καταλυτικά » είπε στο ΒΒC ένας από τους ερευνητές. Μέσα στη ζώνη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα πτηνά εμφάνιζαν όγκους στα πόδια και στο κεφάλι.

Ουκρανοί επιστήμονες αμφισβητούν τα πορίσματα της έρευνας η οποία διενεργήθηκε από ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Υποστηρίζουν ότι, λόγω της απουσίας ανθρώπινης παρέμβασης, η άγρια ζωή έχει επιστρέψει στο Τσερνόμπιλ.

Σημ δική μας : Το παρακάτω βίντεο (ντοκυμαντέρ) σε 5 μέρη δείχνει εντυπωσιακές σκηνές για τη ζωή της φύσης που συνεχίζεται ανάμεσα στα ερείπια του Τσερνομπίλ από τα ζώα, τα έντομα και τα φυτά...Εστω και  αν τίποτα δεν δείχνει πως πρόκειται για μιαν άρρωστη ζωή

Πηγή Το Βήμα
1.8.2010





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis