Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ο νέος Μονέ είναι (φυσικά) ιμπρεσιονιστής και...παιδί

ΛΟΝΔΙΝΟ O κόσμος της τέχνης έχει ξετρελαθεί με τον «μικρό Μονέ» της Μεγάλης Βρετανίας. Οι ερασιτεχνικές δημιουργίες ενός μόλις επτάχρονου αγοριού έχουν μεγάλη ζήτηση: στην τελευταία δημοπρασία έργων του, μέσα σε μισή ώρα πουλήθηκαν 33 πίνακες συνολικής αξίας 180.000 ευρώ. Ζωγραφίζει κυρίως τοπία με νερομπογιές, λαδομπογιές και παστέλ. Οι περισσότεροι κριτικοί τέχνης συμφωνούν στο ότι διαθέτει τεχνική που θα πίστευε κανείς ότι καλλιεργήθηκε σε δεκαετίες εξάσκησης. Και όμως, ο Κίρον Γουίλιαμσον είναι μαθητής Δημοτικού.

Η δημοπρασία προσέλκυσε αγοραστές ακόμη και από την Αριζόνα, τη Νέα Υόρκη και τη Νότιο Αφρική. Κάποιοι μάλιστα υπέβαλαν την προσφορά τους τηλεφωνικώς ή μέσω Ιnternet. Ενα ζευγάρι από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ κατασκήνωσε για δύο ημέρες έξω από την γκαλερί τέχνης που βρίσκεται στον τόπο γέννησης του Κίρον, στην παραθαλάσσια πόλη Χολτ στο Νόρφολκ, για να μη χάσει την τρίτη έκθεση της δουλειάς του πιτσιρικά, η οποία εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Τα περισσότερα έργα του έχουν ως θέμα τη φύση του Νόρφολκ. Στην τελευταία του έκθεση όμως περιέλαβε πίνακες εμπνευσμένους από τα κέντρα δύο πόλεων, του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ. Την υψηλότερη τιμή έπιασε η ελαιογραφία «Χάραμα στο Μόρστον», διαστάσεων 50Χ70 εκατοστά: αγοράστηκε για 9.500 ευρώ.

«Τον χειμώνα σηκώνομαι στις έξι το πρωί για να ζωγραφίσω. Μετά πάω σχολείο. Αλλά τώρα στις διακοπές, ζωγραφίζω όλη την ώρα. Μου αρέσουν τα τοπία που φωτίζονται από τον μεγάλο ουρανό του Νόρφολκ και όχι τόσο εκείνα που έχουν λόφους ή βουνά» λέει ο λιλιπούτειος ζωγράφος. Αυτή την εποχή δημιουργεί έξι πίνακες την εβδομάδα. Υπάρχουν 700 άνθρωποι σε λίστα αναμονής για τα έργα του.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, το καλλιτεχνικό ταλέντο του Κίρον περιοριζόταν στον χρωματισμό των δεινοσαύρων που σχεδίαζαν οι γονείς του, ο 44χρονος Κιθ και η 37χρονη Μισέλ. Κατά τη διάρκεια όμως των οικογενειακών διακοπών στην Κορνουάλη, ο μικρός εμπνεύστηκε από τις επισκέψεις τους στα λιμανάκια της περιοχής. Αμέσως η φαντασία του άρχισε να παράγει πρωτόλειες εικόνες με βαρκούλες στο νερό.

«Ο Κίρον έχει πιθανόν γίνει ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες του μέλλοντος, με εκθέσεις που προσελκύουν διεθνές ενδιαφέρον. Είναι ιμπρεσιονιστής. Και είναι πολύ μπροστά για την ηλικία του» λέει ο Αντριαν Χιλ, ιδιοκτήτης της γκαλερί όπου φιλοξενείται η τελευταία έκθεση του «μικρού Μονέ». Οι γονείς του Κίρον σκοπεύουν να διαθέσουν ένα μέρος από τα κέρδη του παιδιού για να του αγοράσουν σπίτι και τα υπόλοιπα θα τα επενδύσουν για λογαριασμό του ώσπου να γίνει 25 ετών.

Πηγή Το Βήμα
3.8.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis