Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Αυγουστιάτικες διακοπές στην πρωτεύουσα (Κι όμως είναι υπέροχα)

Αύγουστος ίσον διακοπές. Μακριά από την πόλη. Σε μαγικά νησιά. Και στο χωριό. Για τους περισσότερους. Λίγοι πιστοί επιμένουν- άλλοι από επιλογή και άλλοι κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία- ότι η εξίσωση έχει και έναν τρίτο παράγοντα: Αύγουστος και διακοπές, αλλά στην Αθήνα.
Είναι όλοι αυτοί που έφυγαν νωρίς, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, γιατί «τον Αύγουστο η Αθήνα είναι διαφορετική, ανθρώπινη. Καλύτερα να δουλεύεις τώρα και στον ελεύθερο χρόνο να κάνεις ό,τι και στις διακοπές» λέει ο Βασίλης Φραγκής που εργάζεται ως τεχνικός υποστήριξης ηλεκτρονικών συστημάτων σε μεγάλη εταιρεία. Είναι και εκείνοι που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν θα φύγουν καθόλου και θα προσπαθήσουν να τα συνδυάσουν και τα δύο.
Ολα αυτά με μία προϋπόθεση: η παραμονή στο κλεινόν άστυ να μην αποτελέσει αφορμή για γκρίνια και μιζέρια, ιδιαίτερα όταν ο... στενός μας κύκλος ετοιμάζει τις βαλίτσες του και κατευθύνεται στα ελληνικά νησιά. Μετρήστε καλύτερα τα πλεονεκτήματα: άδειοι δρόμοι, ελεύθεροι χώροι για πάρκινγκ, καλύτερη εξυπηρέτηση σε εστιατόρια, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες- αρκεί να είναι ανοιχτές- και όλες οι παραλίες στα πόδια μας, σχεδόν πριβέ αυτή την εποχή για τους αμετανόητους παραθεριστές της πρωτεύουσας.

Ο Βασίλης επέστρεψε την προηγούμενη εβδομάδα από τις ήσυχες διακοπές του στην άγονη γραμμή και βρήκε μια εξίσου ήσυχη Αθήνα. «Τον Αύγουστο μου αρέσει να κάνω ό,τι μου λείπει και νοσταλγώ περισσότερο από την Αθήνα τους υπόλοιπους μήνες. Μια βόλτα στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό να βλέπεις πανσέληνο. Παίζει επίσης πολύ ωραίες παραστάσεις στο Ηρώδειο, πρόσφατα είδα και την “Αΐντα”».

Αυτές τις ημέρες ο Βασίλης προγραμματίζει και ποιες μουσικές παραστάσεις θα δει. Αλλά υπάρχουν και άλλες ανέξοδες επιλογές. «Μου αρέσει πολύ να περπατάω με το πόδια στην πόλη, ακόμα όμως και το αυτοκίνητο να πάρω μέχρι το Μοναστηράκι για καφέ αυτή την εποχή είναι εύκολο. Ούτε κίνηση ούτε έλλειψη πάρκινγκ. Και αν λείπουν οι πολλοί δεν νιώθεις μοναξιά πουθενά. Μπορείς να βγεις στις 02.00 και να δεις κόσμο καθημερινή. Τις άλλες εποχές τέτοια ώρα γυρίζεις σπίτι».

O Ιάσονας Χατζηαναστασίου από την άλλη βρίσκεται σε μια φάση της ζωής του που νιώθει ότι δεν μπορεί να αφήσει μέρα να πάει χαμένη επαγγελματικά. Νέος στυλίστας, στην αρχή της καριέρας του, του οποίου οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν του αφήνουν φέτος χρόνο για διακοπές, ο 24χρονος Ιάσονας έμεινε όλο το καλοκαίρι στην Αθήνα και θα μείνει και τον Αύγουστο. Μόνο να ξεκλέβει ώρες μπορεί, αλλά κι αυτές- λέει- του φτάνουν. Γιατί «δεν έχει κίνηση, δεν έχει κόσμο και όπου και να πας θα το ευχαριστηθείς περισσότερο και θα πας πολύ πιο γρήγορα, άσε που θα βρεις να παρκάρεις παντού, ακόμα και στο Γκάζι για ποτό». Και κάθε Σαββατοκύριακο οπωσδήποτε θάλασσα, « άσε που μπορώ να πάρω τώρα και τον σκύλο μου μαζί χωρίς να μου γκρινιάξουν ».

«Το ωραίο είναι ότι τίποτα δεν είναι προγραμματισμένο. Μπορεί φέρ΄ ειπείν να περνάς από ένα σημείο και να γίνεται μια συναυλία στον δρόμο χωρίς εισιτήριο. Αυτά είναι που μ΄ αρέσουν στην Αθήνα του Αυγούστου» λέει ο τριαντάχρονος Βασίλης. Για μπάνιο πάντως, προσθέτει ο Ιάσονας, «εγώ πηγαίνω συνήθως στα Δικαστικά στον Σχινιά, και επειδή ασχολούμαι με θαλάσσια σπορ, όπως το wakeboard, πηγαίνω επίσης στη Σαρωνίδα και στην Ανάβυσσο».
Οι επιλογές είναι ατέλειωτες
Παναγιώτης Πνευματικάτος: «Είναι ευκαιρία να ασχοληθώ και με το σπίτι, που το βάφω εξαρχής» Τον Αύγουστο «η πολυκοσμία και μαζί της η ευκαιρία για εκμετάλλευση- από τον καφέ ως την τιμή του δωματίου- μεταφέρονται στα νησιά» παρατηρεί ο 38χρονος Παναγιώτης Πνευματικάτος, στέλεχος εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού, ένας ακόμη άρτι αφιχθείς από τις διακοπές, πιστός οπαδός της Αθήνας τον Αύγουστο. « Είναι πιο ήσυχα τώρα, και στην πόλη και στη δουλειά. Είναι ευκαιρία να ασχοληθώ και με το σπίτι, που το βάφω εξαρχής. Τα Σαββατοκύριακα θα πηγαίνω για μπάνιο στο Πόρτο Γερμενό. Τα απογεύματα βόλτες στο κέντρο και στην Καισαριανή όπου μένω με το ποδήλατό μου. Και στον Λυκαβηττό ή στον Υμηττό, στην Ακρόπολη, στο Γκάζι, σ το Μεταξουργείο για ποτό ή φαγητό» οι επιλογές είναι ατέλειωτες.

Της Λένας Ψαιλα

Πηγή Το Βήμα
7.8.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis